konst och kultur

Konst & kultur i Blekinge

Blekinge är en region rik på konst och kultur. Här får du en unik inblick i konstnärers skapandeprocesser och kan uppleva en mängd kulturella evenemang. Denna guide tar dig till de viktigaste platserna och evenemangen du inte får missa när du besöker Blekinge.


Upptäck Sydosten United

En utställning under den 15 juni - 25 augusti

Besök Kulturcentrum Ronneby konsthall för att ta del av denna inspirerande utställning. Sydosten United är en prestigefylld jurybedömd samlingsutställning som visar upp konst, konsthantverk och slöjd. Under de senaste åren har Kalmar konstmuseum utvecklat nya visioner och idéer för denna utställning, med målet att skapa en dynamisk plattform där konstnärer och publik kan mötas, utbyta idéer och bygga relationer.


 

Öppen Ateljé

Hur jobbar en konstnär eller konsthantverkare? Hur ser den konstnärliga processen ut?

Under sommaren 2024 får du chansen att få en unik inblick i konstnärernas arbete när Dea Svensson, Jenny Carlsson Grip och Klara Nilsson visar sina konstnärliga arbetsprocesser på Kulturcentrum Ronneby konsthall. Deras öppna ateljéer kommer att visa en blandning av olika konstarter, tekniker och metoder, vilket skapar en berikande och engagerande upplevelse för alla besökare.

Öppettider:

  • Dea Svensson - Lördag 15 juni (vernissage) – torsdag 20 juni
  • Klara Nilsson - Onsdag 26 juni – söndag 30 juni
  • Jenny Carlsson Grip - Onsdag 14 augusti – söndag 18 augusti

Sydosten United 2024 i Blekinge

Besök Sydosten United för att ta del av denna inspirerande utställning.

Sydosten i Blekinge 2024

Konst i Blekinge

Blekinge är hem för en mångfald av konstverk, från abstrakt till modernt, och från måleri till grafik.

Upptäck konstverk i parker, offentliga platser och på konsthallar runt om i länet. Konsten pulserar i varje hörn. Vår region är en levande tavla, där offentlig konst berikar parker och stadsmiljöer, klär våra byggnaders yttre och inre.

Slöjd och Konsthantverk i Blekinge

Blekinge är en region där traditionellt hantverk möter nyskapande idéer, vilket skapar en dynamisk och levande slöjd- och konsthantverksscen. Här kan du både uppleva och skapa slöjd i en inspirerande miljö.

Slöjd i Blekinge är en regional verksamhet som främjar slöjdområdet i hela länet. Genom att stötta lokala slöjdare och organisera evenemang, bidrar de till att hålla slöjdtraditionen levande.
 

Vill du prova på slöjd själv? I Blekinge finns det många möjligheter att delta i workshops och kurser för att lära dig mer om olika hantverkstekniker.

Besök Slöjd i Blekinge för mer information och kommande evenemang.

 
 

 

 

Selected filters:


Scenkonst i Blekinge

Dans i Blekinge

Dans är en universell konstform som låter oss kommunicera bortom orden och beröras på djupet. Och du behöver inte resa till världens storstäder för att uppleva dans i världsklass. I Blekinge, Regionteaterns dansscen Karlshamn erbjuder Lokstallarna en oöverträffad upplevelse.

 

Brådjupa Dansfestival

Varje år arrangeras Blekinges dansfestival, ett samarbete mellan Dans i Blekinge och Regionteatern. Under fem dagar fylls Lokstallarna med en mångfald av dans och dansare. Programmet inkluderar workshops, artist talks, dansklasser och naturligtvis liveuppträdanden och gästspel.

Med Blekinges unika dansscen och en årlig dansfestival är regionen en plats där dansälskare kan njuta av högkvalitativ danskonst utan att behöva resa långt. Upptäck den kulturella mångfalden och levande konstscenen i Blekinge!

Läs mer här - Brådjupa Dansfestival

Teater i Blekinge

En oemotståndlig resa genom berättelser och skådespel

Ta en paus från vardagen och unna dig en teaterupplevelse som berör, engagerar och inspirerar. Det finns något alldeles speciellt med att känna spänningen i luften när skådespelarna tar plats på scenen och tolkar berättelser som får ditt hjärta att klappa lite snabbare. Oavsett om det är skratt, ilska eller tårar som väcks, så är teater en upplevelse utöver det vanliga.

Selected filters:

Musik och festivaler i Blekinge

Är du en musikälskare som söker efter en rik och varierad musikscen? Då är Blekinge platsen för dig. Med sitt unika musikaliska arv och blomstrande musikscener erbjuder Blekinge något för varje öra. Från världsberömda producenter till lokala festivaler, här kan du uppleva musikens kraft på ett sätt som berör och inspirerar.

 

Musikaliska Stjärnor från Blekinge

Blekinge har fostrat flera musiktalanger som uppmärksammats världen över. Några av de mest framstående inkluderar:

  • Johan Shellback Schuster - En demonproducent som har arbetat med några av de största namnen inom popmusiken.
  • Jenny Wilson -  En popdrottning vars meningsfulla texter och unika sound har fått internationellt erkännande.
  • Jan Lundgren - En jazzgeni med rötter i Blekinge, vars hjärta alltid klappar för hemregionen.

 

Blekinges Musikscen

Blekinge är en levande scen där musikens kraft känns i varje hörn. Regionen erbjuder en mångfald av liveframträdanden som spänner över olika genrer och platser.

För de som uppskattar mer intima konsertupplevelser finns det många mindre scener och klubbar i Blekinge som erbjuder allt från akustiska sessions till elektroniska beats.

