Hasslöfestivalen i Blekinge

Evenemang

Det kommer bli ett år med mycket liv och lust! Det spelar ingen roll om du är en jazzälskare, karusellfantast eller yogafrälst. Om du älskar bilar, knallemarknad, litteratur eller folkvimmel med musik på gator och torg. Blekingesommaren bjuder på mycket för alla. Här kommer några exempel på större evenemang runt om i Blekinge.

 

10 TIPS

 

1. Fiskepremiär

I slutet av mars varje år startar årets fiskesäsong på Mörrums Kronolaxfiske. Sportfiskare från hela världen kommer för att försöka fånga en av världens största laxar och havsöringar. Premiärfisket är en riktig folkfest med kanonskott, aktiviteter och evenemang. Vandra längs Mörrumsån och följ sportfiskarnas kamp om att fånga den första och största fångsten för dagen. När du sedan blir hungrig finns både Restaurang Kronolaxen och Ninas Konditori. Parkering finns utan kostnad. Kom och fira världspremiären i Mörrum!

Mörrums Kronolaxfiske i Blekinge

Mörrums Kronolaxfiske.

Läs mer om fiskesäsongen på Mörrums Kronolaxfiske

 

 

2. Konstrundan

I början av maj när våren blomstrar och det är Konstrundan i Blekinge. Hantverkare och konstnärer öppnar och bjuder in till sina ateljéer och verkstäder. Under rundan får du möjligheten att träffa målare, grafiker, tecknare, keramiker, smeder och skulpturer tillsammans med glas- och textilkonstnärer. Börja rundan på Kulturcentrum där du kan se alster från alla Konstrundans medverkande konstnärer. Väl ute i Blekinges landskap tar du sikte på den grön-röda vimpeln som talar om att du har kommit rätt. Ladda ner appen med tips på mat- och fikaställen. Den hittar du här via Google Play eller App Store.

Konstrundan i Blekinge

Susanne Demåne i Edestad.

Läs mer om Konstrundan i Blekinge

 

 

3. Outdoor Festival

Missa inte den första Blekinge Outdoor Festival genom tiderna! Fredagen den 31 maj med start 16.00 för att sedan fortsätta i 2 dygn. Fina utställningar, kunniga föreläsare och vandringar på Blekingeleden som återinvigs lördagen den 1 juni 16.00 med pompa och ståt. Under festivalen kan du även prova på buschkraft, paddling och olika äventyr. På kvällarna spelar en trubadur i puben runt lägerelden. Vill du campa finns Järnaviks camping och bara en båttur bort ligger Tjärö. Vill du bo lite mer bekvämt finns Pensionat Järnavik alldeles intill festivalområdet. Den 2 juni invigs ARK56:s nysatsning på leder för vandring, cykling, paddling och båt. Invigningen sker på Eriksberg bara en båttur bort. 

Blekinge Outdoor Festival

 

Blekinge Outdoor Festival.

Via Facebook hittar du senaste nytt om Blekinge Outdoor Festival

 

 

4. Sweden Rock

Visste du att det är närmare 40 000 besökare på Sweden Rock Festival under de 4 dagar som festivalen pågår? Den 5-8 juni uppträder över 80 olika rockband på 5 scener. I år kommer KISS med sin avskedsturné, så missa inte det. All information om festivalen hittar på Sweden Rock Festival. Har du inte lyckats få tag på en biljett? Då kan du känna in stämningen utanför festivalområdet med marknadsstånd, matvagnar och massor av människor i rörelse.

Sweden Rock Festival i Blekinge

Sweden Rock Festival.

Läs allt om Sweden Rock Festival

 

 

5. Nässelfrossa

Veckan efter midsommar är det dags för kulturfestivalen Nässelfrossa, den 23-30 juni. I år är temat "Bildningens vägar". Men, vad är Nässelfrossa? Här kommer en beskrivning. Tänk dig 150 evenemang under 8 dagar med musik och måleri, byggnadskonst och kulturarv, cirkus och trolleri, släktforskning och broderi, utflykter och vandringar, historia och historier! Kan det bli mer frossa än så?

