Cykla

- det blir ett äventyr i Blekinges vackra natur

Är du en cykelentusiast som älskar kust och hav är leden Kustvägen sydost en upplevelse du kommer att leva länge på. Du kan starta i pittoreska Kristianopel med slutmålet Torhamn, där kan du ta skärgårdsbåten till Karlskrona.

Under den här cykelfärden kommer du att möta spännande miljöer och människor. Du kan njuta av färger, dofter och fågelsång. Du får både tystnad och stillhet, men samtidigt ett varierat utbud av aktiviteter, trevliga fikaställen och upplevelser i massor. Det är skärgårdsliv när det är som bäst med vackra ekhagar, lugna fält och små gårdar som dyker upp här och var längs vägen. Och självklart hittar du små mysiga vikar där du kan se Östersjön glittra i solen och där du kan ta dig ett svalkande dopp innan färden går vidare.

Cykelleder i Blekinge
Spännande cykelleder i Blekinges natur.

 

Stannar du till i Orranäs kan du köpa prisbelönt ost från den lokala gårdsbutiken. Kort och gott är detta ett cykelpaket där du serveras ett smörgåsbord av smakupplevelser och historiska äventyr. En annan härlig cykelled är Sydostleden som börjar i Växjö och slutar i Simrishamn. För dig som älskar att cykla längs havet går det utmärkt att välja den fyra mil långa etappen som går från Karlsham, via Mörrum, till Sölvesborg. Där bjuds du på ljuvligt kustnära upplevelser.

Cykla i Blekinge
Cykla i Blekinge Arkipelag, läs mer på ARK56.

 

 

 

MTB-cykling

Ryssberget i sydvästra Blekinge är en uppskattad destination för mountainbikeentusiaster året runt, men särskilt under sommarmånaderna när trädkronorna ligger som ett grönt tak över stigarna. Bokskogen är ett av Sveriges äldsta och ger naturreservatet en stor del av sin skönhet. Med sina 150 meter över havet är Ryssberget en kontrast till det annars relativt flacka landskapet och det är en härlig upplevelse att ta sig fram på någon av de många kuperade stigarna. Är du ny i MTB-sadeln? Håll dig istället på någon av de markerade leder som gernomkorsar området.

 

 

Cykla på banvall

En mer avslappnad rutt är den gamla banvallen mellan Olofström och Sölvesborg som numera är en perfekt cykelled för barnfamiljer. Detta tack vare det asfalterade underlaget och det faktum att den 28 kilometer långa leden är helt bilfri. Sträckan som löper ända ut till Listerlandet i söder bjuder på det mesta. Här finns allt från idylliska platser för en kort fikapaus till besöksmål som Gudahagen strax utanför Näsum med mytomspunna gravar från järnåldern ochljuvliga naturupplevelser i Ljungryda naturreservat intill Skånegränsen.

 

 

Sydostleden

En annan härlig cykelled är Sydostleden som börjar i Växjö och slutar i Simrishamn. För dig som älskar att cykla längs havet går det utmärkt att välja den fyra mil långa etappen som går från Karlshamn, via Mörrum, till Sölvesborg. Där bjuds du på ljuvligt kustnära upplevelser. Sydostleden klassas som en av Sveriges bästa cykelleder. Sex mil av den totalt 27 mil långa leden slingrar sig genom Blekinge. Cykla hela sträckan eller rikta in dig på en eller ett par etapper i taget. De sträckorna som går genom Blekinge är från lätta till medelsvåra. Sätt samman din egen cykelrutt och börja precis var du vill längs etapperna.

 

 

BMX-cykla

För dig som hellre byter vägarna mot 800 kvadratmeter skate-paradis är Karlshamn rätt destination. Förutom skateboardåkare lockar Karlshamn Skateplaza till sig såväl BMX- som kickbikefantaster. Utmana dig själv i parkens snäva böjar, trixiga trappor, rail och curbs, eller slå dig bara ner en stund för att titta på de andra åkarna.

Cykla i city

Vackra Karlskrona är utan tvekan en av landets bästa cykelstäder. Ta med din egen cykel eller hyr en hoj lokalt och upptäck Örlogsstaden från cykelsadeln. På så sätt slipper du leta parkeringsplatser och kan njuta av ett glas vin till lunchen. Läs mer i artikeln nedan:

Cykelleder

- och en lista över fina vandringsleder i Blekinge

No products found