Tjärö i Blekinge

Tjärö

Tjärö är en populär skärgårdspärla som du når med en båttur på 15 minuter från Järnavik strax utanför Bräkne Hoby. Båtturen över bjuder på en vacker skärgårdsvy och när du närmar dig land möts du av en välkomnande gästbrygga med café och restaurang.

Järnavik och Tjäröbåten, Blekinge
Järnavik med färjeavgång och gratis parkering.

 

Gästbryggan på Tjärö, Blekinge
Gästbryggan på Tjärö med café, restaurang och reception.

 

 

Äta på Tjärö

I restaurangen kan du njuta av allt en välfylld frukostbuffé till en god fika, nygräddad våffla, lunch på bryggan eller en fin trerättersmiddag med egenkomponerad dryckesmeny. Ön är ett perfekt utflyktsmål där du under sommaren kan njuta av härliga musikkvällar intill det glittrande vattnet.

Generös salladsbuffé till lunchen på Tjärö i Blekinge.
Generös salladsbuffé till lunchen.

 

Lunch på Tjärös brygga.
Lunch på Tjärös gästbrygga.

 

 

8 tips

- att göra på Tjärö

1. Sitt ner på en solvarm klippa och titta ut över Karlshamns vackra skärgård.
2. Ströva fritt eller vandra längs de två leder som låter dig upptäcka hela ön. En av sträckorna går norrut genom en mer kuperad terräng över klipporna medan den andra tar dig genom lövskogen. Hela ön är ett naturresevat med en spännande flora och ett rikt fågelliv, så bara ta in upplevelsen.
3. Ta med din fiskeutrustning och prova fiskelyckan efter mört eller gädda.
4. Paddla i den lummiga skärgården, det finns både kanot och kajak att hyra.
5. Ta med dig en picknickkorg och gå iland på en udde eller ö för att njuta av det goda.
6. Ät en nygräddad våffla eller ta en glasspaus på bryggan innan det är dags att göra i ordning sig inför kvällens restaurangbesök.
7. Ibland kan det var skönt att fortsätta eftermiddagen och kvällen med ett bastubad. På Tjärö finns en vedeldad bastuflotte vid en boj en bit ut i vattnet du kan hyra. Vill du hellre vara på torra land? Det finns en bastu där med.
8. Visste du att det finns en tolv meter hög klippa - Dödsklippan - att dyka eller hoppa ifrån? Vågar du anta utmaningen? Det kan ju vara värt att nämna att allt sker på egen risk men det är många som har fått en adrenalinkick här. Vill du ha ett insidertips? Ta på strumporna innan du hoppar, det svider mindre under fotsulorna vid nedslaget då.

 

 

Bo på Tjärö

På Tjärö kan du bo i dubbel- eller flerbäddsrum. Det går också att boka en egen stuga alldeles vid havskanten. Miljön är från 1700- och 1800-talet med små röda stugor och vita knutar. Alla husen ligger idylliskt i en liten by mitt på ön.

Boende på Tjärö
Mysigt boende på Tjärö.

 

Bo alldeles vid havet, Tjärö har allt.
Havsutsikt, var du än är.
 

 

Vägen till Tjärö

Du parkerar gratis i Järnavik, söder om Bräkne-Hoby. Därifrån tar du Tjäröbåten till ön på 15 minuter. Det går också att göra en liten längre tripp från Karlshamn med bryggstopp i Matvik.