Ön Tjärö i Blekinge från ovan. En pärla bland skärgårdsöar med restaurang, boende och outdooraktiviteter

Om Blekinge

I södra Sverige överflödar upplevelserna – oavsett om det är naturen, kulturen eller en kombination av båda som förtrollar dig. Snöra på dig vandringskängorna eller hoppa på cykeln eller i kanoten. Slå dig ner för kaffe, kaka och exklusiv gourmetmat – om du inte först väljer att unna dig ett spa-besök efter en promenad genom gamla charmiga Ronneby Brunnspark.

Direktörsvillan i Ronneby Brunnspark, Blekinge
Direktörsvillan och den omgivande Ronneby Brunnspark.


Upptäck Blekinge - södra Sveriges dolda pärla med endast två timmar från Köpenhamn ligger Blekinge, södra Sveriges hemliga pärla fylld med sevärdheter. Här hittar du en underbar skärgårdsmiljö, världsarv och massor av kulturliv med livemusik, konst och en årtusenden gammal historia.


 

Tåg från Köpenhamn till Blekinge

Tidens ekon i Blekinge

I över 11 000 år har Blekinge varit en fyr för mänsklig civilisation. Dess rika väv av historia och kultur är fortfarande en central pelare idag, särskilt i gränslandet mellan det forna Sverige och Danmark. Blekinges landskap väver en berättelse av historiska händelser, framträdande i Kristianopel, den historiska gränsstaden på östkusten.

Marinmuseum i Blekinge, utställningar både inne och ute.
Marinmuseum i Karlskrona - Utställningar både ute och inne.
 

Ett arv i sten och guld. Blekinges förflutna, som sträcker sig tillbaka till de tidigaste dagarna, fortsätter att lysa och påverka. Guldfigurerna från Västra Vång symboliserar de omfattande handelsnätverken över hela Europa, medan runstenar berättar om mod och sjöfärdsäventyr. Det danska kung Hans krigsskepp, Gribshunden, mötte sitt öde i dessa vatten, sjönk med skatter som galjonsfiguren och delar av skeppet, nu stolt utställda på Marinmuseet i Karlskrona.

Skärgård, vildmark & världsarv

Älskar du djupa skogar, klippöar och ett vackert kulturlandskap? Är du samtidigt förtjust i historia, sandstränder och ett kulturliv med ett överflöd av aktiviteter? Vill du njuta av en underbar semester utan att behöva spendera hela eller halva dagar att transportera dig?

Drottningskärs kastell på Aspö och sjön Halen i Olofström
Drottningskärs kastell på Aspö utanför Karlskrona och sjön Halen i Olofström.
 

Ja, då är Blekinge den perfekta platsen för dig. Här, bara några timmar från Danmark, hittar du Sveriges näst minsta landskap, som trots sin blygsamma storlek har allt som gör södra Sverige så underbart att besöka

Fakta om Blekinge

 

STORLEK: Blekinges yta är 2 941 km2 – Sveriges minsta fastlandslandskap

BLEKINGEBOR: ca 160 000 invånare

RESIDENSSTAD: Karlskrona

FEM KOMMUNER: Från öst till väst ligger Karlskrona, Ronneby, Karlshamn, Olofström och Sölvesborg som ett pärlband längs med kusten, med undantag för inlandskommunen Olofström

ÖRIKT: Totalt finns det 2 875 öar, holmar och skär i havet kring Blekinge*

SJÖRIKAST: Blekinge är Sveriges sjötätaste län. Hos oss finns så många som 0,32 sjöar/km2

LANDSKAPSDJUR: ekoxe

LANDSKAPSBLOMMA: ek (och kungsljus)

*SCB

 


 

Sommarfestivaler & Måltider

Det är lyckligtvis inte bara århundraden av gammal kultur som lever i Blekinge. Varje sommar blir kulturen i den östra delen av södra Sverige levande när ett stort antal festivaler välkomnar besökare till musik i alla stilar. En världsberömd festival som Sweden Rock sätter ström på allt, medan tonerna blir blå och originella vid jazzfestivalen i Hällevik.

Festivaler i Blekinge - Internationellt eftertraktade
Festivaltäta Blekinge. Östersjöfestivalens karuseller och publik Sweden Rock.
 

Också matkulturen är i full blom, där Blekinges skattkammare av råvaror frodas varje sommar. Här hittar du perfekta sparris och prisbelönt getost utanför Kristianopel, och överallt i regionen står jordgubbarna redo vid vägkanten och de många gårdsbutikerna. Samtidigt stiger röken så mysigt från Blekinges rökerier, där de rökta fiskarna, som i århundraden har varit specialiteten här, fortfarande lockar de hungriga och de nyfikna.