Tjärö - en skärgårdsidyll med boende och restaurang i Blekinge.

Om Blekinge

Resmålet med närhet till allt!

Blekinge är litet nog att rymma hela storhelgen, lovet och semestern. Upptäck allt som Sveriges näst minsta landskap har att erbjuda. Närheten mellan sjöar, vildmark, kust, hav och skärgård ger möjligheten att njuta mer på kortare tid. Här kan du utforska kustlandskapets outdooräventyr, härliga bad i sjöar och hav. Sköna dagar i skärgården och smakupplevelser i småstädernas caféer och restauranger.

Utforska världsarvet Karlskrona och upplev den anrika kurorten Ronneby. Spela golf längs Sveriges Golfkust eller fiska i Blekinges stora bredd av fiskevatten, vandra, cykla och paddla längs ett nätverk av leder. Oavsett vad du vill göra finns allt inom ett bekvämt avstånd och du behöver inte välja bort något.

Boka din resa till Blekinge, du sparar tid samtidigt som du hinner uppleva mer!

 

Almö i Blekinge. Lummigt och vackert kustlandskap med sammanlänkande outdoorleder.
Ett lummigt kustlandskap med sammanlänkade leder för outdoor - ARK56.

 

Karlshamn med vy över stadskärnan och ön Kastellet på håll. Blekinge
Karlshamn - en av fem städer i Blekinge.

 

 

Dialekter & delikatesser i Blekinge

Ett landskap som rymmer så mycket har förstås inte bara en dialekt eller signaturrätt. Hur blekingar pratar skiljer sig en hel del från ena änden till den andra. I öster ligger dialekten, helt naturligt, ganska nära småländskan med djupt skorrande tungrots-r. När du reser västerut förändras dialekten gradvis och på Listerlandet är det tungspets-r som gäller, hos dem som pratar "redi listalännska". Diftongerna, alltså att ett par vokaler intill varandra ersätter en konsonant eller två, finns med hela vägen.

Och så till de typiska rätterna; mycket kroppkakor i öster och allt mer sillamacka på grovbröd i takt med att du närmar dig Skånegränsen. Men mat i Blekinge är mycket mer än så. Kolla in våra sidor om vad och var du kan äta, dricka och handla och räkna med att magen börjar kurra.

Upptäck Blekinges

10 mest populära resmål

Selected filters:

Blekingefakta

STORLEK: Blekinges yta är 2 941 km2 – Sveriges minsta fastlandslandskap

BLEKINGEBOR: ca 160 000 invånare

RESIDENSSTAD: Karlskrona

FEM KOMMUNER: Från öst till väst ligger Karlskrona, Ronneby, Karlshamn, Olofström och Sölvesborg som ett pärlband längs med kusten, med undantag för inlandskommunen Olofström

ÖRIKT: Totalt finns det 2 875 öar, holmar och skär i havet kring Blekinge*

SJÖRIKAST: Blekinge är Sveriges sjötätaste län. Hos oss finns så många som 0,32 sjöar/km2

LANDSKAPSDJUR: ekoxe

LANDSKAPSBLOMMA: ek (och kungsljus)

*SCB

Stakholmen i Karlskrona, Blekinge
Skapa en minnesvärd upplevelse

Besök Stakholmen - en av Blekinges mest eftertraktade platser för en Instagrambild!

Den lilla ön utanför Scandic Karlskrona, alldeles in till Fisktorget, är en av Blekinge hetaste platser för att ta en Instagrambild! Ta med dig en picknick och upplev solnedgången.Glöm inte att ta en bild och dela med hashtaggen #visitblekinge. Det ska bli roligt att se vad du delar, och kanske är det just din bild vi lyfter upp på vår startsida, i bildflödet på sidan längst ner.

Hitta till Stakholmen som ligger nära intill Fisktorget

Vanliga frågor om Blekinge

Vad är Blekinge mest känt för?

Blekinge är mest känt för sin vackra skärgård, med över 1 000 öar och holmar att utforska. Det är också känt för sin rika historia, kulturella arv och naturupplevelser. Blekinge är också hem för många spännande festivaler och evenemang som attraherar besökare från när och fjärran.

 

Vilka städer finns i Blekinge?

 I Blekinge hittar du flera charmiga städer att utforska. Karlskrona, som är Sveriges enda örlogsstad och ett världsarv, erbjuder en unik maritim atmosfär och vackra historiska byggnader. Ronneby är känt för sin vackra natur och populära badanläggningar. Karlshamn är en pittoresk stad med anor från 1600-talet och ett rikt kulturliv. Oavsett vilken stad du besöker i Blekinge, kommer du att upptäcka dess unika karaktär och charm.

 

Hur är det att bo i Blekinge?

Att bo i Blekinge erbjuder en hög livskvalitet med närhet till både natur och stadsliv. Här kan du njuta av den vackra skärgården, ta del av kulturella evenemang och ha tillgång till moderna bekvämligheter. Blekinge är känt för att vara ett tryggt och trivsamt område att bo i, med goda utbildningsmöjligheter och ett aktivt föreningsliv. Det finns också ett brett utbud av arbetsmöjligheter inom bland annat marinindustrin, turismen och forskning.

 

Vad ska man inte missa i Blekinge?

Det finns mycket att upptäcka och inte missa i Blekinge. Förutom de fantastiska festivalerna och evenemangen kan du utforska den vackra skärgården genom båtturer och kajakpaddling. Besök Karlskrona Marinmuseum för att lära dig mer om Sveriges maritima historia, eller ta en promenad genom Ronneby Brunnspark och njut av den vackra naturen. Missa inte heller att prova Blekinges lokala delikatesser och besöka gårdar som erbjuder smakupplevelser.

     
 

   
       

Prenumerera

           

* indicates required