Detaljer i Lister Härads Tingshus, Sölvesborg

Kultur & historia

I flera tusen år har människans närvaro skapat historiska platser att besöka. Det var här som de första människorna fermenterade fisk i marken för drygt 9000 år sedan och det var här som Örlogsstaden Karlskrona grundades år 1680 som ett försök att skydda det svenska riket som på den tiden sträckte sig djupt in i Finland, Estland, Lettland och i de allra nordligaste delarna av Tyskland. Ta chansen att njuta av Blekinges fantastiska museum och upplev några av södra Sveriges mest exotiska historiska platser.
 
 
Den som är intresserad av historia kommer inte att bli besviken i Blekinge. Här har danskar, svenskar och snapphanar skapat historia under århundradena vars namn, sägner och naturliga samlingsplatser används än idag. Exempelvis Ryssberget i Sölvesborg, som inte alls har något med ryssar att göra utan förmodligen är en omskrivning av det danska ordet riisbier - risberget - och syftar på de risklädda sluttningarna med blåbärsris eller risiga svårgenomträngliga skogar. Ta dig tid att uppleva Ryssberget till fots eller med cykel och njut av utsikten över Listerlandet (följ blå led från parkeringsplatsen söder om Ryssbergsstugan/norr om Tivoli). Vid Utsikten, jo utsiktsplatsen kallas så i folkmun har du en fantastisk vy över Listerlandet och kan norröver (nordöst för att vara exakt) skönja platsen där människor fermenterat fisk i marken för 9000 år sedan, samtidigt som georgier och armenier jäste vin i Kaukasus och flera tusen år innan kineserna började fermentera sojabönor i Kina, koreanerna jäste kimchi och tre tusen år innan egyptierna lärde sig att använda jäst i brödbak. De historiska vibbarna är svindlande.
 
 
 
 

Marinmuseum

& örlogsstaden Karlskrona

Det är lätt att fascineras av den militära arvet i Karlskrona. Fortfarande är försvarsmakten en stor del av hela stadens existens där värnpliktiga, kadetter och officerare syns överallt i stadskärnan. Missa inte fantastiska Marinmuseum där du kan ta del av den militära historien och känna flottans gung under fötterna. Njut av galjonsfigurernas detaljrikedom och ta del av utställningarna ytspänning, krigets svallvågor och dykeriets historia. Dessutom kan du strosa omkring bland marinens mindre båtar i Slup- och barkasskjulet eller kliva ombord på ubåten HMS Neptun i Ubåtshallen. När den sovjetiska ubåten U137 gick på grund i Gåsefjärden utanför Karlskrona den 27 oktober 1981 hamnade HMS Neptun mitt i kalla krigets centrum då hon enligt uppgift från fartygschefen ombord hindrade ett sovjetisk bogserfartyg att ta sig in på svenskt vatten för att dra loss U137. Missa inte en guidad tur i Karlskrona och ta del av den fascinerande arkitekturen som skapat ett av Sveriges femton världsarv.

Marinmuseum i Blekinge

 

 

Konst hos

Susanne Demåne

Sväng av E22:an vid Tvingkorset och följ Tvingvägen norrut mot Edestad. Här har konstnären Susanne Demåne skapat ett oförglömligt besöksmål i Edestads gamla skola granne med kyrkan, vars äldsta delar härstammar ända från 1500-talet. Här kan du njuta av hästuppvisningar (vid särskilda tillfällen), en spännande besöksträdgård och minst lika härlig konst. Missa inte konstutställningarna i skolan och möjligheten att träffa en av Blekinges mest produktiva och enastående konstnärer. www.demone.se

Hemma hos Susanne Demåne i Blekinge

 

Susanne Demåne i Edestad, Blekinge

 

 

Kulturcentrum

i Ronneby

 Besök vackra Ronneby kulturcentrum i de gamla verkstadslokalerna som en gång tillhörde anrika Kockums Emaljverk i centrala Ronneby. Här kan du njuta av konstutställningar signerade Daniel Segerberg - Leviathan – (öppnar den 16 november) som grundar sig i det skräp Clean Coast samlade i Gu naturreservat under Nordiska kusträddardagen den 4 maj. Tillsammans samlade deltagarna 1000 kg skräp i havsbandet som nu ligger till grund för konstutställningen. Lördagen den 14:e november klockan 14:30 kan du ta del av föreläsningen Hur håller vi biosfären ren (Blekinge Biosfärområde) av Mattias Holmquist från Blekinge Arkipelag. Även lördagen den 7 december mellan klockan 10:00 – 15:00 kan du ta del av rörelsen Back in Positions workshop i konsthallen där du får möjlighet att återanvända och skapa egna julklappar av bortsorterade prylar från hemmet. Missa det inte!
 
