Vandra i Blekinge

Vandra i Blekinge

Blekinge är en perfekt destination för dig som gillar att vandra, erfaren som nybörjare. Men, var ska du vandra? Ett tips är att prova den populära Blekingeleden som går genom hela landskapet, från Sölvesborg vid Skånegränsen till Bröms i norra Blekinge. Du kan också välja ARK56 som är ett nätverk av sammanlänkade leder med 16 nav där du kan byta färdsätt till cykling, paddling eller segling, äta en god bit mat och hitta ett boende att övernatta på. På flera ställen går ARK56 parallellt med Blekingeleden och du kommer att få se båda skyltarna längs vägen.

Vandring i Blekinge genom ett rikt kulturhistoriskt landskap.

 

ARK56

Ett nätverk av leder

ARK56 är ett väl genomtänkt nätverk av sammankopplade leder genom kustlandskapet Blekinge Arkipelag. Det finns 13 nav med tillgång till service, toaletter, grillplatser, gourmetrestauranger, spa och övernattningsmöjligheter. Det är ett smidigt och tryggt sätt att vandra i Blekinge, och ett bra alternativ när du vill vara i  naturen, njuta av friluftslivet och motionera. Läs mer om ARK56.

Lederna är välmarkerade i hela Blekinge, det ger en trygg upplevelse i naturen.

 

Blekingeleden

En led genom hela Blekinge

Blekingeleden har 15 etapper från Sölvesborg till Bröms på stigar, grusvägar, skogsområden genom hela Blekinge. Leden är totalt 27 mil lång med sträckor mellan 9 och 30 kilometer. Alla etapper är väl beskrivna på sidan www.blekingeleden.com.

Vandra Blekingeleden och pausa viden sjö.

Femton etapper

Vandra alla i ett flöde, eller en etapp per tillfälle

Etapp #1

Vid etapp 1 ligger den medeltida staden Sölvesborg med Nikolai kyrka som uppfördes i slutet av 1200-talet. Inne i kyrkan finns sevärda kalkmålningar från 1400-talet. I Sölvesborg ligger även Ryssberget med sin vackra sammanhängande bokskog, här befinner du dig 150 meter över havet och kan se ut över sjön Vesan och Listerlandet. Grundsjön som är en populär plats att fiska efter regnbåge, gädda, abborre och mört ligger också längs etappen. Runt sjön finns bryggor du kan fiska från och platser du kan grilla på, eller njuta av medhavd matsäck. Det spännande är att varje etapp har sin egen historia att berätta, det är bara att beta av en etapp i taget och komma om och om igen. Nya upplevelser framträder på varje tur i Blekinge!

Etapp #15

Den 15:e etappen med start eller avslut i Bröms bjuder på en härlig sträckning längs havsbandet, bara några kilometer in i skogen.Här kan du gå från Kristianopels livliga hamn till sanddynorna vid Högasand, förbi fredsstenen vid Bröms och ruinerna av det danska gränsfästet Brömsehus. Ett strategiskt placerat gränsfäste i Brömsebäck som då var gräns mot Sverige i norr.

Vill du ha en komplett guide över alla etapper? Köp boken - Vandra Blekingeleden

Ladda ner kartor

ARK56:s vandringsleder går genom ett biosfärområde. Här vandrar du genom en unik natur med en rik kultur där ängar och skog möter havet. Vill du planera, beräkna tidsåtgång och visuellt kunna beskriva var du befinner dig för nära och kära? Då ska du ladda ner appen ARK56. I appen finns det även kartor att ladda ner så att du i din mobiltelefon kan navigera även om nätverket inte skulle vara tillgängligt.

 Ta dig tiden att planera din rutt i appen där du får förslag och tips om matställen och boenden. Vill du spana in kartorna, klicka nedan:

 

Vandra längs ARK56:s nätverk tillsammans med familj och vänner i Blekinge.

Behöver du transport?

Vill du kunna vandra och vara fri att röra dig precis som du vill utan att behöva tänka på bilen? Då finns det en suverän lösning att åka kollektivt i Blekinge. Eftersom det inte finns bussförbindelser till alla platser i Blekinge erbjuder Blekingetrafiken resealternativet Öppen närtrafik. Det gör att du kan resa till och från adresser och platser som ligger på landsbygden, eller långt från en hållplats som saknar allmän kollektiv trafik.

Vill du veta hur det fungerar? Läs mer här:

Blekingetrafiken

Fördelar att vandra i Blekinge

Blekinge är en oupptäckt pärla med platser som både förvånar och överraskar. Alla upplevelser är lättillgängliga och många kan nås till fots. Landskapet är äkta, orört och genuint. Det är en region som blomstrar på alla sätt. I Blekinge får du energi. Alla dessa fördelar är för dig att uppleva!

Vandrings- & cykelleder

Bläddra i listan och hitta din nästa led att upptäcka i Blekinge

Selected filters:

Outdoor i Blekinge

Fler tips om friluftsaktiviteter att välja mellan