Tjärö i Blekinge

Om Blekinge

Karlshamn, Blekinge
Karlshamn – en av Blekinges fyra kuststäder.

 

Närhet är en lyx

Blekinge är litet nog att rymma hela storhelgen, lovet och semestern. Upptäck allt som Sveriges näst minsta landskap har att erbjuda. Närheten mellan sjöar, vildmark, kust, hav och skärgård ger möjligheten att njuta mer på kortare tid. Här kan du utforska kustlandskapets outdooräventyr, härliga bad i sjöar och hav. Sköna dagar i skärgården och smakupplevelser i småstädernas caféer och restauranger.

Utforska världsarvet Karlskrona och upplev den anrika kurorten Ronneby. Spela golf längs Sveriges Golfkust eller fiska i Blekinges stora bredd av fiskevatten, vandra, cykla och paddla längs ett nätverk av leder. Oavsett vad du vill göra finns allt inom ett bekvämt avstånd och du behöver inte välja bort något.

Så boka din resa till Blekinge nu och spara tid samtidigt som du upplever mer!

 

Befästningsön Kastellet på ön Frisholmen bara fem minuter från Karlshamns centrum.
Befästningsön Kastellet på ön Frisholmen bara fem minuter från Karlshamns centrum.

 

Dialekt & signaturrätt

Ett landskap som rymmer så mycket har förstås inte bara en dialekt eller signaturrätt. Hur blekingar pratar skiljer sig en hel del från ena änden till den andra. I öster ligger dialekten, helt naturligt, ganska nära småländskan med djupt skorrande tungrots-r. När du reser västerut förändras dialekten gradvis och på Listerlandet är det tungspets-r som gäller, hos dem som pratar "redi listalännska". Diftongerna, alltså att ett par vokaler intill varandra ersätter en konsonant eller två, finns med hela vägen.

Och så till de typiska rätterna; mycket kroppkakor i öster och allt mer sillamacka på grovbröd i takt med att du närmar dig Skånegränsen. Men mat i Blekinge är mycket mer än så. Kolla in våra sidor om vad och var du kan äta, dricka och handla och räkna med att magen börjar kurra.


 

10 populära besöksmål

Upptäck de 10 mest populära besöksmålen i Blekinge och upplev regionens rika kultur och historia på nära håll. Med allt från vackra parker till pittoreska fiskelägen och historiska museer finns det något för alla att njuta av.

 

  1. Ronneby Brunnspark - en vacker park och kurort med spa-anläggningar och en sjö.
  2. Marinmuseum - ett museum dedikerat den svenska flottan och med en riktig ubåt att stiga ombord på.
  3. Kreativum Science Center - en interaktiv vetenskapsupplevelse för hela familjen.
  4. Eriksberg Hotell & VIltpark - Naturreservat med vilda djur, hotell och restaurang med god mat och boende i en unik naturskön miljö.
  5. Blekinge Museum -ett museum om Blekinges historia och kultur och missa inte förrådsmagasinet "skattkammaren" Rosenholm
  6. Kungsholms Fort i Karlskrona - en av Sveriges mest imponerande befästningar
  7. Hällevik - ett pittoreskt fiskeläge med ett vackert badhotell, populär strand, brygga och hemort för de allsvenska fotbollslaget Mjällby AIF.
  8. Sweden Rock Festival - en av Europas största rockfestivaler som lockar världsartister.
  9. Barnens Gård - en upplevelsepark och djurpark för barn med ponnyridning och lekplatser.
  10. Världsarvet Karlskrona - guidade turer på land och till havs. Vacker arkitektur och berättelser.

 

Upptäck ett urval av Blekinges

10 mest populära destinationer

Missa inte möjligheten att uppleva dem alla!

Selected filters:

Stakholmen, Karlskrona

Dela dina bilder!

Vilket är ditt bästa ställe för en Instagrambild i Blekinge?

Stakholmen är en liten ö utanför Scandic Hotell i Karlskrona. Det är en av Blekinges hetaste platser för en Instagram-bild. Ta med dig en picknick och upplev solnedgången. Glöm inte att ta en bild och dela med #visitblekinge. Det ska bli så roligt att se vad du delar!

Läs mer

Beskrivning av bilden

Hitta ditt bästa boende

Blekinge är en lugn och avkopplande boendedestination med en vacker natur och möjligheter till utomhusaktiviteter samtidigt som det finns ett rikt kulturutbud och många historiska platser att utforska. Blekinge är också känt för sitt goda väder under sommarmånaderna och för att ha en av Sveriges mest unika skärgårdar med många öar att besöka.

Läs mer

 

Blekingefakta

STORLEK: Blekinges yta är 2 941 km2 – Sveriges minsta fastlandslandskap

BLEKINGEBOR: ca 160 000 invånare

RESIDENSSTAD: Karlskrona

FEM KOMMUNER: Från öst till väst ligger Karlskrona, Ronneby, Karlshamn, Olofström och Sölvesborg som ett pärlband längs med kusten, med undantag för inlandskommunen Olofström

ÖRIKT: Totalt finns det 2 875 öar, holmar och skär i havet kring Blekinge*

SJÖRIKAST: Blekinge är Sveriges sjötätaste län. Hos oss finns så många som 0,32 sjöar/km2

LANDSKAPSDJUR: ekoxe

LANDSKAPSBLOMMA: ek (och kungsljus)

*SCB


Symbol - Blekinges vapen

Blekinges landskapsvapen

Blekinges landskapsvapen, med dess blå bakgrund och detaljrika gulddekorationer, ger en känsla av ära och tradition. I vapnets centrum står en ståtlig ek med tre kronor uppträdda på stammen, som symboliserar Blekinges koppling till den svenska kungafamiljen. Vapnet kan också krönas av en hertiglig krona, vilket lägger till en extra nivå av prestige och högtid till dess utseende.

Historiskt sett var Blekinge det enda av de så kallade Skånelandskapen som använde ett gemensamt sigill under medeltiden. Denna symbol visade en kulle med bladverk och var krönt med en gyllene krona. Även om sigillet har förändrats över tid för att representera Blekinges utveckling, fortsätter landskapsvapnet att hylla dess rika historia och traditioner.

Läs mer här - Blekinges kulturarv (Länsstyrelsen i Blekinge)