Tjärö - en skärgårdsidyll med boende och restaurang i Blekinge.

Om Blekinge

I södra Sverige överflödar upplevelserna – oavsett om det är naturen, kulturen eller en kombination av båda som förtrollar dig. Snöra på dig vandringskängorna eller hoppa på cykeln eller i kanoten. Slå dig ner för kaffe, kaka och exklusiv gourmetmat – om du inte först väljer att unna dig ett spa-besök efter en promenad genom gamla charmiga Ronneby Brunnspark.

Endast två timmar från Köpenhamn ligger Blekinge, södra Sveriges hemliga pärla fylld med sevärdheter. Här hittar du en underbar skärgårdsmiljö, världsarv och massor av kulturliv med livemusik, konst och en årtusenden gammal historia.

 

 

Skärgård, vildmark & världsarv

Älskar du djupa skogar, klippöar och ett vackert kulturlandskap? Är du samtidigt förtjust i historia, sandstränder och ett kulturliv med ett överflöd av aktiviteter? Vill du njuta av en underbar semester utan att behöva spendera hela eller halva dagar att transportera dig? Ja, då är Blekinge den perfekta platsen för dig. Här, bara några timmar från Danmark, hittar du Sveriges näst minsta landskap, som trots sin blygsamma storlek har allt som gör södra Sverige så underbart att besöka.

Om Blekinge - Skärgård, vildmark och världsarv.
Drottningskärs kastell, Halen, Olofström, Amiralitetskyrkan och Gubben Rosenbom.

Kulturskatter & världsarv

I 11 000 år har människor bott i Blekinge, där historiens och kulturens vingslag än i dag spelar en stor roll. Blekinge utgör den gamla gränstrakten mellan Sverige och Danmark, och det har satt sina spår - bland annat i Kristianopel, den gamla gränsstaden på Blekinges östkust.

Även tecken från från Blekinges äldsta tider syns fortfarande och berättar om livet för länge sedan.Guldfigurerna från Västra Vång är till exempel ett tecken på handel i hela Europa, och runstenar visar starka, modiga män tills sjöss. Och under den danske kung Hans sjönk krigsskeppet Gribshunden, där bland annat galjonsfiguren och delar av skeppet nu är utställda på Marinmuseum I Karlskrona. Och just havet har alltid spelat en stor roll för Blekinge - särskilt örlogsstaden Karlskrona, som grundades som bas för den svenska flottan år 1680. Staden har ett enastående exempel på en genomtänkt flottstad och har blivit upptagen på UNESCO:s lista över världsarv.

 

Sommarfestivaler & Måltider

Det är lyckligtvis inte bara århundraden av gammal kultur som lever i Blekinge. Varje sommar blir kulturen i den östra delen av södra Sverige levande när ett stort antal festivaler välkomnar besökare till musik i alla stilar. En världsberömd festival som Sweden Rock sätter ström på allt, medan tonerna blir blå och originella vid jazzfestivalen i Hällevik.

Också matkulturen är i full blom, där Blekinges skattkammare av råvaror frodas varje sommar. Här hittar du perfekta sparris och prisbelönt getost utanför Kristianopel, och överallt i regionen står jordgubbarna redo vid vägkanten och de många gårdsbutikerna. Samtidigt stiger röken så mysigt från Blekinges rökerier, där de rökta fiskarna, som i århundraden har varit specialiteten här, fortfarande lockar de hungriga och de nyfikna.

 

Fakta om Blekinge

 

STORLEK: Blekinges yta är 2 941 km2 – Sveriges minsta fastlandslandskap

BLEKINGEBOR: ca 160 000 invånare

RESIDENSSTAD: Karlskrona

FEM KOMMUNER: Från öst till väst ligger Karlskrona, Ronneby, Karlshamn, Olofström och Sölvesborg som ett pärlband längs med kusten, med undantag för inlandskommunen Olofström

ÖRIKT: Totalt finns det 2 875 öar, holmar och skär i havet kring Blekinge*

SJÖRIKAST: Blekinge är Sveriges sjötätaste län. Hos oss finns så många som 0,32 sjöar/km2

LANDSKAPSDJUR: ekoxe

LANDSKAPSBLOMMA: ek (och kungsljus)

*SCB