Kallvattenkuren

 • Ronneby
 • 0457-617970
 • https://www.ronneby.se/kallvattenkuren
 • gribshunden@ronneby.se
 • Kurpromenaden 4 - 37236 - Ronneby
 • Januari
  Lör och sön kl. 10.00-15.00

  Februari
  Lör och sön kl. 10.00-15.00
  Samt sportlov 19 feb-23 feb kl. 10.00-15.00

  Mars
  Tors och fre kl. 12.00-17.00
  Lör och sön kl. 10.00-15.00
 • Kallvattenkuren utställningslokal, Ronneby Brunnspark
 • <% getFormattedDate(occasion) %> <% setPopoverDateLabel(occasion) %>

Gör ett besök vår utställning av fyndet Gribshunden, ett unikt skeppsvrak från 1400-talet, guldgubbar och skatterna från Västra Vång och sist men inte minst, Ronnebys färgstarka historia...
En mötesplats med utställning inför det framtida museumet i Ronneby stad.

Se nedan för aktuella öppettider

Beskrivning

Välkommen till vår utställningslokal Kallvattenkuren i Ronneby Brunnspark.

Torsdagar och fredagar kl. 12.00-17.00
Lördag och söndag kl. 10.00-15.00

UTSTÄLLNING I KALLVATTENKUREN
Gribshunden går att se i Kallvattenkuren i Ronneby Brunnspark, tillsammans i en utställning om Vång.
Utställningen skildrar de berättelser som kan inrymmas i ett framtida museum.

Här kan du, bland mycket annat, se film ifrån den pågående utgrävningen av vraket Gribshunden, som ligger på 9 meters djup utanför Saxemara i Ronneby skärgård. Följ dykarnas och forskarnas jakt på detaljer kring 1400-talsfartygen som en gång förändrade världen.

Som om det vore ett levande väsen.

GRIBSHUNDEN
Fyndet är den danska kungen Hans flaggskepp som sjönk till djupet med många av kungens dyrbarheter ombord. Skeppet började brinna för drygt 520 år sedan utanför Ronneby som då var en dansk stad. Kungen själv var inte ombord men många omkom.
Gribshunden var ett skepp med en byggnadsteknik som gjorde det möjligt att färdas över hela världen som Columbus gjorde. Skeppet är cirka 35 meter långt och tolv meter brett. Ett antal föremål från vraket är bärgade och konserverade, exempelvis kanonlavetter, ankarspel, delar av ringbrynja, armborstpilar med mera. Det äldsta bestyckade örlogsskeppet i Norden.
Vraket har varit känt sedan 1970-talet men det var först 2013 som det kunde fastställas att det verkligen var Gribshunden.

GULDGUBBAR I VÄSTRA VÅNG
Sveriges 3:e största fynd av guldgubbar. Några av guldgubbarna har stämpelidentitet med guldgubbar och förknippades med kult och makt. Kanske har dom använts som offergåvor. Med i skatten hittades även guldspiraler, gjutna huvuden i brons, glas och vikingatida mynt. Allt påträffades under 2013 vid Västra Vångs by i mellersta Blekinge.
Flera av de funna föremålen är sannolikt tillverkade i de romerska och keltiska kultursfärerna och mynten från den tidigare upptäckta silverskatten är präglade på många olika
orter i Europa och ända borta i Mellanöstern. Detta antyder att Blekinge genom tiderna har varit en bra utgångspunkt för kontakter över Östersjön och vidare söderut.

I lokalen finns också ett projektkontor där du som besökare får följa arbetet med att bygga ett framtida museum i Ronneby stad.

Följ oss gärna på facebook Kallvattenkuren.

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)