Världsarvet Karlskrona

Kom och utforska det vackra världsarvet och den moderna kuststaden, här finns en rik och smått osannolik historia att få uppleva.

Karlskrona är en stad på en ö med en unik vacker arkitektur och alldeles full av ett världsomspännande innehåll med besöksmål och upplevelser på många sätt. Örlogsstaden är också upptagen på Unescos världsarvslista sedan 1998 och är en riktig pärla bland världsarv som Kinesiska muren, Venedig och Taj Mahal. Visst är det häftigt!

Världsarvat Örlogsstaden Karlskrona är en cykelvänlig stad i Blekinge.
Upptäck Världsarvet Karlskrona med cykel. Staden är lättillgänglig med gång- och cykelbanor i inspirerande miljöer.

Besök världsarvet

Staden Karlskrona, som ligger på en ö, är sammanlänkad med fastlandet i Karlskrona skärgård. Från stadskärnan kan du ö-hoppa med reguljär skärgårdstrafik för att upptäcka mer av världsarvet med besöksmål belägna på de omkringliggande öarna. Ett populärt besöksmål är Aspö med Drottningskärs kastell och ett museum för rörligt kustartilleri.

Besök Marinmuseum och lär dig mer om världsarvet Karlskrona. Ladda ned den kostnadsfria appen Världsarvet Karlskrona och låt dig guidas genom stadens historia på egen hand. Det finns gott om intressanta besöksmål att uppleva. Vilka vill du börja med?

Örlogsstaden Karlskrona i Blekinge.

Intill Marinmuseum ligger Slup- och barkasskjulet. Byggnaden har en fascinerade takkonstruktion med sina tio sammansatta sadeltak som korsar varandra. Där taken korsar varandra uppstår kanaler med regnvatten som samlas och leds ner i tunnor. Förr i tiden användes detta vatten till bland annat bränder. Inuti skjulet finns gott om historiska föremål. Missa inte denna historiska skatt!

Gubben Rosenbom utanför Amiralitetskyrkan i Karlskrona, Blekinge.

Den vackra Amiralitetskyrkan, Ulrica Pia och Rosenbom Karlskronas mest populära besöksmål. Statyn Rosenbom har blivit berömd bland annat genom Selma Lagerlöfs bok ”Nils Holgerssons underbara resor genom Sverige” där han påstås vara högbåtsman på linjeskeppet ”Dristigheten”.

Lyft på hatten och stoppa i ett mynt. Välgörande för behövande, men också ett roligt och bra initiativ.

 

Residenset vid havet

Landshövdingens residens vid Kungsbron i Karlskrona är landets yngsta residens.
Residenset  är en rosaputsad byggnad med vita pilastrar, takkupor och en stenportal som kröns av Blekinges vapen. En engelskinspirerad patriciervilla.

Det nuvarande residenset är känt för att ha hyst Sveriges första kvinnliga landshövding, Camilla Odhnoff.

Byggnaden har två våningar med källare och bottenvåningen har en ingång från Vallgatan. En del förändringar har gjorts i residenset under årens lopp, men det har behållit sin ursprungliga karaktär från början av 1900-talet. Den senaste interiörrestaureringen genomfördes med syftet att så långt som möjligt återställa den ursprungliga färgskalan på receptionsvåningen.

Läs om residenset här - Statens Fastighetsverk

 


Staden som blev ett världsarv

Hur gick det till?

Allt började för över 300 år sedan. Stormakten Sverige behöver en mäktig flotta och söker ett skyddat läge för en ny örlogsbas som kan försvara de svenska landområdena. Och några öar i Blekinges skärgård passar perfekt. De bästa ingenjörerna, skeppsbyggarna och arkitekterna anlitas för att följ KarlXI:s vilja. Eftersom kunskap och arbetskraft till stor del hämtas från andra sidan Östersjön blir det här en plats där många språk talas. Snart växer ett effektivt varv och en ståtlig stad fram. En stad värdig en kung; Carls krona. Mer än 300 senare ligger marinbasen fortfarande i Karlskrona. Vill du veta mer? Besök Marinmuseum och Blekinge museum.

 
 

 

 

Är du redo för ett riktigt världsarvsäventyr?

Kom och leta äventyr i denna kulturhistoriska miljö!

Selected filters:

En personlig guidning

Exklusiv för dig - i din takt!

Utforska världsarvsstaden Karlskrona som aldrig förr med audioguideappen från Blekinge Museum. Fördjupa dig i stadens rika historia och arkitektur med spännande berättelser och guidade turer på svenska, engelska och polska.

Ladda enkelt ner appen från App Store eller Google Play och ta en tur till de 21 byggnader av särskilt intresse som utgör världsarvet Karlskrona. Njut av text- och ljudinformation samt bilder för att förhöja din upplevelse.

Låt rösterna guida dig genom staden, helt gratis. Ladda ner appen nu och upptäck världsarvet på egen hand!"

Ladda ner appen Världsarvet Karlskrona och njut av din tur!