Tältning på en klippa i Blekinge skärgård

Tältning på en klippa

Jag har tältat i fem världsdelar, i minst 20 olika länder. Jag har tältat på berg, klippor, i snö, på stränder, i öken, skog och djungel. Jag har haft temperaturer från -34 grader till +47 grader. Jag kan säga en sak med säkerhet: inget slår en tältnatt på en klippa hemma i skärgården!

Svenskt friluftsliv har en stark tradition av utevistelse och tältning. I slutet av 1800-talet startade fjällturismen i Sverige och tältning har sedan dess varit förknippat med friluftsliv på olika sätt. Intresset har gått i vågor, under vissa perioder har det varit ett populärt sätt att uppleva naturen och under andra perioder, inte så populärt. De senaste 10 åren har fler och fler personer blivit nyfikna på denna fridfulla naturupplevelse. Eftersom vi i Sverige har en helt unik möjlighet till denna typ av aktivitet, i och med vår allemansrätt, tycker jag att denna, den sista artikeln i min inspirationsserie om friluftsliv i vårt vackra Blekinge, ska handla om just detta.

När jag pratar om tältning med olika människor, har många uppfattningen att det alltid är kallt, fuktigt, mörkt och trist. Många har bilden av att man tältar på en blåsig fjälltopp, eller i en mörk skog. Ja, så kan det ju vara. Men, med lite tips och inspiration, kan det också vara helt tvärtom. Jag vill slå ett slag för lättillgänglig tältning ute i vår fina skärgård. Det finns så många klippor vid havet, som bara väntar på att upptäckas. Att njuta av en lugn, skön sommarkväll med ljudet av vatten mot klipporna. Att känna doften av maten på elden. Att dela skratt och historier med vänner och familj utan att behöva ha bråttom hem, bara för att det snart blir sent. Att krypa ner i sovsäcken och somna till vågornas kluckande. Det är
magiskt.

Ett av mina absolut bästa tips för en snabb och enkel natt i det fria, är att packa bilen med tält, godsaker och vänner eller familj, och enkelt ta sig ut. Transportsträckan med kajak eller till fots till den där magiska platsen, dit ingen annan hittar, är jättetrevlig. Men ibland vill man bara få natten i det fria med minsta möjliga transportmoment. Då passar det perfekt att ta bilen, bussen eller varför inte någon av våra skärgårdsbåtar, och promenera sista biten.

Börja med att ladda ner Ark56-appen till din mobil. Sök efter naturreservat, så kommer det upp en mängd platser att välja mellan. Vissa naturreservat vid havet är kanske lite svårare att ta sig till utan kajak eller båt, men det finns många andra guldkorn att välja mellan. Glöm inte bort att kolla upp vilka regler som gäller för just det naturreservat du väljer. Allemansrätten och möjligheten att tälta kan vara begränsad inom reservatetEtt naturreservat är ett område med särskild värdefull natur som man vill bevara. På Länsstyrelsens hemsida finns info, fakta, historia och regler kring alla våra naturreservat. Många naturreservat erbjuder enkla toaletter. Använd dessa. Det blir så mycket trevligare för alla. Finns det ingen toalett? Ta med en liten trädgårdsspade och gräv en grop. Lagar du mat ute, se till att ta med allt skräp hem. Elda inte om det råder eldningsförbud. Resten är liksom enkelt och njutningsfullt.

Tältning och outdoor cooking på en klippa i Blekinge skärgård

 

Vad behövs för en lyckad tältning då? Ja, egentligen inte så mycket. Börja med att kolla vädret och välj en varm sommardag utan regn och med så lite blåst som möjligt. Jag använder appen “Grönt väder” som jag tycker är bra, för att den tar data från både SMHI, YR och GFS och visar ett snitt. Att välja tält och sovsäck och liggunderlag och campingkök och ryggsäck och så vidare, kan vara en hel vetenskap och det kan kännas överväldigande med all information. När vi åker iväg på en fjällvandring, flerdagars kajaktur eller en längre expedition blir allt det där viktigt. När vi vill uppleva vår närmiljö på ett enkelt vis, behöver vi inte krångla till det. Om du kikar dig omkring är jag övertygad att någon i din närhet har ett tält och kanske annan campingutrustning att låna ut. Det är ju jättebra om man kan använda sånt som redanfinns. Man måste inte alltid köpa nytt. Har du ingen sovsäck? Ta med ett vanligt täcke? Har du inget liggunderlag? Ta med en luftmadrass. Anordnare av kajakkurser, vandringar och guidningar har inte helt sällan utrustning för uthyrning. Ibland till och med hela arrangemang för dig som vill få allt fixat och klart.

Det viktigaste är att komma ut. Nedan följer ett förslag på packlista som du kan använda som inspiration och utgångspunkt.

Packlista för en tältning på hemmaplan

  • Täcke eller sovsäck
  • Liggunderlag/Luftmadrass
  • Tält
  • Ficklampa/pannlampa
  • God mat!
  • Stormkök med bränsle eller eldstad med ved (glöm inte kolla om det råder eldningsförbud!)
  • Tallrik, mugg, bestick (Undvik gärna engångsartiklar)
  • Diskmedel/tvål (Miljövänlig och nedbrytningsbar)
  • Tändstickor
  • (Kniv)
  • Första hjälpen-kit
  • Dricksvatten
  • Mobiltelefon (fulladdad. Ev. powerbank)
  • Varma kläder (även en sommarkväll kan bli kylig när solen gått ner)
  • Kläder efter väder
  • Toapapper+handsprit/tvål (lämna inget toapapper i naturen!)
  • Skräppåse

Posta gärna en bild på ditt tält och din härliga utsikt! Tagga den med #ark56 #visitblekinge
så andra människor kan få inspiration. Vill du veta mer om tältning, friluftsliv, utematlagning
och utrustning är du välkommen att maila mig på info@naturebyandreas.se
Ta hand om naturen!
/Andreas