A roundtrip to Hanö

 

En rundtur på Hanö

 

Jag har varit på Hanö flera gånger när jag var liten, men jag glömde bort hur underbart vackert det är. Vi gjorde en dagstur, men vi önskade att vi kunde ha stannat på ön hela helgen.

Båten på väg in mot hamnen

 

Interiörbild från båten

 

Du tar den lilla charmiga färjan från Nogersund ut till Hanö, det tar knappt 30 minuter och du kan köpa biljetterna precis innan du går ombord. Om solen skiner vill du definitivt ha en plats ute på däck och känna vinden i håret!

Kolla in färjans tidtabell på blekingetrafiken.se  

Utsikt från fönstret

Pappa bär dotter i famnen på båtens däck

Hanö på avstånd

Hanö hamn

 

 

I Hanö hamn möts du av härliga syner – fiskebåtar och charmiga småhus. Det finns inga bilar på ön så det får dig verkligen att känna dig avslappnad. Om du stannar några dagar och har mycket att bära kan du låna en av kärrorna vid hamnen till ditt bagage, hur bra är inte det!?

 

Röd stuga

VagnBåtar i hamnen

Ön är inte särskilt stor, men det är det som är det fina med Hanö, den är perfekt för en dagsutflykt med barnen, men passar också väldigt bra för dig som kan stanna en helg och utforska allt ön har att erbjuda. Vi hade bestämt oss för att Bönsäcken skulle vara vårt första stopp, så vi gav oss iväg.

 

Kanoner

När du går ner till Bönsäcken möts du av en ganska spektakulär utsikt. Kom tillbaka upp för ytterligare en titt och en paus när barnen har upptäckt alla de lena stenarna där nere på rullstensåsen.

Just det! Glöm inte att berätta sägnen om jättekvinnan som sades bo (och kanske fortfarande bor?) på Hanö för dina små. Historien är att hon samlade stenar i sitt förkläde för att bygga en stenbro som skulle ta henne över till fastlandet (Listerlandet). Men hon snubblade, alla stenar ramlade ut och Bönsäcken bildades.

 

Plocka stenar

 

Promenad vid vattnet

Utsikt

Grillplats

 

Mellanmäl

Vi tog med lite snacks som vi njöt av på vad som kändes som toppen av världen.

Kyrkogård för engelska sjömän

På väg till fyren passerade vi Engelska kyrkogården där engelska flottans sjömän från Napoleonkriget ligger begravda.

Rida på axlarna

Skulptur i naturen


Hanö fyr
Flicka vid staket

När vi var här fanns möjligheten att uppleva lite konst runt ön, flera konstnärer ställde ut sina skulpturer i naturen, längs med vandringslederna. Kanske har du också turen att få uppleva ”Skulptur i natur” vid ditt besök? 

Hanö skola

 

Hanös gamla skola är nu förvandlad till ett charmigt vandrarhem, och vi kommer definitivt att boka ett rum eller en av stugorna för vårt nästa besök! Vandrarhemmet fick nyligen en rejäl make-over av de nya ägarna. 

Läs mer och boka rum här

Naturstig

Meny

Innan vi lämnade Hanö bestämde vi oss för att prova restaurangen Fisky Business. Det ligger precis vid hamnen och både utsikten och maten är svårslagen. De serverar mest fisk, men gör också en fantastisk vegansk hamburgare (som vi provade + fish & chips) och har massor av andra smaskiga alternativ för både barn och vuxna, ett måste under Hanöbesöket!

Här kan du boka bord på Fisky Business

 

Flicka äter hamburgare

Mat på terassen med utsikt över havet

Vi är definitivt snart tillbaka på Hanö igen. Tills dess drömmer vi om ändlösa sommarnätter när vi strosar runt i hamnen och ser hur solen sakta går ner över horisonten.