konst och kultur

Konst & kultur i Blekinge

Utforska Blekinges pulserande konstscen och få en exklusiv inblick i konstnärernas skaparprocess! Från öppna ateljéer till kulturella evenemang och historiska konstmiljöer - Blekinge bjuder in dig att upptäcka konstens magi på nära håll.

Lyssna på Konst i Blekinges podd för en intellektuell resa genom regionens konstvärld eller besök Kulturcentrum Ronneby konsthall för att uppleva enastående samtidskonst.

Dyk in i den kulturella skattkistan och låt dig förföras av Blekinges unika kreativitet. Möt konstnärerna och stig in i ateljéerna genom Konstrundan i Blekinge.

Konstrundan i Blekinge

 

Konstrundan i Blekinge

Öppna Ateljéer: 4-5 maj, 10:00 - 17:00
Besök samlingsutställningen på Ronneby Kulturcentrum: 27 april - 12 maj 2024.

Öppettider:
Tis-fre: 11:00-16:00
Lör-sön: 11:00-15:00

Vernissage: 27 april, kl. 13:00


 

Konstens Blekinge

Blekinge är hem för en mångfald av konstverk, från abstrakt till modernt, och från måleri till grafik. Upptäck konstverk i parker, offentliga platser och på konsthallar runt om i länet. Konsten pulserar i varje hörn. Vår region är en levande tavla, där offentlig konst berikar parker och stadsmiljöer, klär våra byggnaders yttre och inre.

konst
www.konstrundaniblekinge.se 

Blekinges mångfald av konst

Kreativiteten flödar i en härlig blandning av abstrakt och modernt, från måleri och grafik till skulpturer i glas, sten och textil, samt fascinerande installationer. Följ med på en unik resa genom konstnärers privata ateljeer, öppna för besökare under speciella konstrundor eller under hela säsonger. Missa inte chansen att stiga in i Demånes Värld - Susanne Demåne eller Glastornet Studioglashytta - Malin Mena, det är upplevelser som lovar att berika och inspirera.

Två unika besöksmål i Blekinge - Demånes värld och Glastornets Studioglashytta Malin Mena
Två unika besöksmål i Blekinge - Demånes värld och Glastornet Studioglashytta Malin Mena


 


 

Konstgallerier i Blekinge

Välkommen till en Blekinges ateljéer och konstgallerier där kreativiteten blomstrar och konsten är en del av vardagen.

Selected filters:

Scenkonst i Blekinge

Dans i Blekinge

Dans är en universell konstform som låter oss kommunicera bortom orden och beröras på djupet. Och du behöver inte resa till världens storstäder för att uppleva dans i världsklass. I Blekinge, Regionteaterns dansscen Karlshamn erbjuder Lokstallarna en oöverträffad upplevelse.

 

Brådjupa Dansfestival

Varje år arrangeras Blekinges dansfestival, ett samarbete mellan Dans i Blekinge och Regionteatern. Under fem dagar fylls Lokstallarna med en mångfald av dans och dansare. Programmet inkluderar workshops, artist talks, dansklasser och naturligtvis liveuppträdanden och gästspel.

Med Blekinges unika dansscen och en årlig dansfestival är regionen en plats där dansälskare kan njuta av högkvalitativ danskonst utan att behöva resa långt. Upptäck den kulturella mångfalden och levande konstscenen i Blekinge!

Läs mer här - Brådjupa Dansfestival

Teater i Blekinge

En oemotståndlig resa genom berättelser och skådespel

Ta en paus från vardagen och unna dig en teaterupplevelse som berör, engagerar och inspirerar. Det finns något alldeles speciellt med att känna spänningen i luften när skådespelarna tar plats på scenen och tolkar berättelser som får ditt hjärta att klappa lite snabbare. Oavsett om det är skratt, ilska eller tårar som väcks, så är teater en upplevelse utöver det vanliga.

Utforska Blekinges teaterförtjusningar här:

 

 

Selected filters:

Musik & festivaler i Blekinge

Är du en musikälskare som söker efter en rik och varierad musikscen?

Blekinge, med sitt unika musikaliska arv och blomstrande musikscener, erbjuder något för varje öra. Från Johan Shellback Schuster, demonproducenten de luxe, till Jenny Wilson, popens drottning med mening, och Jan Lundgren, jazzgeniet vars hjärta klappar för Blekinge – denna region har fött och inspirerat musiktalanger som uppmärksammats världen över.

Blekinge är en levande scen där musikens kraft känns i varje hörn. Med en mångfald av liveframträdanden som spänner från intima inomhusscener och pulserande utomhusfestivaler till konserthallar där historiens vingslag möter nutidens rytmer. Upplev Marinens Musikkårs storslagna framträdanden i världsarvsstaden Karlskrona, eller låt dig svepas med av festivalsäsongens eklektiska mix – från hårdrock på Sweden Rock Festival till sval jazz i Hällevik.

