Fika, äta och dricka i Blekinge

Äta & dricka

Smaka på

- kulinariska fynd

Sugen på något gott, nytt eller spännande? Då är du på rätt plats. Blekinge har nämligen många smakupplevelser att bjuda på. Ge dig hän och prova ost, öl som avnjuts i en cognacskupa eller majonäs som känns som en kyss...

 

Orranäs Gårdsmejeri

Orranäs Gårdsmejeri ligger vid den vackra kustvägen mellan Kristianopel och Torhamn. Här kan du avsmaka och köpa ostar som är tillverkade på mjölk från gårdens getter och grannbondens kor. Osten görs för hand på hantverksmässigt vis och i sortimentet finns stenkällarlagrad ost, mjuka ostar och färskost - flera prisbelönta. Prova även bocksalamin gjord på killingkött!

Orranäs Gårdsmejeri i Blekinge

 

Café Mandeltårtan

Intill Brunnsparken och vackra Ronnebyån, ligger Café Mandeltårtan. Här bakar man dagligen och med en extra ingrediens - kärleken till hantverket. Surdegen vårdas ömt och varje tårta, bakelse och kaka görs från grunden. Den sköna stämningen från köket når dig var du än sitter: i glasverandan, i den mjuka soffan eller i trädgården. Här njuter du av stunden tillsammans med något nybakat - kanske favoriten mandeltårta.

Café Mandeltårtan i Blekinge

 

Äggaboden

Gårdsbutiken Äggaboden hittar du i Ronneby och Gärestad by. Här kan du ta dig en kopp kaffe med en surdegssmörgås eller något sött. Och förstås handla närproducerat från odlare och mathantverkare i Blekinge. Äggen kommer från gården och har du tur finns den egna majonäsen i lager - beskriven som "en rejäl sommarkyss" av Carl Jan Granqvist.

Äggaboden i Blekinge

 

Askunga Dovvilt

En mysig gårdsbutik med café, catering och konferens i lantlig miljö. Här kan du botanisera bland kryddor, kaffe och andra produkter med smaker från hela Sverige. Askunga Dovvilts specialitet är dovhjortskött, men du httar även nötkött från egna djur på gården, ägg från frigiående höns, älg, fasan, and och en mängd andra delikatesser i gårdsbutiken.

Askunga Dovvilt i Blekinge

 

Vingården Stora Boråkra

Ett litet frö såddes när Staffan Ottosson läste att det varma klimatet i södra Europa inte längre var optimalt för vinodling. Det fröet har nu blivit en av Sveriges större vingårdar med runt 3 000 vinstockar, vingårdsvisning, vinprovning och restaurang. Sedan dess har produktsortimentet på Vingården Stora Boråkra utökats med  Exelent, en Brandyliknande produkt som destilleras från vinet. Ett mousserande vin är också under produktion. 

Vingården Stora Boråkra

 

Restaurang Landbron

Restaurang Landbron kan du känna dig som hemma, eller som om du har kommit hem till en riktigt god vän. Mysigt, ombonat och välkomnande med vällagad god mat och goda drycker. Här kan du också njuta av en brunch och är du vegetarian, då har du ett brett utbuda att välja mellan. 

Restaurang Landbron i Blekinge