Outdoor

Dröm, äventyr eller semester?

Blekinge är det perfekta landskapet när du vill utöva allt inom outdoor. Här finns en varierande natur, ett stort utbud av aktiviteter och allt inom en timmes radie med bil. Paddla i skärgården, spana på sälar, vandra i skog och mark. Testa swimrun, stand-up paddla eller cykla downhill med mountainbike. Det kan räcka med en timme då och då, en dagstur eller en hel weekend tillsammans med en vän.

Styrkan är lättillgängligheten och de nära avstånden. Ridleder i lövskog, möjlighet att prova repelling från en klippa eller surfa i stark vind. Vill du spendera mer tid så finns det flera olika boenden att välja mellan. Tälta, campa, ta med husbilen, bo på vandrarhem, B&B eller hotell. Det är helt enkelt vad du känner för.

Häst- och ridleder i Blekinge,  Bild av Bengt Nyberg 830x437

Rid- & hästleder i Blekinges vildmark Olofström.

 

"Sveriges sydligaste vildmark"

Olofströms naturreservat Halen omfattar delar av Blekinges största sjö Halen och stora skogsområden öster om sjön. Det är gamla snapphanebygder som kallas för "Sveriges sydligaste vildmark". Halen är också förbunden med sjöarna Immeln, Filkesjön och Raslången genom en kanotled. Det gör området extra attraktivt att paddla i. Det är också ett "Lake District" med närmare 100 sjöar i området att utforska.

 

Paddla

Paddla över en stilla sjö, gå iland för en paus och upplev Olofströms orörda vildmark. På Kanotcentralen i Olofström finns allt att hyra, tillbehör, stand-up brädor och fiskekajaker.

Vill du ge dig upp på äventyr i skärgården är det Paddelkompaniet i Järnavik som servar dig med allt du behöver. Från gästhamnen är det bara ett fåtal paddeltag innan du är ute i skärgården. Övernatta nära på Pensionat Järnavik, eller varför inte stanna över natten på idylliska Tjärö? Det kommer med all säkerhet bli en upplevelse som du vill göra om och om igen.

Paddling i Ronneby skärgård. Hyr kanot och kajak hos Paddelkompaniet.

 

Kitesurfing

Blekinges natur är varierande. Klimatet är gynnsamt med milda vintrar, varma somrar och höstar. Om det blåser friskt, då hittar du de bästa platserna för kitesurfing här. Ibland på lite hemliga ställen men tipset är mellan öarna i skärgården, Sandviken utanför Sölvesborg och Torhamns Udde i Karlskrona. Platserna är kitevänliga i alla riktningar och det finns goda möjligheter till plattvatten.

 
Fler vattenäventyr

- Boka en guidad tur tillsammans med Karlskrona Kajak. Paddla i Blekinges sjöar, åar och hav. Det är en perfekt sätt att utforska naturen, hitta nya smultronställen och få motion på köpet.

- Snorkla och lär dig mer om växter och djur längs Blekinges kust. Det finns en undervattensstig med informationsplattor längs Sveriges första snorklingsled utanför Karlshamn.

 

Vandra

Blekinge är ett spännande landskap som innefattar allt från skogsbygd till havsband, sjöar, öar och skärgård. Det är enkelt att hitta till vandringslederna som går genom naturreservaten. Packa gärna med en god matsäck och laga mat över öppen eld. Vill du bekanta dig med hälsa och välbefinnande i samband med vandring? Spana in reportaget om Hikefulness i Blekinge.

Vandra i Blekinge Foto av Niklas Kämpargård 830x437

Hikfulness i Blekinge av Niklas Kämpargård.

 

Guider att ladda ned

- Det finns en riktigt bra guide till naturreservaten i Blekinge som beskriver hur du hittar dit och dess karaktär, kika här - Naturreservat i Blekinge

- Ladda även ner - Blekinge Utflyktsguide som ger en gedigen beskrivning av Blekinges natur.

 

Cykla

Gillar du action, fart och glädje eller vill du komma ut i naturen samtidigt som du får motion? Oavsett så finns det många roliga motionslopp, cykelleder och öar att ta med dig cykeln till. Varför inte passa på att utforska skärgården och världsarvet i Karlskrona. Spana gärna in reportaget Karlskrona Bike som inspiration.

Vill du ha lite mer speed, gupp och slingrande cykelstigar med fall? Då är favorittillhållet med mountainbike på Ryssberget i Sölvesborg. 160 meter över havet, genom en mäktig bokskog och bra fart nedför.

 
3 unika cykelupplevelser

1. Cykelsafari på Eriksberg. Det är en chans att komma nära de vilda djuren på den blekingska savannen. Stanna för en medhavd fika vid spektakulära utkiksplatser och njut av vidderna i det mäktiga naturreservatet.

Cykelsafari på Eriksberg med Utveckling & Äventyr

Boka cykelsafari på Eriksberg som genomförs i regi av Utveckling & Äventyr.

 

2. Ö-hoppa med cykeln som bagage. Kanske ambitiöst men framförallt är Aspö riktigt spännande att upptäcka. Ta den gula färjan som är kostnadsfri, det är en färja som är reguljär.

3. Bräknetrampen är ett årligt evenemang i maj som går genom Bräknebygdens dalgångar och vid Mörrumsån.

 

Färdiga cykelpaket

Vill du ha färdiga cykelpaket med riktigt bra innehåll när du upptäcker Blekinge? Då ska du ta kontakt med 3 trappsteg som har cykelpaket för alla smaker. Vad sägs om Kustturen, Världsarvsturen och Kulturkick i Sveriges Trädgård? Boka, du kommer bli supernöjd!

 

Klippklättring

- en riktig utmaning!

Är du trött på det bekväma livet och vill ha något riktigt utmanande? Då kan klippklättring hos Ursulas Äventyr kanske vara någonting för dig. Ägaren Emese Orsolya Bàlint är uppvuxen i ett av Europas mest klipp- och grottrika områden. Hon har klättrat sedan hon var 14 år och har bestigit flera höga toppar i Himalaya. Ursulas Äventyr håller kurser i klippklättring och arrangerar också guidade turer där du själv väljer svårighetsgrad på din klättring.

Vill du prova att grottforska, grottklättra och grottkrypa så arrangerar Emese även det. Unika upplevelser som sätter både kraft och mod på prov.