Missa heller inte The Bird Project av Erik Berglin. Mellan åren 2006 och 2017 har Erik Berglin arbetat med ett projekt som närmast kan anses vara en kombination av gatukonst, ornitologi och historieberättande. Totalt har Erik rest till tolv olika städer runt om i världen där han klistrat upp fotografier av fåglar i skala 1:1 och samlat berättelser om arternas betydelse inom såväl religion, populärkultur, vetenskap och konst. Utställningen presenterar arbetet i bild, text och video. Utställningen invigs den 16 november och stänger den 12 januari.
 
Dessutom kan man som verksam konstnär hyra tre olika verkstäder: emaljverkstaden, grafikverkstaden eller textilverkstaden på dag- eller veckobasis och skapa egna projekt i fullt utrustade verkstadsmiljöer. www.ronneby.se
 
 
 
 
Skottbergska gården

i Karlshamn

 Efter den stora stadsbranden år 1763 när 23 av stadens hus och gårdar slukades av lågorna valde de flesta att bygga upp sina hus i sten. Handelsmannen och brukspatronen Olof Olsson som gav namn åt Olofström och drev Olofströms bruk (numera Volvo) bestämde sig för att återskapa gården i trä och lät några av Karlshamns bästa hantverkare uppföra den pampiga byggnaden med en hög yttertrappa i sten med en vacker portal i rokoko, ett högt brutet tak och rejäla magasin på baksidan. Numera är Skottsbergska gården av landets bäst bevarade köpmansgårdar från 1700-talet på vars baksida du under sommarhalvåret kan njuta av spännande teateruppsättningar. Guidade visningar bokas via turistbyrån eller Karlshamns museum www.karlshamnsmuseum.se

Skottbergska gården i Karlshamn
 
 
 
Punschmuseet
i Karlshamn

Under andra halvan av 1800-talet fanns det inte mindre än två olika fabriker som tillverkade punsch i Karlshamn; J N von Bergen & Sons och C G Berghs som under årtiondena före och efter det förra sekelskiftet (1800/1900-tal) bedrev en omfattande tillverkning av punsch, likör och brännvin i Karlshamn. Knappt hundra år senare (1976) återuppfördes von Bergens punchfabrik på Karlshamns museum där du än idag kan följa hur tillverkningen går till.

Karlshamns Punschmuseum

 

 

Tingshuset

i Sölvesborg

Listers Härads Tingshus i centrala Sölvesborg är en av tre fastigheter i Blekinge (de andra två är A och B-husen på Väggaskolan i Karlshamn) som den erkänt skicklige arkitekten Gunnar Asplund ritat. Året om kan du njuta av tingshusets fantastiska arkitektur och under sommaren är det gamla tingshuset öppet för besökare. Under resten av året bokas visningar via Medborgarkontoret. Tingshuset uppfördes under åren 1920-1921 och är ett tidigt exempel på 1920-talsklassicismen med en enkel murad byggnad med betongbjälklag i bottenvåningen och över tingssalen. Den segmentformade entrén påminner om stationshuset en bit därifrån och övriga fasader på tingshuset har en något mer intim och informell karaktär. Missa inte Tingssalen invändigt, bland annat det lilla runda fönstret i tingssalen som släpper in ljus i salen så att det faller på den eller de som satt på vittnesplatsen. Något som fått beteckningen ”Sanningens ljus”. Fastighetens runda former sägs vara ett resultat av att Gunnar Asplunds fru var gravid under tiden då huset byggdes. Listers Härads tingshus användes som domstol ända fram till 2001 då domstolsverksamheten flyttade till Karlshamn. Numera håller den kommunala Musikskolan till i fastigheten.
 
Lister Härads Tingshus i Sölvesborg
 
 
Lister Härads Tingshus i Sölvesborg
 
 
Lister Härads Tinghus i Sölvesborg
 

 

Museer i Blekinge

 

Selected filters: