konst och kultur

Konst & Kultur

Tradition och passion som berör

Vad är kultur …? Det är en ständigt pågående diskussion med många tyckare och förståsigpåare. I Blekinge är kulturen dans, teater, litteratur, historia, film, konst i alla dess former. Och säkert mycket mer än så. Fri för alla att uppleva utan att allt för den skull är lättsmält eller enkelt. För kultur ska skava och försköna, roa och oroa. Berika livet och väcka nya tankar, visa nya perspektiv … ja den ska beröra – få oss att känna. Så som kulturen i Blekinge gör.

konst

 

Konst

Blekinge kryllar av konst. Offentlig konst i parker, stadsmiljöer – inuti och utanpå byggnader. Abstrakt och modernt, måleri och grafik, glas, sten, textil och installationer. Lågmäld och sprakande högljudd. Den finns i våra konsthallar, på gallerier runt om i länet  och hemma hos konstnärer som öppnar upp sina ateljeer för några dagar av konstrunda eller för en hel säsong som Susanne Demåne – missa inte hennes värld!

Konst i Blekinge
Region Blekinge och Kulturcentrum/Ronneby konsthall samarbetar för att skapa en långsiktig strategi och handlingsplan för utvecklingen av konsten i Blekinge. Du som vill hänga med kan lyssna på Konst i Blekinges podd med avsnitt på olika teman.

Kulturcentrum/Ronneby konsthall
En av Sveriges största arenor för samtidskonst. Här arrangeras varje år 10–15 utställningar med regional, nationell och internationell samtidskonst, design och konsthantverk.

Konstrundan
Under Konstrundan i Blekinge öppnar medlemmarna sina ateljéer. Utställarna är spridda över hela Blekinge och visar allt från järnsmide till måleri och textilkonst. Denna majhelg har blivit en etablerad och omtyckt konsthändelse med flera tusen besökare.

Martinssonska gården
Konstmuseet Martinssonska Gården ligger i de gamla trähuskvarteren i Karlshamn. Här visas modern konst i kulturhistorisk miljö; initiativtagaren Johnny Martinssons skulpturer och måleri, grafiska verk av Oskar Wickström, Thure Wahlström och Per Serre.

 

Bläddra bland alla gallerier, utställningar och möjligheter att uppleva konst i Blekinge.

Selected filters:

 

Scenkonst

 

Dans

Med dans kan vi kommunicera bortom orden… beröras på djupet. Det är en häftig känsla! Och du behöver inte åka till varken New York, Sydney eller Paris för att uppleva dans i världsklass. Ta dig bara till Lokstallarna i Karlshamn, Regionteaterns dansscen i Blekinge.

Brådjupa Dansfestival
Varje år kan man uppleva Blekinges dansfestival som är ett samarbete mellan Dans i Blekinge och Regionteatern. Under 5 dagar fylls Lokstallarna i Karlshamn med dans och dansare, programmet innehåller bland annat workshops, artist talk, dansklasser samt såklart uppträdanden och gästspel.

 

Teater

Unna dig en teaterupplevelse när du får chansen.. Det är något alldeles speciellt med den där direkta upplevelsen. Med att få en berättelse tolkad av skådespelarna på scen. Det brukar liksom kännas, oavsett om pjäsen du ser får dig att skratta, bli arg eller bedrövad. På sommaren finns flera möjligheter att se teater med vinden i håret, utomhus.

Regionteatern Blekinge & Kronoberg
Kronoberg och Blekinge har en länsteater ihop. De slogs samman för att få mer kraft och är idag ett kulturellt nav i södra Sverige, med särskilt fokus på scenkonst för barn och unga. De senaste åren har utvecklingen gått mot mer dans och fler föreställningar på de egna scenerna i Växjö och Karlshamn.

Teatersmedjan
Teaterföreningen har producerat hundratals föreställningar de senaste 30 åren och deras sommarteater på ön Kastellet i Karlshamns inlopp är en folkkär tradition. Teatersmedjan ordnar även teaterkurser och workshops för både barn och vuxna.

Ronneby Folkteater
Folkteatern i Ronneby ser spelglädje och det folkliga skrattet som sitt vassasste vapen. Det är en av få  jugendteatrar som fortfarande finns kvar i Sverige, invigd 1911 men föreställningar går också på turné och spelas på små och stora scener runt om i regionen.

Sandelius Kultur & Nöje
Elin & Mats satsar på att skapa teater/underhållning för alla åldrar där vuxna och barn ska ha lika mycket behållning av föreställningen. Sedan 2007 har de bland annat satt upp Astrid Lindgrens berättelser som älskad sommarteater på Skottsbergska gården i Karlshamn.

 

Nyfiken? Bläddra bland aktuella dans- och teaterföreställningar och boka en upplevelse.

Selected filters:

musik

 

Musik & Festivaler

 

Musik

Det finns mängder med talangfulla och framgångsrika musiker som bor i eller kommer från Blekinge. Några av de riktigt stora och "utflugna" är Johan Shellback Schuster – demonproducent de luxe, Jenny Wilson – drottningen av pop med mening och vår folkkära Jan Lundgren – jazzgeniet som dessutom komponerat ett verk som heter "Blekinge". 

Det finns många musikscener i Blekinge för dig som vill gå på konsert – små och intima inomhusscener och klubbar, jättestora utomhusfestivaler och mysiga mitt-i-naturen-scener. Konserthallar, arenor med mera. Musik är bäst live – det gäller i Blekinge också.

Musik i Blekinge
Musik i Blekinge är Blekinges länsmusikorganisation med målet att skapa ett musikliv som bygger på bredd, mångfald och kvalitet. 

Marinens musikkår
Marinens Musikkår har anor från 1680-talet, och har basen i världsarvsstaden Karlskrona. Varje år genomför de runt 150 framträdanden vid officiella statsbesök, kungliga audienser, högvakter och konserter m.m. Musikkåren håller en erkänt hög internationell nivå, ja de är faktiskt en av de ledande ensemblerna av sitt slag i världen.

 

Festivaler

I Blekinge är sommaren festivalsäsong. Från världsberömd metal på Sweden Rock Festival i början av juni till en rad stadsfestivaler med stora scener och gästartister, visfestivaler, One Weekend Only för älskare av house- och dansmusik, till Tradjazzfestivalen i Hällevik som lockar hängivna jazzare från när och fjärran..

 

Ta en titt på alla aktuella konserter och musikevenemang här

Selected filters:

litteratur

 

Litteratur & Film

 

Litteratur

Nog finns det mycket litteraturkopplingar till Blekinge. Nobelpristagaren Harry Martinson var härifrån, precis som Sven Edvin Salje. Och så var det ju i Karlshamn som Karl-Oskar & Kristina gick på båten till “Amerikat” i Mobergs Utvandrarna. Nutida författare som Johanna Limme, Stefan Malmström, Patric Eghammer, Patrik Lundberg och sommarblekingen Katarina Mazetti har ofta Blekinge som utgångspunkt i sina böcker i olika genrer.

Författarbygden
I Olofström finns kulturmiljöerna där Martinson och Salje levde och verkade. Idag kan författare och andra konstnärer söka vistelsestipendier – och alla är välkomna att gå i författarnas fotspår.

Bok & Hav
Karlskronas litteraturfestival Bok och hav är en fest för alla bokintresserade. Här varvas författarmingel med modererade samtal och diskussioner, tips och vandringar i litteraturens spår. Äger rum i maj månad.

Ellens Bokcafé
Kaféer är utmärkta platser att sitta och läsa på. I Ronneby finns Blekinges enda bokkafé, där du kan köpa böcker – både nya och begagnade, fika, träffa författare och gå på bokrelease.

Fler blekingeförfattare

 

Film

Filmen Jordgubbslandet från 2017 är inspelad på Listerlandet, Sölvesborg och än så länge en av få spelfilmer som utspelar sig i Blekinge. Men det är många som jobbar för att förändra den saken. Och Blekinges biografer går inte av för hackor – modern teknik, bekväma stolar, charmiga miljöer och enormt engagerade ägare.

Filmnod Blekinge
Filmnod Blekinge är ett projekt som pågår fram till 2024 för att stärka filmnäringen i Blekinge. Branscher inom kulturella och kreativa näringar bidrar till platsens attraktivitet vilket är viktigt även för tillväxt och etablering av företag inom helt andra näringar. Projektet är också delaktig i att bygga upp en helt unik VP-studio för digital och Virtual Reality produktion, tillsammans med Blekinge Tekniska Högskola.

Carl Film Forum 
Carl Film Forum är en del av Filmnod Blekinge och ett evenemang som arrangeras i samverkan med Film i Skåne och Filmregion Sydost. Filmnod Blekinge arbetar för att främja filmnäringen och etablera Karlskrona och Blekinge som en nod inom film och rörlig bild ur ett regionalt, nationellt och internationellt perspektiv.

 

Sugen på film? Här är filmerna som rullar just nu.

Selected filters:

museum

 

Museer

Det är en stor bredd på museiutbudet i Blekinge. Ett av de mest välbesökta och välkända är Marinmuseum i Karlskrona men kanske är du också nyfiken på doldisarna med helt unika och lite udda samlingar? Upptäck ABU:s museum i Svängsta, galgmuseet i Olofström, punschmuseet, det antika potatisbränneriet och porslinsmuseet till exempel. Ett museum är så mycket mer än en plats att samla gamla saker och historia på. Flera av Blekinges museer spritter av liv med barnaktiviteter, workshops, föreläsningar och guidade visningar. 

 

Marinmuseum
Maffiga Marinmuseum är en av Blekinges största besöksmagneter. Här hittar du allt som är värt att veta om det marina livet och världsarvet, U-båtshallen och en rad skojigheter för nyfikna i alla åldrar.  

Karlshamns Museum
I kulturkvarteren finns Karlshamns museum som speglar stadens historia, Punschmuseet, Konsthallen och en av landets bäst bevarade köpmannagårdar med handelsbod och allt, Skottsbergska gården. Tobak, brännvin, punsch och vardagsliv - spännande! 

Blekinge Museum
Vårt länsmuseum huserar i ett antal byggnader i Karlskrona. Under 2022 renoveras delar av museets lokaler och en del av utställningarna och barnaktiviteterna är inte tillgängliga. I pampiga Grevagården kan du se ”Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona”.

Kallvattenkuren
I Kallvattenkuren i Ronneby Brunnspark finns en utställning med danske kungens flaggskepp Gribshunden och Skatterna i Vång som centrala berättelser. Förhoppningen är att utställningen ska bli grunden till ett nytt permanent museum i Ronneby.  

Karlskrona porlinsmuseum
I den gamla porslinsfabrikens kolkällare finns museet med ca 1000 föremål från fabrikens hela tillverkning 1918-1968. Följ utvecklingen från kaffekoppar med guldkant till 1950-60-talets lekfulla formspråk. Under samma tak hittar du också Bilmuseum som drivs av förlaget Albinsson & Sjöbergs med mängder av klassiker och projektbilar. 

 

I listan hittar du alla Blekinges museer och deras öppettider.

Selected filters:

Mer läsning & inspiration

Här hittar du fler artiklar om konst, kultur och arkitektur i Blekinge.

Dela din upplevelse

Använd @visitblekingeofficial och #visitblekinge för en chans att synas här. Inspirera och inspireras, från en besökare till en annan.