Tjärö i Blekinge

Om Blekinge

Litet nog att rymma snudd på allt.

DET FINNS EN STORHET I DET LILLA. Blekinge är litet nog att rymma hela storhelgen, lovet och semestern. Allt ryms, inte trots att det är litet, utan just därför. För att det är nära till vildmark, skärgård och kustlandskap. Världsarv och hårdrock. Sillamackor, kroppkakor och småstadscharm. Till alla smakerna, dofterna och känslorna. Med gott om plats och fina ställen för bra dagar, nästan oavsett vad du vill fylla dem med. Blekinge ger dig mycket och ytan räcker till, precis som du. Sänk förväntningarna på en perfekt ledighet där alla är nöjda tjugofyra-sju ... ni är i alla fall på bästa stället om ni bråkar om skärmtid, tappar bort bilnyckeln och blir solsvedda. Och litenheten är en fördel när det finns många viljor eftersom ingen behöver vara missnöjd särskilt länge.

Njut av de magiska stunderna och gör det bästa av vardagskriserna. Det är att se storheten i det lilla.

Det du vill ha och behöver

Blekinge är Sveriges minsta landskap på fastlandet, det är helt sant. Men som vi nyss skrev är det tack vare litenheten som du inte behöver välja mellan fina outdoor-upplevelser i vildmarken, härliga bad i sjö och hav, sköna dagar i skärgården och småstadens utbud av god mat. Allt ryms och allt finns nära – du kan få både och, det du vill och behöver.

 

Kastellet i Karlshamn, Blekinge
Bara fem minuter från Karlshamns centrum ligger befästningsön Kastellet som är spännade att besöka.

 

Mer om de korta avstånden

Hela Blekinge på en enda dag? Ja, det går för här ligger allt nära. Faktiskt är Blekinge så väl paketerat att när du är i en stad så ligger nästa bara en halvtimme bort. Men vi tycker förstås att du gärna ska stanna längre; hitta ett trevligt boende och njuta av fler dagar hos oss. Vill du ha lite inspiration? Följ familjen som vaknar i väst och tar kväll i öster, och som fyller dagen med ett pärlband av mysiga upplevelser. Här är artikeln: En dag i Blekinge.

 

Karlshamn, Blekinge
Karlshamn – en av Blekinges fyra kuststäder.

 

Blekingefakta

STORLEK: Blekinges yta är 2 941 km2 – Sveriges minsta fastlandslandskap

BLEKINGEBOR: ca 160 000 invånare

RESIDENSSTAD: Karlskrona

FEM KOMMUNER: Från öst till väst ligger Karlskrona, Ronneby, Karlshamn, Olofström och Sölvesborg som ett pärlband längs med kusten, med undantag för inlandskommunen Olofström

ÖRIKT: Totalt finns det 2 875 öar, holmar och skär i havet kring Blekinge*

SJÖRIKAST: Blekinge är Sveriges sjötätaste län. Hos oss finns så många som 0,32 sjöar/km2

LANDSKAPSDJUR: ekoxe

LANDSKAPSBLOMMA: ek (och kungsljus)

*SCB

 

Fem resvägar

till Blekinge

  1. Från Köpenhamn tar du Öresundståget över bron. Två timmar senare doppar du tårna i Blekinges vatten.
  2. Med DFDS Seaways tar du dig enkelt med färjan direkt från Litauentill Karlshamn.
  3. Ta flyget från Stockholm. Efter 50 minuter landar du på Ronneby Airport, mitt i Blekinge.
  4. Hoppa på Stena Lines färja i Polen. Efter en natts sömn vaknar du upp utvilad i Karlskrona.
  5. Ta motorvägen i Tyskland och en kort båttur. Du är i Blekinge på mindre än 6 timmar.

 

Prat & mat

Ett landskap som rymmer så mycket har förstås inte bara en dialekt eller signaturrätt. Hur blekingar pratar skiljer sig en hel del från ena änden till den andra. I öster ligger dialekten, helt naturligt, ganska nära småländskan med djupt skorrande tungrots-r. När du reser västerut förändras dialekten gradvis och på Listerlandet är det tungspets-r som gäller, hos dem som pratar "redi listalännska". Diftongerna, alltså att ett par vokaler intill varandra ersätter en konsonant eller två, finns med hela vägen. Och så till de typiska rätterna; mycket kroppkakor i öster och allt mer sillamacka på grovbröd i takt med att du närmar dig Skånegränsen. Men mat i Blekinge är mycket mer än så. Kolla in våra sidor om vad och var du kan äta, dricka och handla och räkna med att magen börjar kurra