Outdoor i Blekinge

Blekinge - din outdoor destination

Med Blekinges frodiga skärgård, hisnande leder och utsträckta kustlinje är Blekinge ett paradis för dig som älskar att vara aktiv utomhus. Oavsett om du föredrar att paddla, surfa, cykla eller bara njuta av naturen har Blekinge något för alla äventyrare.

Ge dig ut med kajaken och utforska de vackra öarna i Hällaryds skärgård, utmana dig själv med surfing längs Torhamns udde, testa på swimrun på Tjärö eller utforska en grotta med klättring.

Vandra i södra Sverige - Blekinge erbjuder sammankopplade leder och vindskydd.

Med en ökande efterfrågan på aktiva semestrar har Blekinge snabbt blivit en favoritdestination för äventyrslystna resenärer.

Läs mer här - Outdoor i Blekinge

Paddla i Blekinge Skärgård

En idyll att förlora sig i

Ta chansen att utforska Blekinge Skärgård med en havskajak, antingen genom att hyra en på plats eller ta med din egen och ge dig ut i det unika ljuset och den stillhet som präglar dessa öar. Under högsommaren delar många med dig öarnas lugn och skönhet, men senare på säsongen eller tidigt på våren kan du ha hela skärgården för dig själv.

Blekinge skärgård - Paddla och gå iland på en ö

Om du föredrar att paddla i mer avskilda skogsmiljöer finns det fantastiska möjligheter att utforska vackra platser som Listersjön i Ronneby, Alljungen i Karlskrona, Långasjön i Karlshamn samt Halen och Raslången i Olofström med din kajak. Läs mer - Paddla i Blekinge

Kitesurfing på Torhamns udde

En äkta pärla för kitesurfare!

Upplev den unika naturen vid vackra Torhamns udde och låt dig förtrollas av kustbandets speciella karaktär. Här bevaras betade strandängar som skapar en idealisk miljö för fågelskådare från när och fjärran. Medan fågelskådarna samlas på uddens östra sida, där land möter hav, följer kitesurfarna vindarna på västsidan, ända in till Torhamns hamn, beroende på väderförhållandena.

Det är en genuin upplevelse.

Till skillnad från många andra utomhusaktiviteter är kitesurfing en sport som kan utövas året runt. Med rätt utrustning som våtdräkt, skor och mössa i neopren kan du njuta av kitesurfing i Blekinge oavsett årstid.


Kitesurfing i Blekinge 

Kjugekull - Här finner du Sveriges boulderingspärla

Bara ett stenkast bort från Skånegränsen ligger en av Sveriges främsta platser för bouldering. Med nästan 1300 olika klätterproblem på de imponerande, fritt liggande stenblocken som sträcker sig ned till Ivösjön erbjuder Kjugekull en utmaning för varje klättrare.

Bouldering innebär att klättra på låga höjder utan rep och sele, horisontellt istället för vertikalt. Det är en spännande och utmanande aktivitet som kräver både styrka och teknik. Det enda du behöver är ett par klätterskor och en crash-pad - en tjock matta som skyddar dig om du skulle falla.

På Kjugekull finns allt från lägre sittstartar till höga linjer, branta tak och krävande traverser. För förstagångsbesökare kan det vara klokt att ta med en vän eller skaffa guiden "Kjugekull

Bouldering" av Harald Bohlin och Carl Nilsask för att få en överblick över områdets möjligheter.

Bouldering i Blekinge och på Kjugekull

Forspaddling i Mörrumsån

En unik upplevelse

Mörrumsån imponerar av många anledningar, och både fisket och forsarna är helt enastående, speciellt för den här delen av landet. Medan fisket är mest aktivt i söder är det främst i norr som forspaddlare söker sig till. Detta görs inte minst för att minimera eventuella konflikter mellan fiskare och paddlare och för att låta fler människor njuta av vattenäventyren.

En populär sträcka för forspaddlare sträcker sig mellan Ebbamåla och Holmsjö, där vågorna vid Åkeholm erbjuder unika möjligheter att uppleva vattnets magi. Forspaddling är tillåten i Mörrumsån från april till september, medan den är förbjuden under oktober, november och december. På våren är det dock relativt få paddlare som utforskar strömmarna, vilket gör det till en särskilt fridfull upplevelse.

Läs mer och boka - Ursulas Äventyr

 

Utforska Blekinges grottor

En annan värld väntar under jordens yta

Att utforska jordens inre är som att stiga in i en helt annan värld. I underjorden råder mörker, beroende på hur djupt in i marken du vågar dig och hur mycket ljus som sipprar ned. I Blekinge finns ingen brist på grottsystem, men här består de främst av blockstensgrottor kring Karlshamn, Ronneby och Karlskrona, med passagevägar som sträcker sig bara några få meter åt gången. Den största av dem alla, Anglestuegrottan, några kilometer nordöst om Kallinge, mäter maximalt 50 meter i längd och drygt en meter i bredd. För de äventyrslystna som är redo att krypa, klättra och ta sig fram med rep och grottklätterteknik sträcker sig hela systemet 270 meter, ibland djupt ner i marken för att sedan leda dig tillbaka upp i dagsljuset.

Att upptäcka Blekinges grottsystem är en spännande upplevelse och att följa med Emese Bálint på Ursulas Äventyr är ett utmärkt sätt att göra det. Ta chansen att utforska dessa dolda underjordiska skatter och låt dig fascineras av en värld som ligger bortom det vanliga.

Läs mer och boka - Grottäventyr med Ursulas Äventyr
 

 

Outdoorupplevelser i Blekinge

Inspireras till fler friluftsaktiviteter och äventyr i artiklarna från Blekinge nedan: