Marinmuseum
Marinmuseum
Marinmuseum
Marinmuseum

Marinmuseum

Vill du ha en spännande och lärorik dag tillsammans med nära och kära? Besök Marinmuseum som är Sveriges nationella museum för det svenska sjöförsvarets historia och en del av världsarvet – Örlogsstaden Karlskrona.

Här får du en unik möjlighet att utforska århundraden av maritim försvarshistoria på ett och samma ställe i en vacker byggnad med moderna och interaktiva utställningar. Strosa genom utställningarna som har panoramafönster med utsikt över hamninloppet och skärgården, en omedelbar känsla av närheten till havet.

Entrén vid Marinmuseum i Karlskrona.

Galjonshallen

Den vackra Galjonshallen visar en av världens finaste samling galjonsfigurer, flera meter höga träskulpturer. Dessa satt en gång i fören på svenska krigsfartyg. När du kommer längst in till Galjonshallen kommer du att upptäcka en fantastisk akustik, så bra att det hålls konserter och liveframträdanden här. Rummet ger nästan ett meditativt lugn, så ta chansen att slå dig ner en stund. Bara andas, reflektera och njut!

Vem vill du ta med dig till Marinmuseum?

Galjonshallen på  Marinmuseum i Karlskrona.

 

Ubåtar på riktigt

På Marinmuseum kan du kliva ombord på en riktig ubåt – HMS Neptun. Det är en högteknologisk ubåt från det kalla kriget som väger 810 ton. 

Även om HMS Neptun är huvudattraktionen finns även den gamla ubåten Hajen i Ubåtshallen, en berättelse om svensk ubåtshistoria från 1904. Visste du förresten att HMS Hajen är Sveriges första ubåt? Den hade 3 torpeder ombord och kunde dyka ner till 30 meter. Den drivande elmotorn laddades av batterier från en fotogenmotor. Hajen var lätt att styra i undervattensläge men betydligt svårare på ytan. Efter några år tvingade rullningarna fram en ombyggnad som gjorde det lättare att styra i ytläge.

HMS Neptun på Marinmuseum i Karlskrona.

Prova på aktiviteter

På Marinmuseum kan du utforska modern sjökrigföring och specifika händelser som andra världskriget och det kalla kriget. Du hittar också ett antal interaktiva aktiviteter i hela museet, bland annat virtuella verklighetssimuleringar, modellskeppsbyggnadskurser och guidade turer ledda av kunniga guider som kan besvara alla dina frågor om svensk maritim försvarshistoria i detalj.

 

Stig ombord på en riktig ubåt. Marinmuseum i Karlskrona.

Utställning på Marinmuseum i Blekinge.

 

Bästa stället - Topp 10 i Blekinge - Marinmuseum.

Fantastiskt! Ett av de absolut bästa museerna i Sverige. Särskilt ubåtshallen är magnifik med möjlighet att se både utsidan och insidan av Neptun, en modern och fullt utrustad ubåt.

 

Vraktunneln

Vraktunneln är en undervattenstunnel ner till botten av Östersjön. Från tunnelns fönster kan du se ett riktigt skeppsvrak. Det är med största sannolikhet örlogsskeppet Prins Carl från 1684. Skeppet har varit med i en expedition mot Danmark år 1700 samt under slagen vid Möen och Femern några år senare. Örlogsskeppet byggdes i Kalmar och var ungefär 50 meter långt och 12 meter brett. Det var ett linjeskepp som tillsammans bildade linjer och avfyrade mot samma håll, men som var uppdelade i olika ranger. Prins Carl tillhörde första rangens slagskepp. År 1714 bestod skeppet av 86 kanoner och rymde över 500 båtsmän och 100 soldater.

 

Sjömansverkstaden

- och Dunders däck

Mellan utställningarna kan det vara skönt för barnen att pyssla en stund. I Sjömansverkstaden kan ni tillsammans knep och knåpa med marint tema. Det finns alltid personal som kan hjälpa alla pysselsugna barn. Sjömansverkstaden riktar sig till barn mellan 6 och 12 år. Om det finns massor av spring och lek i kroppen finns Dunders däck. Där kan barnen leka Skepp ohoj, prova på experiment, utmana varandra i tävlingar, lösa problem, testa balansen och skicka radiomeddelanden.

Vacker miljö - Marinmuseum i Karlskrona.

Gå ombord på ett fartyg utanför Marinmuseum i Karlskrona.

 

 

Café & restaurang

På entréplan finns café och restaurang med lunchbuffé. Vill du ha med dig egen mat så går det att äta i matsäcksrummet på plan två. Vill du slappna av och slippa tänka på dina tillhörigheter finns förvaringsskåp att låna. Efter maten kan du kika in i Marinmuseums butik, alldeles i anslutning till receptionen. Här säljs hantverk och fina saker som påminner om Karlskronas historia. Det blir fina minnen att handla med hem, ett bra bruksföremål eller vacker inredning.

Marinmuseums restaurang med lunchbuffé.
Avnjut en lunchbuffé i Marinmuseums ljusa och öppna restaurangdel.
Avkopplande utemiljöer

- vid Marinmuseum i Karlskrona

Avkopplande utemiljöer vid Marinmuseum i Karlskrona.Rutschkana utanför Marinmuseum i Karlskrona

Parkera bilen

Marinmuseum ligger på Stumholmen som är ett bilfritt område. Däremot kan du parkera på Marinmuseets avgiftsbelagda parkering som ligger intill Sparregården. Behöver du använda handikapparkering? Då finns den alldeles intill entrén vid Marinmuseet.

Vi syns på Marinmuseum!