Skärgårdspärlan Tjärö i Blekinge

Tjärö

Sommarsemester när den är som bäst - på en ö i Blekinges skärgård!

Skärgårdspärlan Tjärö är en riktig svensk sommaridyll. Hit kommer du med färja från Järnavik och Karlshamn. På Tjärö kan du bo på vandrarhem, i en stuga alldeles intill vattnet eller i ett bekvämt hotellrum. Varje dag serveras en god frukostbuffé, lunch och middag. På gästbryggan kan du njuta av en kopp kaffe och fika på en hembakad kaka, glass eller nygräddad våffla. På ön finns många aktiviteter men vill du bara ta det lungt finns det många platser att vara ifred på. Bada, sola, paddla, bastubada eller lär dig mer om Tjärö från förr. Välkommen att utforska denna magiska sommar-ö utanför Karlshamn!

Tjärö i Blekinge
Tjärö siktas från båten strax innan den viker in i den lugna viken och gästhamnen.

 

 

Tjäröbåten

Till Tjärö kommer du med Tjäröbåten från Järnaviks hamn. Det är bara att kliva ombord. Biljetten löser du i receptionen innan du åker tillbaka till Järnavik och den visas bara upp på hemvägen. Båtturen tar 15 minuter och går varje timme, här hittar du tidtabellen - Tjäröbåten

Tjäröbåten
Stig ombord på Tjäröbåten i Järnavik, biljetten köper du på ön och visar upp när du åker tillbaka.

 

Du kan även åka till Tjärö från Karlshamns centrum med ett halvvägs stopp i Matvik innan du är framme på Tjärö. Båtturen tar 45 minuter och avgår får skärgårdsterminalen i Karlshamns innerhamn. Namnen på båtarna är M/F Tuva och M/F Vindskär. Här hittar du tidtabellen - Karlshamns skärgård

Tampfästen när du kommit i i gästhamnen på Tjärö
Tjärö är vackert på många sätt.

 

 

Bo på Tjärö

På Tjärö kan du bo i dubbel- eller flerbäddsrum. Det går också att boka en egen stuga alldeles vid havskanten eller tälta om du vill. Miljön är från 1700- och 1800-talet med små röda stugor och vita knutar. Alla husen ligger idylliskt i en liten by mitt på ön. Boka boende här - Boende på Tjärö

Vandrarhemmet på Tjärö i Blekinge
Hur vill du övernatta på Tjärö? Läs mer och boka här - Boende på Tjärö

 

Boende med fönster mot havet på Tjärö i Blekinge
Ett hav som alltid är närvarande var du än befinner dig på Tjärö.

 

Mysigt boende på Tjärö
Charmigt boende, precis som det ska vara på en sommaridyll som Tjärö.

 

En grålle som transporterar bagaget
Det finns en grålle med släp som kan transportera ditt bagage vid behov.

 

 

Äta på Tjärö

I restaurangen kan du njuta av allt en välfylld frukostbuffé till en god fika, nygräddad våffla, lunch på bryggan eller en fin trerättersmiddag med egenkomponerad dryckesmeny. Ön är ett perfekt utflyktsmål där du under sommaren kan njuta av härliga musikkvällar intill det glittrande vattnet.

Generös buffésallad till lunchtallriken på Tjärö
Generös salladsbuffé till lunchtallriken på Tjärö.

 

Restaurangen och gästbryggan på Tjärö
Restaurangen och gästbryggan på Tjärö.

 

Restaurangen på Tjärö
Gör lunchen på Tjärö till ett utflyktsmål. Tjärö är också ett perfekt ställe konferera på.

 

 

Åtta tips

att göra på Tjärö
  1. Sitt ner på en solvarm klippa och titta ut över Karlshamns vackra skärgård.
  2. Ströva fritt eller vandra längs de två leder som låter dig upptäcka hela ön. En av sträckorna går norrut genom en mer kuperad terräng över klipporna medan den andra tar dig genom lövskogen. Hela ön är ett naturresevat med en spännande flora och ett rikt fågelliv, så bara ta in upplevelsen.
  3. Ta med din fiskeutrustning och prova fiskelyckan efter mört eller gädda.
  4. Paddla i den lummiga skärgården, det finns både kanot och kajak att hyra.
  5. Ta med dig en picknickkorg och gå iland på en udde eller ö för att njuta av det goda.
  6. Ät en nygräddad våffla eller ta en glasspaus på bryggan innan det är dags att göra i ordning sig inför kvällens restaurangbesök.
  7. Ibland kan det var skönt att fortsätta eftermiddagen och kvällen med ett bastubad. På Tjärö finns en vedeldad bastuflotte vid en boj en bit ut i vattnet du kan hyra. Vill du hellre vara på torra land? Det finns en bastu där med.
  8. Visste du att det finns en tolv meter hög klippa - Dödsklippan - att dyka eller hoppa ifrån? Vågar du anta utmaningen? Det kan ju vara värt att nämna att allt sker på egen risk men det är många som har fått en adrenalinkick här. Vill du ha ett insidertips? Ta på strumporna innan du hoppar, det svider mindre under fotsulorna vid nedslaget då.
Korna betar fritt på Tjärö
Korna betar fritt på Tjärö, det är en av öns mysfaktorer.

 

Bada från klipporna på Tjärö
Bada från klipporna på Tjärö.

 

Grilla i skymningen, på en grillplats vid vattnet på Tjärö
Det finns gott om platser att fika vid, och grilla om det inte är eldningsförbud

 

 

Vägen till Tjärö

Du parkerar gratis i Järnavik, söder om Bräkne-Hoby. Därifrån tar du Tjäröbåten till ön på 15 minuter. Det går också att göra en liten längre tripp från Karlshamn med bryggstopp i Matvik.

Dela din upplevelse

Använd @visitblekinge och #visitblekinge för en chans att synas här. Inspirera och inspireras, från en besökare till en annan.