Vandringsled i Blekinge

Om Blekinge

Spendera dina lediga dagar i Blekinge och bli som pånyttfödd. Bege dig ut i den outforskade och enastående vackert skiftande naturen. Upptäck de glittrande sjöarna, skärgården och de vita sandstränderna. Lär känna det kulturarv som nu förändrat hela Sveriges historia. För bara något år sedan bärgades ett skeppsvrak, en guldskatt grävdes upp och nu är berättelserna från förr justerade.

Missa inte de senaste nyheterna och de bästa erbjudanden, följ oss på sociala medier här:

 

Landskapet

Blekinge är Sveriges näst minsta landskap i sydöstra Sverige och har ungefär 160 000 invånare. Landskapet är indelat i tre delar. Norra delen har mestadels skog och sten vilket gör marken svårodlad. Den mellersta delen har lummig lövskog och många sjöar. Den södra delen har ett varmt vinterklimat vilket göra lövträd som bok, kastanj, valnöt och fruktträd trivs bra. 

Ryssberget ligger en av Sveriges största bokskogar.

Det finns flera stora åar som lockar sportfiskare från hela världen. Det som är speciellt med Blekinges åar är att forsarna rinner mot havet, annars brukar det vara tvärtom.
Från Europa kan du komma med färja från Gdynia och Klaipeda.

 

Resa till Blekinge

 
Flyg

Blekinge kan nås via Ronneby Airport som ligger nära flera städer som Karlskrona, Ronneby, Karlshamn, Olofström och Sölvesborg. Alla städer nås inom en timmes resa med bil.

Avstånd till Ronneby Airport:

  • Ronneby: 8 km
  • Karlskrona: 33 km
  • Karlshamn: 32 km
  • Olofström: 60 km
  • Sölvesborg:59 km

Ronneby Airport är Blekinges internationella flygplats och nås lättast med transferbuss, Trossö Buss eller Bergkvara buss,  som som stannar vid flygplatsen.

 

Tåg 

Öresundstrafiken har avgångar varje dag till Köpenhamn/Malmö och Blekinge. Tågen stannar i Sölvesborg, Mörrum, Karlshamn, Bräkne Hoby, Ronneby och Karlskrona. Till Sölvesborg tar det bara två timmar från Köpenhamn. SJ och Kröstatågen tar dig till Blekinge från övriga delar av Sverige.

 

Kollektivtrafik

Blekingetrafiken kör bussar mellan alla kommuners centralorter och statstrafik i Karlskrona, Ronneby, Karlshamn och Sölvesborg. Kustbussen är en expressbuss som tar dig snabbt mellan centralorter och Kalmar och Växjö. Kustbussen mellan Karlskrona och Olofström fungerar också som ett komplement till Öresundstågets trafik och skapar halvtimmestrafik i hela Blekinge.

 

Färja

Det finns två färjelinjer som tar dig till och från Blekinge. DFDS färjelinje mellan Karlshamn och Klaipeda i Litauen som tar 14 timmar och Stena Lines färja mellan Karlskrona och Gdynia i Polen som tar 10,5 timmar.

 

Skärgårdstrafik

Skärgårdstrafiken finns med skärgårdsbåtar i hela Blekinges skärgård och gör det möjligt att ö-hoppa. 

 

Sjötaxi

 

Taxi

Flera av Blekinges taxiföretag erbjuder fasta priser inom Blekinge. Fråga alltid om priset innan du påbörjar resan!

 

Visste du att?

  1. Karlskrona är den stad i Sverige där solen skiner mest. Enligt den tävling som SVT gör dom sju veckorna efter midsommar ligger Karlskrona alltid bland fem i topp. Blekinge är Sveriges näst minsta landskap efter Gotland och det minsta landskapet på fastlandet.
  2. Prinsessan Adrianne är hertiginna av Blekinge.
  3. Blekinges landskapsblomma är ek (trädet) och kungsängsljus.
Our instagram
Höstglöd 28-30 september #susannedemåne #johannishus #äggaboden #björstorpsgård #visitblekinge
Our instagram
#blekingeunderbaravatten #visitblekinge tack @callewendt
Our instagram
Next stop Mörrumsån!! Sydöstran gör idag ett härligt reportage om fiskedestination som spelar in ett program i Karlskrona denna vecka. #sydöstran #dragsö #fiskedestination
Our instagram
Härliga bilder från Blekinge. Höstkänslor. Tack för vackra bilder @mieanfishing @photosbyjosefin @oscarchristoffersson
Our instagram
https://www.visitblekinge.se/en/gardsbutiksrundan
Our instagram
Tjäröfestivalen 2018- en mysig festival av paddlare för paddlare, på fantastiskt fina Tjärö mitt i Blekinge. 7-9 september. Det är fullbokat, men väl värt ett besök!! Tjäröfestivalen.se #tjäröfestivalen #visitblekinge