Fiskeguider på Mörrums Kronolaxfiske i Blekinge

Fiske som livsstil

Mattias Holmquist får fisken att nappa!


 
Följ med Mattias Holmquist under en heldag vid Mörrumsån eller till Karlskrona och Listerby skärgård och ta upp jakten på kustlinjens imponerande gäddor. Att fiska med guide är inte det samma som att gå i upptrampade fotspår utan snarare en möjlighet att ta del av det som andra vägrar avslöja. Fiskehemligheter som dagligen leder till fantastiska upplevelser. Och då och då en riktig baddare på kroken.

 
Fiskeutrusning från Sportfiskeshopen på Mörrums Kronolaxfiske

 

 
Att fiska tillsammans med Mattias Holmquist är som att ge sig ut i naturen tillsammans med en god vän. Han är sakkunnig, pedagogisk (han har trots allt läst både socialpsykologi och filosofi) och har en gymnasielärarutbildning i filosofi och idrott. Dessutom är han riktigt trevlig och ser till att visa de bästa fiskevattnen du kan tänka dig. Vilket kan behövas om man inte är född på platsen och vill ta del av det variationsrika blekingska fisket på gränsen mellan skog och öppet hav.

 
Fiskeguide på Mörrums Kronolaxfiske i Blekinge

 

 
- Mörrumsån är en riktig kronjuvel. Tillgängligheten är fantastisk och ån sträcker sig genom det vackra blekingska landskapet från Härnäs ända ner till Elleholm söder om Mörrum, säger Mattias Holmquist när vi sätter oss till rätta på ett omkullblåst träd och dricker kaffe.

 
Att fiska är en sak, men lika viktigt som att kasta flugan ut över vattnet, lika viktigt är det att ta sig tid att njuta av naturen – självklart med fika och lunch i det fria – och ta vara på möjligheten att förfina kasttekniken när man ändå har ett proffs vid sin sida.

 
Laxfiske i Mörrumsån, Blekinge

 

 
- Mycket av mitt arbete handlar om att guida, men lika ofta som jag får förmånen att visa några av Blekinges bästa fiskevatten får jag också chans att introducera helt nya människor till fiskets värld. Det är en uppgift som jag brinner extra mycket för. Att få någon annan att våga, säger Mattias som jobbat med fiske ända sedan 2004. Först på deltid och sedan på heltid sedan 2008.

 
- Deltidsvisionen urartade redan från start, säger Mattias med ett stort skratt. Man kan inte fiska på deltid om man är som jag. Guidningarna, fisket och naturupplevelserna tar helt enkelt överhand. Dessutom är det så kul att vara ute med andra människor att jag helt enkelt inte kan låta bli.
 

 

 

Fiskeparadiset


 
Personligen älskar Mattias att fiska och drar gärna iväg så fort det finns tillfälle. Stundtals själv, men nästan alltid tillsammans med en fiskekompis. Vetskapen om privilegiet att ha möjlighet att fiska på heltid, medan andra drömmer om att komma ut och fiska ett par gånger om året ger honom ro att njuta av de tillfällen som trots allt dyker upp. Privat uppskattar han framförallt att fiska efter öring, gädda och lax. Gärna tidigt på säsongen, så fort snön är borta.    

 
Kompententa fiskeguider på Mörrums Kronolaxfiske i Blekinge

 

 
- Jag gillar framförallt det tidiga vårfisket på övervintrad öring. I resten av landet – och på kontinenten – anses det skamligt att fiska övervintrad fisk, men för oss i Blekinge är det ett tydligt tecken på att våren äntligen är här. Medan isen fortfarande ligger djup i norra Sverige blommar vitsipporna majestätiskt längs Mörrumsån. Det är klart att man längtar efter sådana dagar, säger Mattias Holmquist medan han och kollegan Stefan Karlsson promenerar genom bokskogen från parkeringen ända ner till Mörrumsån.

 
- Hör du fågelsången? Nu är våren här!

 
Vårfiske på Mörrums Kronolaxfiske i Blekinge
 

 

 
FAKTA: Mattias Holmquist är fiskeguide och går att bokas via Mörrums Kronolaxfiske. Från och med den 1 maj är Mattias ny koordinator för fantastiska Biosfärområdet Blekinge Arkipelag. Givetvis kommer han att fortsätta att guida på deltid.
 

 

 

4 fisketips


 
  1. Det tidiga vårfisket på övervintrad öring. Redan i april startar säsongen då man fiskar efter utlekt öring (alltså övervintrad fisk som lekt under hösten) och sedan övervintrat i stillastående vatten. Ett ljuvligt fiske i härlig vårmiljö med vitsippor och fågelsång runtomkring.
  2. Gäddfisket i Karlskrona och Listerby Skärgård. Funkar under hela vinterhalvåret, från oktober ända fram till februari. Sätt på dig vadarbyxorna och gå ut i knädjupt vatten och leta efter gammelgäddan. Flugfiske när det är som bäst.
  3. Höstfisket i Mörrumsån. Sent på hösten har fullvuxen lax och öring hunnit ta sig långt upp i systemet ända upp till Härnäs och Ebbamåla och alla pooler är fulla av fisk. Det är inte särskilt lätt att få napp, men spänningen är enorm.
  4. Regnbåge i insjöarna. Ett utmärkt fiske om man inte fått napp på länge. Dessutom är det kul att fiska efter regnbåge och ta del av skogsbygdens vackra natur. Regnbåge finns i både dammar och sjöar runt om i Blekinge.

 

 


 

Bli fiskeguide

 
Så blir du fiskeguide: Det finns flera olika utbildningar runt om i landet, i synnerhet på folkhögskolor, men lika viktigt som det är att skaffa sig en adekvat utbildning är det att fiska så mycket man bara orkar. Erfarenheten är viktig och givetvis förmågan att lära andra. Läs gärna pedagogik, socialpsykologi eller fiskevård/naturvård. Gärna alltihop.

 
Fiskeguide och fiskegäster på Mörrums Kronolaxfiske i Blekinge

 

 
Behovet av fiskeguideföretagare är stort och besöksnäringen växer fort. Får du inte jobb så starta ett eget företag och erbjud fiskeguidestjänster åt både privatpersoner och fiskeanläggningar.


 

Sportfiskare, se hit!

Här hittar du fiskeupplevelser i Blekinge:

Selected filters: