Sälspaning från kajak i Blekinge

Sälspaning från kajaken

Lyckan går knappt att beskriva i ord. En bubblande glädjefylld upplevelse som aldrig tar slut. Livs levande sälar bara någon meter från kajaken. Nyfikna individer, unga kutar och äldre sälar som lekfullt plaskar i vattnet och simmar under kajaken, en del så nära att man känner dess existens som små vibrationer i kajakens skrov. En lekfull unge som busar med kajakens skädda (jag har inget roder utan använder skädda för riktningsstabilitet) smått omöjlig att få på bild. Att fotografera bakåt när det blåser stark sidvind visar sig vara lättare sagt än gjort.
 
Precis på samma sätt som lyckoruset sköljer genom kroppen när man ser en flock lejon på savannen, en björn utanför fotogömslet eller en enorm älgtjur långt in i Sarek vill vällusten inte riktigt släppa taget när sälarna dyker upp. Det här är naturupplevelser när de är som bäst, där vi som människor är ohyggligt små och obetydliga i jämförelse med naturens fantastiska skapelser. Möten med vilda djur på riktigt.
 
Sälspaning från kajaken
Blekinge bjuder på fantastiska paddelvatten.
 
 
Jag kan nästan inte sluta le. Varje gång jag upphör med att paddla ökar avståndet till sälarna. Åtminstone över ytan. I vattnet däremot både ser och hör jag hur sälarna simmar riktigt nära, som om de njuter av att vara nära utan att synas. Vänner som snorklat med sälar förut intygar precis samma sak. Under vattnet är sälarna mer nyfikna än ovanför vattenytan. Där nere – i deras värld – är människan inte ett hot. Åtminstone inte fysiskt. Istället triggas deras nyfikna upptäckarlust av vår blotta existens och så länge sälarna bara stöter på paddlare under några få tillfällen per säsong kommer nyfikenheten förmodligen att bestå.
 
Sälspaning från kajaken
Längst ut i havsbandet blir mötena med säl mer frekventa.
 
Sälsafari i Blekinge
Kajaklivet bjuder på unika möjligheter att komma nära både säl och fågel.

 

 

Sälspaning

- på sälarnas villkor

Det är naturligtvis ingen garanti att se säl när man är ute och paddlar. Tipset är att paddla i lågsäsong, allra helst tidigt på hösten eller sent på sensommaren, gärna under soliga dagar, då ståhejet i skärgården reducerats till ett minimum. Det är knappast någon hemlighet att sälarna inte gillar motorbåtar eller vattenskotrar som river fram genom skärgården som livsfarliga projektiler. Däremot kommer sälarna gärna fram så fort man stänger av motorn och låter båten driva i vattnet. 
 
Sälspaning från kajaken
Ser man ingen säl kan man alltid bada och njuta av skärgården på annat sätt.

 

Tänk på att sälar inte gillar att bli överraskade utan paddla målinriktat och prata gärna med varandra om ni är ute flera stycken och paddlar för att minimera risken att sälarna känner sig hotade. Även om sälen – eller sälarna – försvinner när du närmar dig dröjer det inte särskilt länge innan de återigen är tillbaka på kobbarna för att sola sig. Du behöver alltså inte vara rädd att störa sälens beteende, men bör givetvis visa hänsyn och hålla avståndet (vilket visserligen kan vara svårt då sälarna gärna kommer riktigt nära).

Sälspaning i Blekinge
Sälen uppskattar vanligtvis karga öar, kobbar och skär.
 
 
 

Tre sorters sälar

- i Östersjön

Totalt finns det tre olika sorters sälar i Östersjön; gråsäl, knubbsäl och vikare. Störst är gråsälen som kan bli ändå upp till tre meter lång och väga nästan 300 kg. Gråsälen föder sina ungar på isen – eller på kobbar och skär - i februari eller mars månad och stannar där och diar i omkring tre veckor innan ungarna lämnas ensamma tills dess att de är stora nog att jaga på egen hand. Från det att ungen föds tills dess att mamman lämnar den ökar sälungen dramatiskt i vikt. Från 10 kg till omkring 40 kg. Knubbsälen är betydligt mindre än gråsälen och kan väga uppemot 100 kg och bli omkring 170 cm lång (hane). Knubbsälen finns framförallt på västkusten, men återfinns också i ett antal kolonier i Östersjön. Kuten (ungen) föds runt midsommar och kan tvärtemot gråsälsungen hoppa i vattnet direkt efter födseln och följa med mamman ut på jakt. Vikaren: Är Sveriges minsta säl, betydligt mindre än knubbsälen. Kutarna föds i februari eller mars månad i en grotta som mamman gjort i isen. Om det däremot saknas is drunknar förmodligen ungarna efter födseln och ingen vet varför vikaren inte föder sina ungar på land när det saknas is.
 
Sälspaning från kajaken
Knubbsäl.

 

Här kan du

se säl i Blekinge

  • Utklippan längst ut i skärgården är en ypperlig plats för att se säl (gråsäl)i mängder. Paddla aldrig ensam då vädret snabbt kan ändras långt ut i skärgården. Dykföretaget Saltstänk ordnar också sälsafariturer till Utklippan. www.saltstank.nu
  • Listerby skärgård (mellan Nättraby och Ronneby). Här finns inga platsspecifika kolonier utan sälarna dyker upp som spontana möten i vikarna.
  • Sälskyddsområdet i Olsäng (på ostkusten söder om Kristianopel) är Blekinges enda sälskyddsreservat. Det är också länets enda koloni med knubbsäl. Precis som med fågelskyddsområden är området skyddat och du får inte gå iland eller vistas i reservatet mellan den 1 april och 30 september.
Sälspaning från kajaken i skymningen
Ljuvliga kvällar i skärgården.

 

En upplevelse och artikel, av och med Niklas Kämpargård, Blekinge.