Cykla i Olofström, Blekinge

Cykla

Är du en cykelentusiast som älskar kust och hav är Kustvägen sydost en upplevelse du kommer att leva länge på. du startar i pittoreska Kristianopel och slutmålet är Torhamn, där du kan ta skärgårdsbåten till Karlskrona. Under den här cykelfärden kommer du att möta spännande miljöer och människor. Du kan njuta av färger, dofter och fågelsång.

Äventyr i Blekinges vackra natur.

Du får både tystnad och stillhet, men samtidigt ett varierat utbud av aktiviteter, trevliga fikaställen och upplevelser i massor. Det är skärgårdsliv när det är som bäst med vackra ekhagar, lugna fält och små gårdar som dyker upp här och var längs vägen. Och självklart hittar du mysiga små vikar där du kan se Östersjön glittra i solen och där du kan ta dig ett svalkande dopp innan färden går vidare.

 

Smakfulla pauser

Stannar du till i Orranäs kan du köpa prisbelönt ost från den lokala gårdsbutiken. Kort och gott är detta ett cykelpaket där du serveras ett smörgåsbord av allt den sydöstra delen av Blekinge har att erbjuda i form av vyer, smakuplevelser och historiska äventyr.

 

 

 

Kuperad terräng

Ryssberget i sydvästra Blekinge är en uppskattad destination för mountainbikeentusiaster året runt, men särskilt under sommarmånaderna när trädkronorna ligger som ett grönt tak över stigarna. Bokskogen är ett av Sveriges äldsta och ger naturreservatet en stor del av sin skönhet. Med sina 150 meter över havet är Ryssberget en kontrast till det annars relativt flacka landskapet och det är en härlig upplevelse att ta sig fram på någon av de många kuperade stigarna.

Är du ny i MTB-sadeln? Håll dig istället på någon av de markerade leder som gernomkorsar området.

 

Ryssberget, Sölvesborg.

 

 

 

Cykla på banvall

En mer avslappnad rutt är den gamla banvallen mellan Olofström och Sölvesborg som numera är en perfekt cykelled för barnfamiljer. Detta tack vare det asfalterade underlaget och det faktum att den 28 kilometer långa leden är helt bilfri. Sträckan som löper ända ut till Listerlandet i söder bjuder på det mesta. Här finns allt från idylliska platser för en kort fikapaus till besöksmål som Gudahagen strax utanför Näsum med mytomspunna gravar från järnåldern ochljuvliga naturupplevelser i Ljungryda naturreservat intill Skånegränsen.

 

 

Sydostleden

En annan härlig cykelled är Sydostleden som börjar i Växjö och slutar i Simrishamn. För dig som älskar att cykla längs havet går det utmärkt att välja den fyra mil långa etappen som går från Karlshamn, via Mörrum, till Sölvesborg. Där bjuds du på ljuvligt kustnära upplevelser. Sydostleden klassas som en av Sveriges bästa cykelleder. Sex mil av den totalt 27 mil långa leden slingrar sig genom Blekinge. Cykla hela sträckan eller rikta in dig på en eller ett par etapper i taget. De sträckorna som går genom Blekinge är från lätta till medelsvåra. Sätt samman din egen cykelrutt och börja precis var du vill längs etapperna.

 

 

BMX-cykla

För dig som hellre byter vägarna mot 800 kvadratmeter skate-paradis är Karlshamn rätt destination. Förutom skateboardåkare lockar Karlshamn Skateplaza till sig såväl BMX- som kickbikefantaster. Utmana dig själv i parkens snäva böjar, trixiga trappor, rail och curbs, eller slå dig bara ner en stund för att titta på de andra åkarna.

Karlskrona Bike

- var cyklar man i Örlogsstaden?

Vackra Karlskrona är utan tvekan en av landets bästa cykelstäder. Ta med din egen cykel eller hyr en hoj lokalt och upptäck Örlogsstaden från cykelsadeln. På så sätt slipper du leta parkeringsplatser och kan njuta av ett glas vin till lunchen. Läs mer i reportaget av Niklas Kämpargård nedan:

 

Cykelleder

- och fina vandringsleder i Blekinge.

No products found