Kulturfestivalen Nässelfrossa i Blekinge

Kultufrestivalen Nässelfrossa i författarbygden Olofström.

Läs mer om kulturfestivalen Nässelfrossa

 

 

6. Nostalgia Festival

Under festivaldagen på Nostalgia Festival den 29 juni fylls Brunnsparken med tusentals veteranfordon; charmiga bilar, motorcyklar och mopeder. Kom och se veteranbåtsracet och rösta på årets snyggaste bil. Veteranmarkanden är ett bra tillfälle att hitta precis den del eller detalj du saknar. Musik, servering och glad stämning utlovas också.

Nostalgia Festival i Ronneby Brunnspark, Blekinge

Nostalgia Festival den prisbelönta Brunnsparken i Ronneby.

Läs mer om Nostalgia Festival

 

 

7. Hasslöfestivalen

En alldeles unik festival på Hasslö mitt i Karlskronas skärgård med människor som älskar musik i fokus. Festivalen har rötter i den gamla progg- och rockmusiken men har utvecklats till en festival med perfekt balans mellan ny musik, legendarisk rock och internationella superakter. Artisterna som stått på scenen brukar kalla det för "världens bästa publik", den fantastiska stämningen är kännetecknet. I år pågår festivalen mellan den 11-13 juli.

Hasslöfestivalen utanför Karlskrona i Blekinge

Hasslöfestivalen.

Läs mer om Hasslöfestivalen

 

 

8. Skärgårdsfest

En stor stadsfest den 30 juli - 4 augusti där örlogsstaden Karlskronas världsarvshistoria möter den moderna stadens puls och folkliv. Parker och torg levandegörs av musikframträdanden, dans, marknadsstånd, aktiviteter och smakupplevelser i massor. Det mesta under Karlskrona stadsfest är gratis. Köper du ett festivalpass bjuds du på kroppkakor under invigningskalaset på torsdagen och du får entré till alla konserter som sker på Stortorget under fredagen och lördagen. Dessutom ger festivalpasset en mängd rabatter och erbjudanden. 

Karlskrona Skärgårdsfest i Blekinge

Karlskrona Skärgårdsfest.

Läs mer om Karlskrona Skärgårdsfest

 

 

9. Tradjazzfestival

Boka in sommaren höjdpunkt i kalendern den 8-11 augusti för här händer det grejer. Tradjazz, glada människor i kombination med en riktigt skön stämning. Över 20 band underhåller i 3 dagar på 5 olika scener i det pittoreska fiskeläget Hällevik utanför Sölvesborg. Festivalen är så omtyckt bland musiker att jazzband från hela Europa står i kö för att få spela här. Tack vare den vackra inramningen och den oslagbara miljön kommer hela 10 - 15 000 besökare till festivalen. Många besökare kommer för första gången och blir introducerade i denna musikaliska genre. Ibland kan det vara en utmaning att hitta boende. Har du tillgång till husvagn eller husbil så är det ett tips! Hoppas vi ses på Listerlandet!

Hällevik Tradjazzfestival utanför Sölvesborg i Blekinge

Hällevik Tradjazzfestival.

Läs mer om Hälleviks Tradjazzfestival

 

 

10. Höstglöd

En upplevelse på 4 gårdar! Det är ett unikt samarbete mellan Johannishus gods, Susanne Demåne, Björketorps Gård och Äggaboden. som ligger med bara 5 minuter mellan varandra. Stanna på de olika gårdarna och ta del av en matmarknad, pizzabakning i trädgården, vinprovning från de lokala vingårdarna, se en hästshow, gå på café, kika in i den öppna ateljén och få en visning på Johannishus ölbryggeri. Passa på att handla hem delikatesser och lokalproducerad mat. Kom! Smaka på Blekinge i höst!

Höstglöd i Blekinge

Höstglöd i Blekinge.

Läs mer om Höstglöd i Blekinge

Visit Blekinge magasinet 2019

Läs, inspireras & dela till en vän!