Guövik i Blekinge

Blekinge – skärgårdsparadis nära Danmark

Längs hela Blekinges sydkust ligger skärgårdsöarna som pärlor på en rad – var och en med sin speciella charm som gör dem värda att utforska.Det är lyckligtvis lätt att ta sig runt, till exempel genom att göra en ö-hoppning från ö till ö – antingen med egen båt eller med de många små färjorna som går i regelbunden trafik i Blekinge skärgård. Du kan använda Karlskrona som bas och ta Hop-on Hop-off-båtarna härifrån. Eller så kan du ta Kustlinjen med Skärgårdstrafiken och stanna till i Karlshamn och andra städer, varifrån du enkelt kan fortsätta ut till de små öarna.

 

Härliga skärgårdar i Sydsverige

Drömmer om klippor, vaggande vågor och tusentals små öar? Då har Sydsverige underbara skärgårdar att erbjuda. Både i Blekinge och Småland kan du ge dig ut på ö-hopp, uppleva lugn och idyll, och få en perfekt sydsvensk skärgårdsupplevelse. Att uppleva dessa underbara skärgårdar kräver inte nödvändigtvis långa resor. Bara två timmars bilfärd från Öresundsbron börjar Blekinges skärgård, som sträcker sig längs hela sydkusten från Pukavik i väst till Torhamn i öst. Länge upp i östkusten i Småland hittar du den fantastiska Tjust skärgård

Att uppleva dessa underbara skärgårdar kräver inte nödvändigtvis långa resor. Bara två timmars bilfärd från Öresundsbron börjar Blekinge skärgård, som sträcker sig längs hela sydkusten från Pukavik i väst till Torhamn i öst. Längre upp längs östkusten i Småland hittar du den fantastiska Tjust skärgård.

Så, i Sydsverige kan du njuta av det milda klimatet medan du reser från ö till ö och låter den unika skärgården infinna sig.

Tjärö

Tjärö – Frid och ro helt utan bilar

På Tjärö kan du uppleva skärgårdsidyll i helt lugna omgivningar. Det finns nämligen inga bilar på ön, så när du anländer med båt eller färja måste du transportera bagaget på en kärra. På så sätt känns det som om naturen kommer extra nära, särskilt i öns naturpark eller när du tar ett dopp från klipporna – eller när du, om vädret tillåter, njuter av frukosten på bryggan vid Tjärö Restaurang. Och om du är modig kan du utforska Djävulsklippan, en dramatisk klippa på Tjärös västra sida.

 

Aspö – Perfekt för cykelturer

Älskar du att cykla är det perfekt att ställa in kursen mot Aspö, som ligger en kort båtresa från Karlskrona. Öns små vägar är perfekta att cykla på, där de lila buskarna längs vägarna doftar underbart när de blommar tidigt på våren.

Här kan du passa på att cykla förbi Drottningskärs slott från 1600-talet, med tjocka murar, vallgravar, kanoner och en utsikt över vattnet – ett utmärkt ställe att utforska. Eller så kan du besöka gallerier och ta en tur till öns fästning för ännu fler historiska upplevelser.
Stenshamn och Utlängan – Kom nära skärgårdens yttersta del.

 

Stenslängan och Utlängan

Kom nära den yttre skärgården
 

Längst i sydost hittar du öarna Stenshamn och Utlängan, som är förbundna av en liten damm. Öarna är perfekta att besöka på en dagsutflykt där du kan uppleva naturen på nära håll. Den lilla byn Stenshamn är en av de bäst bevarade fiskebyarna i området, och här kan du lära dig om fiskelivet förr i tiden i utställningen i båthuset vid hamnen.

 

Hanö

Hanö – mytomspunnen ö med fyr och drakar

Vill du längre ut på havet är den mytomspunna ön Hanö värd att segla till – till exempel med färjan från fiskebyn Nogersund. På Hanö hittar du både unika naturupplevelser och fantastiska historier. Så består Bönsäcken på öns norra sida av miljontals vattenpolerade stenar som ständigt ändrar position beroende på väder och vind – precis som östkusten är dramatisk med klippor och grottor. Och mitt på ön, på dess högsta punkt, ligger fyren som sägs en gång ha orsakat en drakes död – en fyr där du för övrigt kan boka övernattning.
 

Småland

Små öar och klippor i tusentals i Blekinges angränsande län

I Småland hittar du flera fantastiska skärgårdsmiljöer. Den största och mest kända är Tjust skärgård nära Västervik, där över 5000 öar och klippor skapar en bakgrund för en skärgård full av äventyr och upplevelser. Men längre söderut väntar den härliga Misterhults skärgård, perfekt att utforska med en havskajak. På några av de större öarna hittar du möjligheter till boende, cykel- och kajakuthyrning samt bra restauranger. Således har du många alternativ när du planerar ditt besök i skärgården.