Kristianopel

Kristianopel är en charmig pittoresk hamnort med vackra vandringsstråk, små färgstarka trähus och rosor i mängder. I hamnen finns en historisk ringmur du kan strosa på, få en fin blick över byn och ana Ölands södra udde över havet från. Det är också en av Sveriges solsäkraste platser med gott om badplatser om du vill svalka dig.

 

Historisk vandring

Följ med på en spännande vandring 400 år tillbaka i tiden och lyssna till berättelsen om Kristianopel. En 1600-talsstad som en gång var den danska kungens stolthet och beskydd mot Sverige. Det var först år 1677 som Kristianopel blev svenskt igen. Staden raserades och stora delar av muren, som var upp till 9 meter hög, användes vid uppbyggnaden av Karlskrona. Spåren från förr gör verkligen historian påtaglig och levande i Kristianopel.

Boka den guidade turen Kristianopel runt här - Kulturkompaniet

 

 

Övernatta i

De tusen rosornas stad

I Kristianopel kan du bo på Pensionat Stensvik, den moderna campingen på Kristianopel Resort,mysiga Kristianopel Gästgiveri B&B eller boka en stuga på Kristianopel Resorts stugort. Det finns fina ställplatser för din husbil och kommer du med båt erbjuder gästhamnen alla faciliteter. Oavsett hur du väljer att bo kommer det bli en total avkoppling med lugn och ro i en liten vacker ort.

De tusen rosornas stad - Kristianopel
De tusen rosornas stad.

 

 

Kul för barnen

I Kristianopel handlar det mycket om natur- och kulturmiljön. Spännande och kravlöst! Ta med barnen på en utflykt till platserna som påminner om historian som utspelat sig. Sitt på kanonerna i hamnen eller vid kajen där folklivet är. Vandra på muren, ta ett dopp från piren och spela minigolf på campingen. Överallt finns det badplatser och i naturreservatet Högasand kan ni tillsammans åka kana ner för sandkullarna, springa fritt och bygga sandslott om ni vill.

Badstrand i Kristianopel, perfekt för famljer med små barn
Badplatsen i Kristianopel, perfekt för familjen.

 

 
Högasand

Högasand är ett mycket speciellt naturreservat du måste besöka! Här vandrar du över sanddynor mellan 300-åriga tallar. På 1100-talet betade djur här men efter århundranden av intensivt mänskligt markutnyttjande öppnades landskapet upp av vinden och formade dagens sanddynor. Tallarna planterades för att dämpa den havsnära blåsten, och idag känns området lite exotiskt.

Hitta hit: Ta av från E22:an i Fågelmara, kör österut mot Kristianopel och följ därefter kustvägen norrut cirka 2 kilometer.

Exotiska Högasand i Blekinge
Exotiska området Högasand.

 

Visste du att?

Även om Kristianopel utstrålar charm, gemytlighet och genomsyras av mycket kultur och historia finns en hypermodern musikstudio där både svenska och internationella artister skapar musik tillsammans med Pama Records. Så bli inte förvånad om du stöter på en och annan superkändis men, det bästa är att här kan alla vara själva, smälta in och bara må bra. Välkommen till idylliska Kristianopel!

Se & göra

- i Kristianopel

 

Selected filters: