Naturen i Blekinge
Vandra i Blekinge

Om Blekinge

Spendera dina lediga dagar i Blekinge och bli som pånyttfödd. Bege dig ut i den outforskade och vackert skiftande naturen. Upptäck de glittrande sjöarna, skärgården och de vita sandstränderna. Lär känna det kulturarv som nu förändrat hela Sveriges historia. För bara något år sedan bärgades ett skeppsvrak, en guldskatt grävdes upp och nu är berättelserna från förr justerade. 

Naturen i Blekinge län
ARK56 - ett nätverk av leder i Blekinge.

 

 

Landskapet

Blekinges kustremsa bjuder på ett klassiskt svenskt sommarliv. Här kan du bo intill havet, njuta av härliga bad, sköna dagar på stranden, god mat och gemytligt kvällsliv. Blekinge är Sveriges minsta landskap på fastlandet med cirka 160 000 invånare, ändå finns det 3 olika delar med allt från skärgård till vildmark. Den norra delen har mestadels skog och sten vilket gör marken svårodlad. Den mellersta delen har lummig lövskog och många sjöar. Den södra delen har ett varmt vinterklimat vilket göra lövträd som bok, kastanj, valnöt och fruktträd trivs bra. 

Husbil vid vattnet
En paus vid vattnet. Här hittar du ställplatser som är för husbilar.

 

 

 

En dag i Blekinge

Blekinge på en dag. Går det? Ja, för här ligger allt nära. Faktiskt är Blekinge så väl paketerat att när du är i en stad - ligger nästa bara en halvtimme bort. Följ familjen som vaknar i väst och tar kväll öst, och som fyller dagen med ett pärlband av mysiga upplevelser. Artikeln hittar du här - En dag i Blekinge

Avkopplande skärgårdsliv i Blekinge
Öar och skärgård i Blekinge.

 

 

 

Resa i Blekinge

1. Flyg

Ronneby Airport ligger nära flera städer som Karlskrona (59 km), Ronneby (8 km), Karlshamn (32 km), Olofström (60 km) och Sölvesborg (59 km) och nås lättast med transferbuss, Trossö Buss eller Bergkvara buss,  som som stannar vid flygplatsen. Alla städer nås inom en timme från flygplatsen.

 

2. Tåg

Öresundstrafiken har avgångar varje dag till Köpenhamn/Malmö och Blekinge. Tågen stannar i Sölvesborg, Mörrum, Karlshamn, Bräkne Hoby, Ronneby och Karlskrona. Till Sölvesborg tar det bara två timmar från Köpenhamn. SJ och Kröstatågen tar dig till Blekinge från övriga delar av Sverige. Blekingetrafiken kör bussar mellan alla kommuners centralorter och stadstrafik i Karlskrona, Ronneby, Karlshamn och Sölvesborg.

 

3. Buss

Kustbussen är en expressbuss som tar dig snabbt mellan centralorter och Kalmar och Växjö. Kustbussen mellan Karlskrona och Olofström fungerar också som ett komplement till Öresundstågets trafik och skapar halvtimmestrafik i hela Blekinge.

 

4. Färja

Det finns två färjelinjer som tar dig till och från Blekinge. DFDS färjelinje mellan Karlshamn och Klaipeda i Litauen som tar 14 timmar och Stena Lines färja mellan Karlskrona och Gdynia i Polen som tar 10,5 timmar.

 

5. Skärgårdstrafik

Skärgårdstrafiken finns med skärgårdsbåtar i hela Blekinges skärgård och gör det möjligt att ö-hoppa. 

 

6. Sjötaxi

Karlskrona Sjötaxi

 

7. Taxi

Flera av Blekinges taxiföretag erbjuder fasta priser inom Blekinge. Fråga alltid om priset innan du påbörjar resan! Kontakta Sverigetaxi Blekinge, Karlshams taxiZontaxi i Blekinge eller Mörrums Taxi.

Aspöfärjan i Blekinge

Aspöfärjan avgår från handelshamnen i Karlskrona. Överfarten tar cirka 30 minuter och kostar inget.

 

 

Visste du att?
  • En av Sveriges största bokskogar ligger på Ryssberget i Sölvesborg.
  • Från Europa kan du komma med färja från Gdynia och Klaipeda.
  • Blekinge är det näst minsta landskapet men också sjötätaste landskapet i Sverige med 0,32 sjöar per kvadratmeter.
  • Kallbadhuset i Karlshamn är omnämd som ett av de coolaste kallbadhusen i enligt Svenska Turistföreningens tidning.

Upptäck Blekinge

Anordnar du bussresor eller har funderat på det? Då kommer tips på bra resmål via artikeln Bussvänliga Blekinge här nedan. I städerna går det att boka guidade turer för grupper. Välkommen!