Spela gitarr på klipporna i skymningen, mitt i Blekinges skärgård

Blekinge

Unik skärgård

- & underbara vatten var du än är

Blekinges skärgård är landets sydligaste. Här finns 800 öar, tusentals holmar och skär. Det bästa med Blekinges skärgård är att du inte behöver trängas. Här kan du hitta din egen lilla vik, göra ett strandhugg på en ö eller stanna till i en naturhamn där du kan vara helt för dig själv.

Avstånden är korta och det finns flera välutrustade gästhamnar med all tänkbar service för det moderna båtlivet. Njut även av Listerlandets fina fiskelägen, en havssegling till säregna Hanö, en god middag på Tjärö eller en sälsafari vid Utklippan.

 

Skärgårdstrafiken

Vill du upptäcka skärgården på ett enkelt sätt? Då finns det riktigt bra båtförbindelser i hela Blekinge. Kika in på Skärgårdstrafiken och Affärsverken som har all information du kan tänka dig. Bra restips, bästa pris och tidtabell.

Aspöfärjan

 

Lilla Blekinge 

- med stora upplevelser

Till ytan är Blekinge landets näst minsta landskap. Ändå inrymmer det skärgård, slättlandskap, över 1000 sjöar, 12 porlande åar och Sveriges sydligaste vildmark. Där skogen tar vid kan du vandra, cykla, plocka bär och svamp. Eller sakta glida fram på en motorcykel längs slingrande vägar, kantade av gårdar och serveringar.

Stanna till vid en kanotcentral och glid ut över lugna vatten. Var du än befinner dig finns det trevliga ställen att övernatta, och på campingarna kan du slå upp ditt tält om du inte har hittat en egen plats att finna ro på.

Skärva Herrgård i Blekinge

 

Kultur

- och evenemang

Blekinge är också känt för att ha ett rikt utbud av kulturupplevelser och evenemang. Mest känt är Sweden Rock Festival med världseliten av rockband på plats i lilla Norje utanför Sölvesborg. Men det bjuds även på stadsfestivaler, kammarmusik, jazz- och viskvällar.

Vackra byggnader som är ritade av den kände arkitekten Gunnar Asplund lockar besökare och arkitekstudenter från hela världen. Vill du veta mer så omnämns dessa i städernas appar som du kan ladda ner för att göra en digital stadsvandring.

 

Smak av Blekinge

Vad sägs om lokalproducerad getost, öl, vin och vilt på menyn? Blekinge är ett riktig kulinariskt landskap med rundturer till mysiga gårdsbutiker, lokalproducerade läckerheter och klassiska Blekingerätter. När hungern kommer smygande kan du ge dig ut på en upptäktsfärd för att hitta in egen favorit bland små mysiga kvarterskrogar, caféer, restauranger och värdshus som har ett omnämnande i White Guide.

Aspö, i Blekinge

 

Bara njut & var du

I Blekinge behöver du i allafall aldrig var sysslolös, såvida du inte själv väljer att bara ta det lugnt. Här kan du prova ett av världens bästa fisken på Mörrums Kronolaxfiske. Du kan se en ubåt inifrån på Marinmuseum och den skräckinjagande galjonsfiguren Gribshunden på Blekinge museum. Eller vad sägs om att träffa exotiska djur i Karlshamn, se visenter i det vilda på Eriksberg? Njuta av jazztoner i Hällevik, vara en del av folkfesten på Sweden Rock Festival eller boka in dig på det klassiska Ronneby Brunn Hotell för Spa. Det är bara din fantasi som sätter gränserna, vi är redo att ta emot dig.

Vi ❤ Blekinge!

Här kommer lite tips på våra favoritsaker att se & göra:

@visitblekinge

Our instagram
Fantastiska färger och smaker som förtrollar. Läs artikeln av Niklas Kämpargård och upptäck Blekinges hemligheter i sommar! https://www.visitblekinge.se/restaurang-ochvin-av-niklas-kampargard #visitblekinge #niklaskämpargård
Our instagram
Färgstarkt... Besök Marinmuseet, njut av galjonfiguernas färgstarka personlighet och din favorit smak på Karlskronaglass.. #marinmuseum #visitblekinge #visitkarlskrona
Our instagram
Följer ni #cafemandeltårtan på instagram. Gör det!! Ni får en energikick i både färg och form men på egen risk, det suger i magen efter allt gott... #visitblekinge