Bara ett stenkast från vackra Mörrumsån alldeles norr om Karlshamn ligger Astensmåla Mat & Vingård. Här samsas genuina smaker med familjär gästfrihet där mat och vin kombineras till oförglömliga minnen i den vackra gårdsmiljön från 1771. Mitt i sommaren är upplevelserna på Astensmåla Mat & Vingård som bäst. Den är nu som naturens under påminner oss om skogens rika värden. I hagen betar får, lamm och tackor tillsammans på mark som aldrig sett skymten av varken bekämpningsmedel eller konstgödsel. Småskalighetens marker som påminner om Astrid Lindgrens Bullerbyn.
- Vi hoppas att våra ambitioner att kombinera blekingska smaker med gott vin och vackra naturmiljöer faller väl ut hos besökarna, säger Fredrik Berg, ett av tre syskon som driver Astensmåla Mat & Vingård tillsammans med föräldrarna Helene och Pelle Berg.
I Blekinge är det varken höga berg, djupa dalar eller enorma vildmarksområden som får oss att älska naturens skådespel. Istället är det mixen av olika naturslag, där löv-, barr- och ängsmarker liksom övergår i varandra. Ett rådjur som skuttar över grusvägen, en uggla i ensam ek eller en havsörn som sveper över landskapet. Från Smålands djupa skogar till skärgårdens öar. Ett gytter av natur med småskaliga producenter och friska djur.
- Man måste komma ihåg att vi har precis samma förutsättningar att utveckla en lokal gastronomi som vilket medelhavsland som helst och på Astensmåla Mat & Vingård hoppas vi kunna kombinera familjär gastronomi med blekingska smaker gjorda på genuina råvaror, säger Emelie Berg, en av familjens två utbildade sommelierer.
Efter att Helene och Pelle Berg flyttat ur den gamla mangårdsbyggnaden och byggt ett helt nytt hus tvärs över fårhagen är det full rulle i huvudbyggnaden. Planen är att de första rummen ska stå klara redan i september och därefter väntar en helt ny hotellbyggnad en bit upp i hagen. Att bygga om en blekingsk skogsgård till ett småskaligt besöksmål kräver noggranna planer och en förmåga att utvecklas efter hand.
Familjen Berg har inte bara öga för detaljerna, utan dessutom en fantastisk förmåga att kombinera gårdens charm och elegans med ett helt nytt kök där gästerna kan följa kockarnas rörelser in i minsta detalj. Hela upplägget handlar om att ha ett nära samspel mellan kockar och gäster där smak, utseende och närhet genomsyrar hela upplevelsen. Att det dessutom inte är särskilt långt mellan den viltrika skogen och hagmarkernas betande får förstärker den genuina känslan av närhet och småskalighet ända in på tallriken.
Det är viktigt för oss att servera äkta råvaror på gårdens vis. Vi kommer aldrig att bli särskilt stora när det handlar om antal stolar i restaurangen eller antal bäddar på hotellet. Planen är istället att utveckla ett lokalt kretslopp där djur, vatten, skog och odlingar ger optimala förutsättningar att bruka marken på ett hållbart genuint sätt, säger Fredrik Berg.
Genuiniteten i den ursprungliga matsalen är enastående. Med målningar från slutet av 1700-talet och familjen Bergs enastående historier är det lätt att älska Astensmåla. Här har människor bott och levt i generationer och brukat jorden småskaligt genom otaliga skiftesreformer(då gårdar flyttades ut från bykärnan för att samla och effektivisera lantbruket) allt eftersom säsonger, år och generationer passerat genom historien.
Tack vare runda bord – sex personer runt varje bord - är helhetsupplevelsen på Astensmåla Mat & Vingård unik. Genom att äta tillsammans med människor man inte känner sedan tidigare finns det nämligen goda chanser att träffa nya vänner över spännande samtal.
- Vi känner oss verkligen stolta över att kunna erbjuda mat i en historisk miljö på gården som tillhört vår familj sedan 1980-talet, säger Pelle Berg som tillsammans med övriga familjen har ett stort intresse för vin, dryck och goda smaker.
Det som inte odlas eller betas på Astensmåla kommer uteslutande från Blekinge. Tack vare ett rikt nätverk av genuina producenter har familjen Berg höga ambitioner att bli så småskaliga som möjligt.
- Vi drömmer om att skapa ett mikroklimat kring gården där så mycket som möjligt föds upp och odlas i gårdens närhet. Man kan inte göra allt på egen hand, vi är trots allt krögare, men genom att köpa råvaror av duktiga blekingebönder hoppas vi kunna föra vidare familjens vördnad för djur, natur och rika naturvärden, säger Fredrik Berg. Att helt enkelt låta råvarorna tala sitt eget språk, där smak, textur och sammanhang skapar minnesvärda måltider.
En kväll på Astensmåla går inte att jämföra med någonting annat. Sommartid serveras en fördrink på terrassen med utsikt över de välskötta markerna runtomkring. Just nu byggs en helt ny pool i anslutning till huvudbyggnaden där besökare ska kunna njuta av gårdens relaxavdelning på skogens vis, blott ett stenkast från brusande Mörrumsån. Den enorma eken har huggits fram ur skogen och hagmarkerna är återigen öppna med betande djur runtomkring.
Blekinge är helt unikt. Här hittar man skog, ängar och hav under en timmes bilresa från varandra och efter att ha rest över hela världen, nästan alltid med fokus på mat och dryck är det ljuvligt att komma hem. Till Blekinge, Sveriges trädgård, säger Fredrik Berg.
FAKTA: Familjen Berg, syskonen Fredrik, Emelie och Viktor driver Astensmåla Mat & Vingård tillsammans med föräldrarna Helene och Pelle strax utanför Svängsta i Blekinge. Familjen driver dessutom flera restauranger i centrala Karlshamn och i Kristianstad. Totalt är gården 168 hektar varav 10 hektar bete. Familjen driver också lammuppfödning och planerar för en gårdsbutik på gården. Redan i höst står de första rummen klara. Gården är enbart öppen för bokade grupper eller sällskap upp till 24 personer.www.astensmalagard.se
Reportage
av Niklas Kämpargård
Hitta till
Astensmåla Mat & Vingård
Christopher Lai kock på Astensmåla Mat & Vingård och restaurang &Vin.
Kim Jonsson från restaurang 28+ i Göteborg gör ljuvlig piggvar på Astensmåla.
Andreas Brettmark från Brettmark Gastronomi gästspelar i köket.