Susanne Demånes skulpturpark i Blekinge

Konst & Kultur

Industridesign, konst och kultur, ett brett spektrum som inspirerar och ger liv. Blekinge bjuder på ett rikt konst- och kulturliv. Här frodas skaparlust och kreativa verk. Här kommer nio kulörer som gör ett avtryck.

 

9 kulörer

 
Susanne Demåne

Susanne Demåne är ett måste att besöka. Susanne skapar fantastiska skulpturer med sin motorsåg. Drömlika oljemålningar med sin pensel, fängslande emalj och vacker keramik. Inredningen i den gamla skolan i Edestad visar upp Susanne Demånes mångfacetterade konstnärskap. Hon började fylla den med liv och sin konst när hon flyttade dit för drygt 20 år sedan. Därefter skapade hon ett eget konstverk av trädgården och den förfallna skolgården.

Susanne Demåne, ett unikt besöksmål i Blekinge
demone.se

Hitta till - Susanne Demåne

 

Ebbamåla Bruk

Ebbamåla Bruk utanför Kyrkhult berättar den spännande historien om den industriella revolutionen i Sverige. Det handlar om entreprenörerna, arbetarna, uppfinnarna, ingenjörerna och om samspelet mellan människor och maskiner i en intakt verkstadsindustri från 1850 till 1950. Känn dofterna och hettan från järngjuteri och smedja, lyssna till ljuden från vattenturbiner och andra märkliga maskiner. I fabriksboden kan du se de hantverksmässiga smides- och gjutjärnsprodukterna som en gång i tiden lade grunden till det svenska industrisamhällets välfärd. Bruket är ett prisbelönt besöksmål och kanske Europas bäst bevarade industrimuseum.

Ebbamåla Bruk i Olofström
ebbamalabruk.se

Hitta till - Ebbamåla Bruk

 

Karin Meijer

Karin Meijer skapar egenspritsade keramiska gods som har det lilla extra. Karin har jobbat med offentlig utsmyckning och hennes verk sticker ut och tar plats på ett kreativt sätt. Både stengodsen och porslinet är iögonfallande.

Karin Meijer, Karlskrona
karinmeijer.se

Hitta till - Karin Meijer

 

Skärva Gård

Varje sommarsäsong harSkärva Gård en utställning med flera olika konstnärer. Galleriet ligger strax intill ett vackert naturreservat vilket återspeglar upplevelsen och är väl värt ett besök. Dessutom har man en egen vegobutik som får smaklökarna att dansa.

Konst och kultur på Skärva Gård i Karlskrona, Blekinge
skarvagard.se

Hitta till - Skärva Herrgård

 

Saxemara båtvarv

Saxemara Båtvarv har funnits på samma plats i Saxemaraviken utanför Ronneby sedan 1927 och är symbolen för gammal genuin båtbyggartradition. Varvet var under 1930-talet en av landets främsta båtbyggerier, känt för sina högklassiga fritidsbåtar och yatcher. Här tillverkas fortfarande traditionella träbåtar av företrädesvis blekingska modeller. Varvet är ett levande kulturarv och ägs av Blekinge Museum. Du som besökare får uppleva klassiskt båthantverk, njuta av vackra träbåtar och insupa den unika varvsmiljön.

Saxembara Båtvarv i Blekinge
nyströms.se

Hitta till - Saxemara Båtvarv

 

Kulturcentrum i Ronneby

Kulturcentrum i Ronneby finns i Kockums gamla emaljverk. Kulturcentrum är ett nav och samlingsplats med en av södra  Sveriges största konsthallar. Här erbjuder man år efter år utställningar av hög internationell klass.

Konst och kultur, besök Kulturcentrum i Ronneby, Blekinge
Aktuellt på Kulturcentrum i Ronneby

Hitta till - Kulturcentrum i Ronneby

 

Lister Härads Tingshus

Tingshuset i Sölvesborg bjuder på arkitektoniska minnen av den lovprisade arkitekten Gunnar Asplund. Här, och i anslutning till huset, finner man Sölvesborgs konstförening som regelbundet bjuder på vaker och besöksvänlig konst. När man rustade upp Tingshuset så gjorde konstnären Ludvig Ödman en offentlig utsmyckning i huset som är väl värd att spana in.

Konst och kultur, Lister Härads Tingshus i Sölvesborg
Lister Härads Tingshus, Sölvesborg.

Hitta till  - Lister Härads Tingshus

 

Malin Mena

Malin Mena och hennes studioglashytta finner du i det nedlagda gamla vattentornet strax utanför Nättraby. Precis utanför dörren har Malin en japansk trädgård och innanför tegelväggen hittar du glaskonst som fullkomligt sprakar av liv.

Malin Mena Glastornet Studioglashytta i Nättraby, Blekinge
malinmena.se

Hitta till - Malin Mena

 

Karlskrona Lampfabrik

Karlskrona Lampfabrik har varit i familjen Skantzes ägo ända sedan starten 1884. Valdemar Skantze och hustrun Katarina är den femte generationen. Tillverkningen sker med samma maskiner som användes när det en gång startade. Karlskrona Lampfabrik är som ett industrimuseum och ändå så högaktuellt.

Karlskrona Lampfabrik i Blekinge
lampfabriken.com

Hitta till - Karlskrona Lampfabrik

Visit Blekinge magasinet

Bläddra, inspireras & dela till en vän

 

Dela din upplevelse

Använd @visitblekinge och #visitblekinge för en chans att synas här. Inspirera och inspireras, från en besökare till en annan.