Är du redo att dyka in i Blekinges musikvärld?

Upptäck alla aktuella konserter och musikevenemang som väntar på dig. Bli en del av en musikalisk resa där tradition möter nutid, och där musikens magi är en del av vardagen. Ta chansen att uppleva musik på bästa sätt – live, i hjärtat av Blekinge. Din soundtrack för en oförglömlig musikupplevelse börjar här.

 

Selected filters:

Litteratur

Upptäck Blekinges litterära och filmiska pärlor

Utforska Blekinges litterära arv, från Nobelpristagaren Harry Martinson till samtida författare som Johanna Limme och Stefan Malmström. Regionen har inspirerat generationer av författare över olika genrer. I Författarbygden Olofström, där Martinson och Salje en gång bodde och skapade. Idag kan författare och konstnärer söka residensstipendier och följa i de litterära jättarnas fotspår.

litteratur

 


Bok & Hav

Fördjupa dig i Karlskronas litteraturfestival, "Bok och Hav", en fest för alla bokentusiaster. Upplev möten med författare, insiktsfulla diskussioner och litteraturinspirerade promenader. Delta i festligheterna i maj. 

Film

Upptäck den stora duken mot Blekinges pittoreska bakgrund. "Jordgubbslandet", inspelad i Listerlandet och Sölvesborg, står som ett bevis på Blekinges blomstrande filmindustri. Med initiativ som Filmnod Blekinge når regionens filmiska potential nya höjder. Gå med i rörelsen för att stärka Blekinges filmindustri. Genom 2024 främjar detta projekt tillväxt och innovation, med målet att etablera en toppmodern VP-studio i samarbete med Blekinge Tekniska Högskola.
 

Carl Film Forum

Stig in i filmens värld med Carl Film Forum, ett samarbete med Film i Skåne och Filmregion Sydost. Tillsammans strävar vi efter att etablera Blekinge som en nod för film och visuell berättarkonst, både lokalt och globalt.

Redo för en filmafton? Upptäck de senaste visningarna nu och utforska Blekinges litterära och filmiska underverk idag!

 

Selected filters:

museum 

Museum

Upptäck Blekinges mångfaldiga museer som bjuder in till spännande äventyr och oväntade upptäckter. Från det imponerande Marinmuseet i Karlskrona tillgömda pärlor med unika samlingar, som ABU:s museum i Svängsta och galgmuseet i Olofström, finns det något för alla nyfikna själar att utforska.


 

Marinmuseum

Dyk in i Blekinges marina historia på Marinmuseet, en av regionens mest populära attraktioner. Upplev fascinerande utställningar om marint liv och U-båtshallen, perfekt för både vuxna och barn att utforska.
 

Karlshamns Museum

I Karlshamns kulturkvarter kan du fördjupa dig i stadens mångfacetterade historia på Karlshamns Museum. Från Punschmuseet till den vackert bevarade Skottsbergska gården, erbjuds spännande berättelser om livet förr.


 

Blekinge Museum

Besök Blekinges läns museum och upptäck historiska skatter i Karlskronas pampiga Grevagård. Även om vissa delar av museet för närvarande renoveras, finns det fortfarande mycket att utforska om Örlogsstaden Karlskrona och dess arv.

 

 

Kallvattenkuren

I Ronneby Brunnspark kan du utforska historiska berättelser om Gribshunden, det danska kungaskeppet, och skatterna i Vång på Kallvattenkuren. Detta spännande projekt strävar efter att skapa ett nytt permanent museum i Ronneby.

 

 

Karlskrona Porslinsmuseum

I Karlskronas gamla porslinsfabrik kan du beundra en imponerande samling föremål från 1918-1968. Från eleganta kaffekoppar till lekfulla design från 1950-60-talet, finns det något för alla smaker att utforska. Missa inte heller Bilmuseet med sina klassiska bilar och projektbilar.

Utforska Blekinges museer och deras öppettider nedan.


 

 
 

 

 

Selected filters:

Är du redo att uppleva Blekinges kulturrikedom?

Upptäck Blekinges dolda skatter där konst, kultur och arkitektur sammanflätas i en färgstark symfoni. Från detaljrika utsmyckningar i Lister Härads Tingshus till Kim Demånes livfulla muralmålningar och den unika elskåpskonsten som punkterar stadens gator - Blekinge är en oändlig källa till inspiration.

Utforska en värld där varje hörn berättar en historia, från Ronnebys kulturella hjärtpunkter till Olofströms hemgjorda skulpturer i diabas. Med vår samling artiklar blir du guidad genom Blekinges mest färgstarka platser och verk, där tradition möter nutid i en kreativ fusion.

Din nästa kulturella upptäckt väntar!


 

 
 

 

 

Dela din upplevelse

Använd @visitblekingeofficial och #visitblekinge för en chans att synas här. Inspirera och inspireras, från en besökare till en annan.