Keramikhjärtan av Susanne Demåne, Blekinge

Konst & Kultur

Industridesign, konst och kultur har ett brett spektrum. Det kan vara eld, metall, luft, jord eller vatten som är basen, eller spännande kulörer som ger en karaktär. Du hittar flera konstnärselement och kulörer under din vistelse i Blekinge. Här kommer tips på några konstelement.

I början av maj varje öppnar Blekinges konstnärer upp sina ateljéer under Konstrundan i Blekinge. Här hittar du utställningar året om - Gallerier och konstutställningar

 

 

9 kulörer

Att Blekinge bjuder på ett rikt konst- och kulturliv är ingen tillfällighet. Här frodas skaparlust och kreativa verk med bakgrund från både hav och natur i kombination med historia från en svunnen tid. Här kommer 9 kulörer som gör avtryck:

 
1. Susanne Demåne

Susanne Demåne är ett måste att besöka. Susanne skapar fantastiska skulpturer med sin motorsåg. Drömlika oljemålningar med sin pensel, fängslande emalj och vacker keramik. Inredningen i den gamla skolan i Edestad visar upp Susanne Demånes mångfacetterade konstnärskap. Hon började fylla den med liv och sin konst när hon flyttade dit för drygt 20 år sedan. Därefter skapade hon ett eget konstverk av trädgården och den förfallna skolgården.

Susanne Demåne skapar konst i Blekigne
www.demone.se

 

2. PLX musik- & konstfestival

PLX är en musik- och konstfestival ute på Tjärö i augusti varje år dit konstnärer, musiker och företagare kommer för att utbyta idéer och samverka. En spännande och modern variant på festival och co-working spaces. www.plxtjaro.com

 

3. Karin Meijer

Karin Meijer skapar egenspritsade keramiska gods som har det lilla extra. Karin har jobbat med offentlig utsmyckning och hennes verk sticker ut och tar plats på ett kreativt sätt. Både stengodsen och porslinet är iögonfallande.

Keramikern Karin Meijer i Blekinge
www.karinmeijer.se

 

4. SkärvaGård

Varje sommarsäsong harSkärva Gård en utställning med flera olika konstnärer. Galleriet ligger strax intill ett vackert naturreservat vilket återspeglar upplevelsen och är väl värt ett besök. Dessutom har man en egen vegobutik som får smaklökarna att dansa.

Konst och kultur på Skärva Gård i Karlskrona, Blekinge
www.skarvagard.se

 

5. Martinssonska Gården

Martinssonska Gården visar skulpturer och konst av Johnny Martinsson. Här har Johnny samlat sina skulpturer tillsammans med verk av sina konstnärsvänner Oskar Wickström, Thure Wahlström och Per Serre. Här hittar du modern konst blandat med byggnadshistoria.

 

6. Kulturcentrum i Ronneby

Kulturcentrum i Ronneby finns i Kockums gamla emaljverk. Kulturcentrum är ett nav och samlingsplats med en av södra  Sveriges största konsthallar. Här erbjuder man år efter år utställningar av hög internationell klass.

Konst och kultur, besök Kulturcentrum i Ronneby, Blekinge
Aktuellt på Kulturcentrum i Ronneby

 

7. Lister Härads Tingshus

Tingshuset i Sölvesborg bjuder på arkitektoniska minnen av den lovprisade arkitekten Gunnar Asplund. Här, och i anslutning till huset, finner man Sölvesborgs konstförening som regelbundet bjuder på vaker och besöksvänlig konst. När man rustade upp Tingshuset så gjorde konstnären Ludvig Ödman en offentlig utsmyckning i huset som är väl värd att spana in.

Konst och kultur, Lister Härads Tingshus i Sölvesborg
Lister Härads Tingshus, Sölvesborg.

 

8. Malin Mena

Malin Mena och hennes studioglashytta finner du i det nedlagda gamla vattentornet strax utanför Nättraby. Precis utanför dörren har Malin en japansk trädgård och innanför tegelväggen hittar du glaskonst som fullkomligt sprakar av liv.

Konst och kultur hos Malin Mena, Karlskrona, Blekinge
www.malinmena.se

 

9. Karlskrona Lampfabrik

Karlskrona Lampfabrik har varit i familjen Skantzes ägo ända sedan starten 1884. Valdemar Skantze och hustrun Katarina är den femte generationen. Tillverkningen sker med samma maskiner som användes när det en gång startade. Karlskrona Lampfabrik är som ett industrimuseum och ändå så högaktuellt.

Karlskrona Lampfabrik i Blekinge
www.lampfabriken.com

 

Hitta till kulörerna

Klicka på besöksmålen, där hittar du kontaktuppgifter, adress och länk respektive webbsida: