Cykeltur i Karlskrona, Blekinge

Karlskrona Bike

 Var cyklar man i Örlogsstaden?

Vackra Karlskrona är utan tvekan en av landets bästa cykelstäder. Ta med din egen cykel eller hyr en hoj lokalt och upptäck Örlogsstaden från cykelsadeln. På så sätt slipper du leta parkeringsplatser och kan njuta av ett glas vin till lunchen. Totalt består Karlskrona skärgård av nästan 1650 öar, kobbar och skär, en rätt ansenlig mängd landmassa som kan upptäckas både till fots och från cykelsadeln. Tänk på att många kobbar är väldigt små och att vissa är fågelskyddsområden, andra militärobjekt. Inne i centrala Karlskrona finns det kilometervis med fina cykelvägar alldeles vid havet som ger goda förutsättningar att upptäcka Örlogsstaden från cykelsadeln.
 
Cykeltur, Brändaholm i Karlskrona
 
 
 
 

Cykelturer

- med massor av spännande innehåll

 

Världsarvsrundan

(Knappt 3 km beroende på vägval)

Börja centralt och upplev Stortorget mitt på Trossö (den högsta punkten på ön) under överinseende av självaste Karl XI (som står staty på torget), Fredrikskyrkan, Tyska Kyrkan och fantastiska Glassiären där du kan njuta av enorma glassar i hemtillverkade våffelrån. Rulla vidare till Amiralitetsparken där den väldiga klockstapeln imponerar och fortsätt till Björkholmen, Gamla Varvet med repslagarbanan, Kungsbron med Bastion Aurora – jo det var här som militärer och borgare samlades för att välkomna både kungar och sändebud under Karlskronas imponerande historia. Missa inte Amiralitetskyrkan, gubben Rosenbom (med församlingens fattigbössa) och fantastiska Stumholmen med Marinmuseum, hangarer och Slup- och barkasskjulet. Glöm inte att ta med badkläder då en av Karlskronas mest populära badstränder ligger på Stumholmen (alldeles utanför Marinmuseum).
 
 
 
Badrundan i Karlskrona City

(Hela rundan är 12 km)

Hoppa upp på cykeln och upplev Karlskronas bästa citystränder. Prova klipporna på Stakholmen (kanske inte världens bästa bad, men oj så läckra klippor) och stränderna vid Saltö Badplats (plus för klipporna), Dragsö Camping, Långö och Stumholmen. Enklast är att hyra en cykel i city eller utgå från en av stränderna längs vägen. Populära Dragsö Camping har tjugo fina cyklar för uthyrning och likaså Sportkompaniet mitt inne i stan. Från Dragsö Camping är det runt fem kilometer till Långö Badplats och knappt 4 km till Marinmuseum och Stumholmen.
 
Cykla i Karlskrona, nära till badplatser
 
 
Karlskrona Centrum - Torhamn

(32 km beroende på vägval)

Starta i centrala Karlskrona och följ Borgmästarkajen förbi Fisktorget och Blekinge Museum på väg norrut. Håll västra sidan av Pottholmen och följ Sunnavägen förbi Tullparken, Bergåsa, Lyckeby och Lösen. Strax efter Barnens Gård håller du höger på Öljersjövägen och cyklar parallellt med E22:an till Torsträva. Cykla inom Trummenäset och Ramdala innan du kommer ut på Torhamnsvägen alldeles norr om Hallarum. Härifrån är det drygt 10 km till hamnen i Torhamn. Missa inte kafé Måsen i Torhamn. Från Torhamn kan du ta båten tillbaka till Karlskrona. Tänk på att du enbart får ta med cykeln ombord i mån av plats. För att vara på den säkra sidan bör du ringa Skärgårdstrafiken och dubbelkolla om cykeln verkligen får plats. Tfn 0455-783 31. www.blekingetrafiken.se
 
 
 
Karlskrona - Hasslö

(Knappt 35 km)

Från Trossö tar du Aspöfärjan till Aspö och fortsätter rakt över ön (4,7 km) eller via Bäck och Kroken till Djupvik på Aspös västra sida (6,7 km). Härifrån hoppar du ombord på M/F Flaggskär som tar dig över sundet till Hasslö Horn (10 minuter). Båten trafikerar sträckan måndag – fredag (25 juni – 19 augusti) klockan 10:10, 13:10 och 18:10. Fortsätt rakt över Lilla Hawaii – jo det är så lokalborna kallar Hasslö – och ta gärna en avstickare förbi sandstranden Sandvik som är den bästa på hela Hasslö. Missa inte Hasslö Hamnkafé i Garpahamnen och cykla norrut mot E22:an via Almö. Strax norr om Carlskrona Golfklubb (Hjortahammar) tar du höger mot Nättraby och följer småvägarna genom Grönadal.
Från Nättraby följer du sedan cykelvägen tillbaka till Karlskrona via Sunnavägen, Bergåsa, Pantarholmen och Pottholmen.
 
 
 
Karlskrona - Senoren, Sturkö & Tjurkö

(Cirka 33 km)

Hoppa på cykeln mitt inne i Karlskrona och cykla norrut via Pottholmen, Pantarholmen och Bergåsa och vidare österut genom Lyckeby, Lösen, Öljersjö och Trummenäset innan du håller söderut och fortsätter ut på Senoren, Sturkö och Tjurkö. Missa inte Brofästet Senoren med Baltic Kafé där du kan äta kroppkakor, stekt sill eller god laxtallrik. Har du tid och möjlighet att stanna över natt på Sturkö eller Tjurkö så är solnedgångarna magiska. Den långgrunda badplatsen vid Sturkö Camping är dessutom populär bland barnfamiljer. Från Finskan på Tjurkö kan du sedan ta båten tillbaka till Fisktorget. Mellan den 4:e juni och 26 augusti går båten dagligen klockan 12:45 och mellan den 9 juli och 12 augusti klockan 17:50. För att vara säker på att cykeln verkligen får plats ombord bör du ringa Skärgårdstrafiken 0455-783 31.
 

 

Kustvägen Torhamn - Kristianopel

(55 km)

Från Torhamn följer du kustvägen norrut till fantastiska Kristianopel via Sandhamn (missa inte hamnkrogen - Sail Inn - i Sandhamn, Truseryd, Svanhalla, Orranäs (Orranäs Gårdsmejeri) och Lavendelgården i Olsäng (där det finns både gårdsbutik och övernattningsmöjligheter). Långt bort i öster väntar ett pärlband av mysiga små byar som följer dig hela vägen upp till Kristianopel. Väl i Kristianopel kan du njuta av pittoreska gränder, härliga trädgårdar, god fika på kafé Sött & Salt och enastående bad bakom campingen. Det går buss tillbaka till Karlskrona från Kristianopel, men tyvärr får du inte ta med dig cykeln ombord.
 
 
 

Hyra cykel i Karlskrona. Det finns en rad cykeluthyrare runtom i Karlskrona. De flesta hotell, campingplatser och stuguthyrare har cyklar att hyra ut. I centrala Karlskrona hyr. Sportkompaniet ut cyklar på Hantverkaregatan 9. Sportkompaniet tfn 0455-147 60. Även Dragsö Camping tfn 0455-153 54 och Aspö Skärgårdskiosk tfn 072-384 78 18 hyr ut cyklar.

 

Hungrig?

Här kommer tips om var du kan stanna och äta längs cykelturen:

Selected filters: