Outdoor

Vill du uppleva Blekinge underbara natur till forts, på cykel eller kanske på hästryggen? Vad du än väljer kommer du att få massor av minnen med dig hem i ryggsäcken.

 

Vandra

- genom Blekinge

Att vandra tycker mång är det bästa sättet att kommar riktigt nära naturen. Väljer du Blekingeleden får du garanterat naturupplevelser av skiftande karaktärer i skogsbygd, dalbygd och kustland. Leden är cirka 25 mil och tar sin början vid Boafall i Olofström, eller vid Ynde rastplats i Sölvesborg om du vill. Slutmålet är vid ett danskt gränsfäste från 1360-talet i Bröms, i andra delen av Blekinge.

Cykla

- det blir ett äventyr i Blekinges vackra natur

Är du en cykelentusiast som älskar kust och hav är leden Kustvägen sydost en upplevelse du kommer att leva länge på. Du kan starta i pittoreska Kristianopel med slutmålet Torhamn, där kan du ta skärgårdsbåten till Karlskrona.

Under den här cykelfärden kommer du att möta spännande miljöer och människor. Du kan njuta av färger, dofter och fågelsång. Du får både tystnad och stillhet, men samtidigt ett varierat utbud av aktiviteter, trevliga fikaställen och upplevelser i massor. Det är skärgårdsliv när d et är som bäst med vackra ekhagar, lugna fält och små gårdar som dyker upp här och var längs vägen. Och självklart hittar du små mysiga vikar där du kan se Östersjön glittra i solen och där du kan ta dig ett svalkande dopp innan färden går vidare.

Stannar du till i Orranäs kan du köpa prisbelönt ost från den lokala gårsbutiken. Kort och gott är detta ett cykelpaket där du serveras ett smörgåsbord av smakupplevelser och historiska äventyr. En annan härlig cykelled är Sydostleden som börjar i Växjö och slutar i Simirishamn. För dig som älskar att cykla längs havet går det utmärkt att välja den fyra mil långa etappen som går från Krlsham, via Mörrum, till Sölvesborg. Där bjuds du på ljuvligt kustnära upplevelser.

 

Ridleder

Föredrar du fyra ben före två ska du bege dig till Olofström med din häst. Det finns 15 kilometer härliga ridleder i naturreservatet vid sjön Halen, som dessutom har badplatser för både dig och hästen. Röda leden är den längsta med sina 7,7 kilometer och har 3 startpunkter. Här hittar du rastplats med grillplats och hage där du kan släppa hästen medan du själv fikar. Längs sjön finns även bad för både dig och hästen. Här är allt anpassat för dig och din häst.