Världsarvsstaden Karlskrona mitt i skärgården.
Guidade turer i Karlskrona skärgård.

Karlskrona skärgård

Karlskrona är ett populärt besöksmål med en av de charmigaste skärgårdarna i Sverige. Här finns en rik marin historia och ett världsarv att uppleva, både på land och genom de guidade turerna till havs. Den reguljära skärgårdstrafiken gör att du kan ö-hoppa eller övernatta i ett lotstorn om du vill. Missa att boka en guidad tur för att utforska delar av världsarvet som Kungsholms Fort och befästningstornet Godnatt. Det härliga med Karlskrona skärgård är tillgängligheten till de lummiga och pittoreska öarna. Det är en riktigt tillgång!

Paddla mitt i Karlskrona skärgård.
Upptäck Karlskrona skärgård från en kajak.

Ö-hoppa i sommar

Unna dig ett härligt skärgårdsliv och ö-hoppa i Karlskrona skärgård. Skärgårdsbåtarna finns på flera ställen i Karlskronas skärgård. En och samma ö kan angöras flera gånger under samma dag av flera olika båtar. Det gör att du kan kombinera båtturerna som du vill och upptäcka hela Blekinges skärgård. Via Blekingetrafikens skärgårdstrafik hittar du en bra översiktskarta och fullständig information om alla båtturer.

Att resa ut i skärgården är enkelt. Välj ditt bryggstopp och köp din biljett när du hoppar ombord på båten. Reser du från Fisktorget köper du din biljett i informationskiosken innan du går ombord. Du kan betala med swish, kontanter eller bankkort. Hasslö-, Sturkö- och Trummenäspendeln är precis som en buss, men på vatten. Till den kan du köpa en biljett direkt i Blekingetrafikens app.

 

Reseinformation om Skärgårdstrafiken

Hasslö

En ö i Blekinge som kallas för "Lilla Hawaii"

Missa inte att besöka "Lilla Hawaii" som ligger utanför Karlskrona. Ön heter egentligen Hasslö men känns som Hawaii, fast med en svensk touch förstås. På sommaren hålls den populära Hasslöfestivalen här, det är ett fantastiskt evenemang med fokus på dig som besökare. Bra musik, god mat, lätt att umgås på ett avslappnat sätt, dessutom på en ö som gör känslan extra speciell. På vägen mot Hasslö finns fina ställen att stanna vid med magiska solnedgångar i skärgårdsmiljö, nästan så där så att man får nypa sig i armen för att tro det är sant.

Hasslöfestivalen i Blekinge.
Festivalen mitt i skärgården - Hasslöfestivalen.
Tips!

Åk med en ombyggda ångbåten M/F Axel till Nättraby. Färden går under prunkande lövverk uppför den idylliska Nättrabyån. Båtturen tar cirka 4,5 timme. Gå till sidan här - Skärgårdstrafiken

 

Upplev Kustvägen

Torhamn - Kristianopel

Ta bilen längs kustvägen och gör ett stopp för att spana efter sälar vid Abrahamsängar, eller prova ett riktigt fint kustfiske. Missa inte alla gårdsbutiker, caféer och gårdsmejerier tillsammans med konsthantverkare och småbutiker som finns längs vägen. I Sandhamn finns en populär gästhamn med restaurang och fiskecamp. Sandhamn har också en av Blekinges mest populära ställplatser för husbilar. Här finns också gott om fina cykelvägar som du kan ta en tur på.

Gästhamnar

Blå flagg = välskött gästhamn!

Det finns många ställen att lägga till med båten i Karlskrona skärgård och för dig som söker bekvämlighet rekommenderas gästhamnar med blå flagg. "Blå flagg" innebär en gästhamn som är välskött, miljömedveten, har hög servicenivå, är informativa och erbjuder en hög säkerhet.

Gästhamnarna är också vackra fiskelägen och ett besöksmål i sig. Välkommen att upptäcka det äkta och genuina i Blekinge. Hitta ditt utflyktsmål här:

Utforska Karlskronas kustlandskap

Karlskronas kustlandskap och skärgårdsmiljö är ett måste för den som vill utforska och förundras över det vackra landskapet. Brändaholm, med sina små röda stugor och vita knutar, en av stadens främsta sevärdheter och ett populärt vykortsmotiv. Det finns gott om kaféer och restauranger, inklusive Marinmuseum i en fantastisk atmosfär där du inte bara kan äta gott, här kan du även koppla av och bara titta på folk.

Boendealternativen sträcker sig från hotell i stadens centrum till pensionat, campingplatser, platser vid vattnet, vandrarhem och bed and breakfast - det finns något för alla, oavsett budget. För den som vill bo på en ö har Karlskronas vackra skärgårdsmiljö finns det många alternativ att välja mellan. Kom och utforska Karlskrona skärgård redan idag!

Ta cykeln ut i Karlskronas vackra kustlandskap.
Cykla i avkopplande miljöer, från stad till kustlandskap och skärgård.

 

Unika upplevelser

- i Karlskrona skärgård

Selected filters: