Outdoor

- och äventyr i Blekinge

 

Nyhet 2019

Kom till årets hetaste  Blekinge Outdoor Festival som äger rum den första helgen i juni alldeles intill havet i Järnavik, Ronneby. Fredagen inleds med utställare, föreläsningar, prova-på-aktiviteter och äventyr i mängder. På lördagen återinvigs Blekingeleden med pompa och ståt. På kvällen spelar en trubadur i puben runt lägerelden. Tälta på campingen i Järnavik, på närliggande Tjärö eller boka rum på Pensionat Järnavik. Förutom boende och mat är allting gratis.

Blekinge Outdoor Festival i Järnavik

Festivalområdet ligger alldeles intill Pensionat Järnavik.

På söndagen inviger ARK56 en vandringsled, cykelled, kajakled och båtledEriksberg Vilt & Natur bara en kort båtresa från Järnavik. Kanske kommer Blekinge Outdoor Festival blir Sveriges "hetaste" så var med från starten.

Se hela programmet här - Blekinge Outdoor Festival

 

Cykla i Blekinge

Tycker du om action, fart och glädje eller vill du motionera samtidigt som du kommer ut i naturen? Det finns många roliga motionslopp, cykelleder och öar att ta med dig cykeln till. Ryssberget i Sölvesborg är ett populärt tillhåll för mountainbikecyklister som söker speed, gupp och slingrande utmaningar. Med sina160 meter över havet ger Ryssberget en perfekt fallhöjd när du rullar genom bokskogen i bra fart.

 

3 cykeltips

1. Cykelsafari på Eriksberg

Ta chansen att komma nära de vilda djuren på den blekingska savannen. Stanna till vid den vackra utkiksplatsen och njut av en medhavd fika. Blicka ut över vidderna och Eriksbergs mäktiga naturreservat. Ibland är det nästan så att man får nypa sig i armen. "Why go to Africa" när du har Eriksberg Vilt & Natur?

2. Ö-hoppa med cykeln som bagage.

Framförallt är Aspö en riktigt spännande ö att upptäcka på cykeln. Ta den gula Aspöfärjan som är kostnadsfri och cykla runt ön innan det är dags att övernatta eller ta färjan hem igen.

3. Bräknetrampen

En årligt återkommande cykelfestival för alla genom Bräknebygdens dalgångar längs Mörrumsån.

 

Färdiga cykelpaket

Vill du ha färdiga cykelpaket med riktigt bra innehåll när du upptäcker Blekinge? Då ska du ta kontakt med 3 trappsteg som har cykelpaket för alla smaker. Vad sägs om Kustturen, Världsarvsturen och Kulturkick i Sveriges Trädgård? Boka, du kommer bli supernöjd!

 

 

Vandra i Blekinge

Ett ypperligt sätt att uppleva Blekinge är till fots. Avstånden är korta och naturupplevelserna många. Blekingeleden bjuder på en totalt 258 kilometer lång vandring genom landskapets skiftande natur, från Sölvesborg i väst till Bröms i öst. Vandra genom djupa lövskogar och öppna odlingslandskap med betande djur. Vila benen vid någon fridfull sjö eller vid någon av de skärmskydd och rastplatser som finns utplacerade efter leden. Du väljer själv om du har kondition nog att klara av samtliga av den orangemarkerade ledens 12 etapper eller om du nöjer dig med någon enstaka.

Vandra i Blekinge

Lövskog och stilla vatten.

Få mer tips och inspiration i artikeln - Hikefulness i Blekinge

Det finns två fina guider att ladda ner - Naturreservat i Blekinge & Blekinge Utflyktsguide som ger tips om besöksmål när du vill göra dagsutflykter.

 

 

Kitesurfing

Blekinges natur är varierande. Klimatet är gynnsamt med milda vintrar, varma somrar och höstar. Om det blåser friskt, då hittar du de bästa platserna för kitesurfing här. Ibland på lite hemliga ställen men tipset är mellan öarna i skärgården, Sandviken utanför Sölvesborg och Torhamns Udde i Karlskrona. Platserna är kitevänliga i alla riktningar och det finns goda möjligheter till plattvatten.

 

 

Klippklättring

- en riktig utmaning!

Är du trött på det bekväma livet och vill ha något riktigt utmanande? Då kan klippklättring hos Ursulas Äventyr kanske vara någonting för dig. Ägaren Emese Orsolya Bàlint är uppvuxen i ett av Europas mest klipp- och grottrika områden. Hon har klättrat sedan hon var 14 år och har bestigit flera höga toppar i Himalaya. Ursulas Äventyr håller kurser i klippklättring och arrangerar också guidade turer där du själv väljer svårighetsgrad på din klättring.

Vill du prova att grottforska, grottklättra och grottkrypa så arrangerar Emese även det. Unika upplevelser som sätter både kraft och mod på prov.

 

 

Paddla

Paddla över en stilla sjö, gå iland för en paus och upplev Olofströms orörda vildmark. På Kanotcentralen i Olofström finns allt att hyra, tillbehör, stand-up brädor och fiskekajaker. Vill du ge dig upp på äventyr i skärgården är det Paddelkompaniet i Järnavik som servar dig med allt du behöver. Från gästhamnen är det bara ett fåtal paddeltag innan du är ute i skärgården. Övernatta nära på Pensionat Järnavik, eller varför inte stanna över natten på idylliska Tjärö? Det kommer med all säkerhet bli en upplevelse som du vill göra om och om igen

Vill du ha guidad tur och prova paddla i Blekinges sjöar, kanske åar, i skärgården eller havet. Då kan du boka hos Karlskrona Kajak. Utforska naturen och hitta dina nya smultronställen i Blekinge och lev friluftslivet fullt ut.

 

 

Ridleder

Kommer snart mer info...

 

 

Snorkla

Snorkla och lär dig mer om växter och djur längs Blekinges kust. Det finns en undervattensstig med informationsplattor längs Sveriges första snorklingsled utanför Karlshamn. En spännande aktivitet tillsammans med barnen.