Fika, äta och dricka i Blekinge

Äta & dricka

Smaka på

- kulinariska fynd

Sugen på något gott, nytt eller spännande? Då är du på rätt plats. Blekinge har nämligen många smakupplevelser att bjuda på. Ge dig hän och prova ost, öl som avnjuts i en cognacskupa eller majonäs som känns som en kyss...

 

Orranäs Gårdsmejeri

Orranäs Gårdsmejeri

Orranäs Gårdsmejeri ligger vid den vackra kustvägen mellan Kristianopel och Torhamn. Här kan du avsmaka och köpa ostar som är tillverkade på mjölk från gårdens getter och grannbondens kor. Osten görs för hand på hantverksmässigt vis och i sortimentet finns stenkällarlagrad ost, mjuka ostar och färskost - flera prisbelönta. Prova även bocksalamin gjord på killingkött!

 

Café Mandeltårtan

Café Mandeltårtan i Blekinge

Intill Brunnsparken och vackra Ronnebyån, ligger Café Mandeltårtan. Här bakar man dagligen och med en extra ingrediens - kärleken till hantverket. Surdegen vårdas ömt och varje tårta, bakelse och kaka görs från grunden. Den sköna stämningen från köket når dig var du än sitter: i glasverandan, i den mjuka soffan eller i trädgården. Här njuter du av stunden tillsammans med något nybakat - kanske favoriten mandeltårta.

 

Äggaboden

Äggaboden i Ronneby, Blekinge

Gårdsbutiken Äggaboden hittar du i Ronneby och Gärestad by. Här kan du ta dig en kopp kaffe med en surdegssmörgås eller något sött. Och förstås handla närproducerat från odlare och mathantverkare i Blekinge. Äggen kommer från gården och har du tur finns den egna majonäsen i lager - beskriven som "en rejäl sommarkyss" av Carl Jan Granqvist.

 

Askunga Dovvilt

En mysig gårdsbutik med café, catering och konferens i lantlig miljö. Här kan du botanisera bland kryddor, kaffe och andra produkter med smaker från hela Sverige. Askunga Dovvilts specialitet är dovhjortskött, men du httar även nötkött från egna djur på gården, ägg från frigiående höns, älg, fasan, and och en mängd andra delikatesser i gårdsbutiken.

 

Kajutan i Hörvik

I fiskeläget Hörvik, femton meter från hamnen, ligger restaurang Kajutan. Här bjuds på genuin matglädje tillagad av noga utvalda råvaror. Känn det härliga i att sitta på verandan och smaka på nyfångad fisk som kommer från havet du har utsikt över. Önskas inte fisk, finns även kötträtter på menyn.

 

Ninas Konditori

Ett riktigt hantverkskonditori som skapar lika goda som vackra tårtor, kakor och praliner. Du kan köpa nybakat bröd samt avnjuta prisbelönta mackor och mumsigt fikabröd intill Mörrumsån. Nina Johansson har gjort skig känd som skicklig bagare, konditor och vunnit ett flertal prestigefyllda priser för sina läckra bakverk. Hon har också gett ut en receptbok tillsammans med fotobrafen Bengt Nyberg som heter "Små hemligheter - Stora Bakverk" Receptboken kan du köpa Ninas Konditori i Mörrum.

 

Vingården Stora Boråkra

Vingården Stora Boråkra i Blekinge

Ett litet frö såddes när Staffan Ottosson läste att det varma klimatet i södra Europa inte längre var optimalt för vinodling. Det fröet har nu blivit en av Sveriges större vingårdar med runt 3 000 vinstockar, vingårdsvisning, vinprovning och restaurang. Sedan dess har produktsortimentet på Vingården Stora Boråkra utökats med  Exelent, en Brandyliknande produkt som destilleras från vinet. Ett mousserande vin är också under produktion. 

 

Restaurang Landbron

Restaurang Landbron i Blekinge

Restaurang Landbron kan du känna dig som hemma, eller som om du har kommit hem till en riktigt god vän. Mysigt, ombonat och välkomnande med vällagad god mat och goda drycker. Här kan du också njuta av en brunch och är du vegetarian, då har du ett brett utbuda att välja mellan.