Skärgårdspaddling mitt i Karlskrona city, Blekinge.

Paddla

Blekinge är som ett enda stort paddelcenter där du själv kan forma dina naturupplevelser. Här finns möjlighet att paddla längs hela kusten, i kanot- och kajakleder och i den lummiga skärgården. Det finns ett nätverk av leder med nav där du kan övernatta, få hjälp med transport och äta god mat. Läs mer här - ARK56

 

Havskajak

Vill du glida fram på ett spegelblankt hav eller en slingrande å mitt i vildmarken? Då ska du kontakta Paddelkompaniet i Järnavik som erbjuder bådadera. Här kan du paddla i grönskande skogar, förbi lummiga öar i en levande skärgård nära djurlivet. Paddelkompaniet har närmare 25 års erfarenhet att serva äventyrslystna besökare och hos dem kan du hyra kanot, kajak eller gå en paddelkurs, all utrustning ingår.

Det finns en hel rad andra aktörer som hyr ut havskajaker runt om i Blekinge, både traditionellt och via Gokayas smarta app för obemannad uthyrning som gör det möjligt att paddla när du vill. I menyn till höger ser du hela listan och hittar kontaktuppgifter.

 

Havskajakpaddling i Blekinges lummiga skärgård.
Blekinges skärgård är lummig och spännande i att paddla i.

 

 

Paddla i sjö

I Olofström ligger Blekinges största sjö Halen. Här finns det stora möjligheter att uppleva vildmarken med Halens camping som en bra bas med boende och mat, perfekt om du vill njuta under flera dagar. Alldeles nere vid vattnet ligger Olofströms Kanotcentral med uthyrning av kanoter, kajaker, stand-up paddleboards och fiskekajaker. Här kan du paddla och leta äventyr, gå iland för att övernatta eller vända hemåt igen innan skymningen.

Avkopplande paddling i sjön Halen.
Paddla ut och leta äventyr i Blekinges största sjö Halen.

 

Sjöarna Halen, Raslången och Immeln sitter ihop och det går en kanotled igenom sjösystemet. Här kan du paddla och lägga upp en rutt som passar dig och ditt sällskap. All service, information och utrustning kan du få av Olofströms Kanotcentral som är proffs på omgivningarna och paddelupplevelsen. 

Läs mer här - Paddla i Halen

Karta över kanotleder och sjösystem i Olofström, Blekinge
Planera din paddling med hjälp av www.kanotguiden.com/sv

 

 

Stand up paddle - SUP

Vill du uppleva skärgården på ett nytt och annorlunda sätt kan du SUP:a. Blekinge är som gjort för att upplevas från vattnet med brädan som transportmedel, och det är bara dina egna krafter som sätter gränserna. Eftersom du står upp kan du lätt blicka ut över vyerna. Utrustning för en SUP-upplevelse hittar du på flera ställen, bland annat hos Olofströms KanotcentralSeasick i Sölvesborg, Karlskrona Kajak, Blekinge Surf i Ronneby där du också hittar SUP66 som även hyr ut uppblåsbara kajaker. Gokayas app som vi nämnder i texten om kajakuthyrning erbjuder också SUP-brädor.

 

Stand-up paddlare i sjön Halen. SUP hyrd hos Halens Kanotcentral i Olofström.
Kajak, SUP och kanot. Vattenupplevelser för alla i Halen.

 

 

Kitesurfing

Om du testat SUP och fått mersmak för vattensporter men gärna vill ha mer fart och fläkt, kan kitesurfing vara något för dig. Även här står du på en bräda men till skillnad från SUP behöver du inte paddla dig fram. Här drivs du av en skärm/drake som förflyttar dig och din bräda med hjälp av vinden. Både SUP och kitesurfing passar perfekt för dig som vill ha en lite äventyrligare semester och samtidigt ta chansen att få tips och hjälp av proffsen.

Kontakta kite-experterna på Blekinge surf i Ronneby för att testa på den fartfyllda sporten i Blekinge.

 

Kitesurfing och surfing vid Torhamns udde i Blekinge
Torhamns udde, ett surfingparadis i Blekinge.