Cykla i Blekinge

Cykla längs

Hav & kust

Cykelleden Kustvägen Sydost låter dig njuta av stillhet och tystnad samtidigt som du kan välja bland ett varierat utbud av fikaställen och besöksmål längs vägen. Starta turen i Kristianopel, de tusen rosornas stad, och sätt slutmålet i Torhamn. Från Torhamn kan du sedan ta skärgårdsbåten till Karlskrona. Det är en cykeltur med riktig skärgårdskänsla. Vackra ekhagar, vidsträckta fält och små gårdar som dyker upp lite här och var längs vägen. Små mysiga vikar med utsikt över havet. Ta ett dopp och solbada dig varm innan du tar färden vidare mot ditt mål. Stanna gärna i Orranäs och handla prisbelönt getost från den lokala gårdsbutiken Orranäs Gårdsmejeri. För dig som vill cykla längs havet finns den fyra mil långa etappen från Karlshamn, via Mörrum, till Sölvesborg. Det är verkligen en cykeltur med kustnära upplevelser.

Cykelleder längs kusten i Blekinge

 

Sydostleden

En annan härlig cykelled är Sydostleden som börjar i Växjö och slutar i Simrishamn. Härliga kustnära upplevelser och en av Sveriges bästa cykelleder. Sydostleden är totalt 27 mil lång varav 6 mil slingrar sig genom Blekinge. Cykla hela sträckan eller rikta in dig på en eller ett par etapper i taget. Sträckorna som går genom Blekinge är lätta till medelsvåra. Det som är bra med Sydostleden är att du kan börja och starta var du vill längs etapperna, alla leder är uppmärkta och smidiga att ta sig till och från.

 

Kuperad terräng

Ryssberget i Sölvesborg är en uppskattad destination för alla som gillar mountainbikecykling året runt. Under sommarmånaderna cyklar du med trädkronorna som ett grönt tak över stigarna. Bokskogen i området är ett av Sveriges äldsta och ger naturreservatet sin skönhet. Det är en stimulerande och härlig upplevelse att ta sig fram på de många kuperade stigarna. Med sina 150 meter över havet är Ryssberget en kontrast till det annars relativt flacka landskapet. Är du ny i MTB-sadeln kan du hålla dig till någoon av de markerade lederna som genomkorsar området.

 

Banvall

En mer avslappnad rutt är den gamla banvallen mellan Olofström och Sölvesborg som numera är en perfekt cykelled för barnfamiljer. Detta tack vare det asfalterade underlaget och det faktum att den 28 kilometer långa leden är helt bilfri. Sträckan som löper ända ut till Listerlandet i söder bjuder på det mesta. Här finns allt från idylliska platser för en kort fikapaus till besöksmål som Gudahagen strax utanför Näsum med mytomspunna gravar från järnåldern och ljuvliga naturupplevelser i Ljungryda naturreservat intill Skånegränsen.

 

BMX

För dig som hellre byter vägarna mot 800 kvadratmeter skate-paradis är Karlshamn rätt destination. Förutom skateboardåkare lockar Karlshamn Skateplaza till sig såväl BMX- som kickbikefantaster. Utmana dig själv i parkens snäva böjar, trixiga trappor, rail och curbs, eller slå dig bara ner en stund för att titta på de andra åkarna.

Cykla i city

Vackra Karlskrona är utan tvekan en av landets bästa cykelstäder. Ta med din egen cykel eller hyr en hoj lokalt och upptäck världsarvet Örlogsstaden Karlskrona från cykelsadeln. På så sätt slipper du leta parkeringsplatser och kan njuta av ett glas vin till lunchen.

Tips på - Cykelleder i Karlskrona

 

No products found