Blekinges utomhusfestivaler är en riktig höjdpunkt. Festivalsäsongen bjuder på en eklektisk mix, där du kan uppleva allt från hårdrock på Sweden Rock Festival till sval jazz i Hällevik.

 

Historiska Konserthallar

I Blekinge möts historiens vingslag och nutidens rytmer i konserthallar som erbjuder både klassiska och moderna musikupplevelser. Marinens Musikkår, till exempel, ger storslagna framträdanden i världsarvsstaden Karlskrona som är en fröjd för både ögon och öron.

 

Festivaler i fokus

  • Sweden Rock Festival - En av Europas största hårdrocksfestivaler som lockar tusentals besökare varje år.
  • Hälleviks Tradjazzfestival - En festival som firar jazzens rika historia och nutida tolkningar i en idyllisk miljö.
  • Karlskrona Skärgårdsfest - En fest som kombinerar musik med skärgårdens unika charm och erbjuder en blandning av olika musikstilar.

Blekinge erbjuder en musikupplevelse där tradition möter nutid, och där musiken är en naturlig del av vardagen. Oavsett om du är intresserad av pop, rock, jazz eller klassisk musik, finns det något för alla i Blekinges rika musikvärld.

Är du redo att dyka in i Blekinges musikvärld? Upptäck alla aktuella konserter och musikevenemang som väntar på dig. Bli en del av en musikalisk resa där tradition möter nutid, och där musikens magi är en del av vardagen. Ta chansen att uppleva musik på bästa sätt – live, i hjärtat av Blekinge.

 

Selected filters:

Litteratur

Upptäck Blekinges litterära och filmiska pärlor

Utforska Blekinges litterära arv, från Nobelpristagaren Harry Martinson till samtida författare som Johanna Limme och Stefan Malmström. Regionen har inspirerat generationer av författare över olika genrer. I Författarbygden Olofström, där Martinson och Salje en gång bodde och skapade. Idag kan författare och konstnärer söka residensstipendier och följa i de litterära jättarnas fotspår.

litteratur

Film i Blekinge

Från "Jordgubbslandet" till Carl Film Forum

Blekinge, med sin pittoreska bakgrund och rika kultur, är en perfekt plats för att upptäcka filmens magi. Regionen erbjuder en blomstrande filmindustri, inspirerande initiativ och spännande visningar. Utforska Blekinges filmiska landskap och bli en del av en växande filmrörelse.
Film i Blekinge

Blekinge har snabbt blivit en central punkt för filmproduktion. Filmen "Jordgubbslandet," inspelad i Listerlandet och Sölvesborg, visar regionens potential och skönhet på den stora duken. Denna film står som ett bevis på Blekinges blomstrande filmindustri och den kreativitet som flödar genom dess landskap.

 

Filmnod Blekinge

Filmnod Blekinge är ett initiativ som syftar till att stärka regionens filmiska potential. Genom att främja tillväxt och innovation inom filmindustrin, arbetar detta projekt för att etablera en toppmodern VP-studio i samarbete med Blekinge Tekniska Högskola. Detta kommer inte bara att förbättra de tekniska möjligheterna utan också attrahera talanger och produktioner från hela världen.

 

Carl Film Forum

För filmälskare och kreatörer erbjuder Carl Film Forum en unik plattform att dyka in i filmens värld. Detta forum är ett samarbete med Film i Skåne och Filmregion Sydost, med målet att etablera Blekinge som en nod för film och visuell berättarkonst, både lokalt och globalt. Carl Film Forum arrangerar regelbundet visningar, workshops och diskussioner för att inspirera och engagera filmcommunityt i Blekinge.
Redo för en Filmafton?

Om du är redo för en filmafton, finns det mycket att upptäcka i Blekinges filmiska värld. Utforska de senaste visningarna, delta i filmforum och bli en del av regionens växande filmindustri. Blekinge erbjuder en rik och varierad filmupplevelse som är perfekt för både filmälskare och kreatörer.

 

Upptäck Blekinges Museum

Blekinge är en region full av historia och kultur, där varje museum erbjuder en unik inblick i områdets rika arv. Från det imponerande Marinmuseet i Karlskrona till gömda pärlor som ABU-museet i Svängsta och Galgmuseet i Olofström, finns det något för alla nyfikna själar att utforska.

museum

Marinmuseum - Dyk in i Blekinges marina historia på Marinmuseet, en av regionens mest populära attraktioner. Upplev fascinerande utställningar om marint liv och U-båtshallen, perfekt för både vuxna och barn att utforska.

Karlshamns Museum - I Karlshamns kulturkvarter kan du fördjupa dig i stadens mångfacetterade historia på Karlshamns Museum. Från Punschmuseet till den vackert bevarade Skottsbergska gården, erbjuds spännande berättelser om livet förr.

Blekinge Museum - Besök Blekinges läns museum och upptäck historiska skatter i Karlskronas pampiga Grevagård. Även om vissa delar av museet för närvarande renoveras, finns det fortfarande mycket att utforska om Örlogsstaden Karlskrona och dess arv.

Kallvattenkuren - I Ronneby Brunnspark kan du utforska historiska berättelser om Gribshunden, det danska kungaskeppet, och skatterna i Vång på Kallvattenkuren. Detta spännande projekt strävar efter att skapa ett nytt permanent museum i Ronneby.

Karlskrona Porslinsmuseum - I Karlskronas gamla porslinsfabrik kan du beundra en imponerande samling föremål från 1918-1968. Från eleganta kaffekoppar till lekfulla design från 1950-60-talet, finns det något för alla smaker att utforska. Missa inte heller Bilmuseet med sina klassiska bilar och projektbilar. 

Alla museer i Blekinge

 

Selected filters: