Mörrums Kronolaxfiske

Världsberömt laxfiske i Mörrumsån.

Beskrivning

Vid Mörrums Kronolaxfiske finns något för alla. Förutom den fiskeförvaltning, fiskevård och forskning erbjuds också boende, konferensmöjligheter, fiskeshop, utställning om laxfiskets historia och akvarium – allt detta mitt i fiskeparadiset.

Folk kommer från när och fjärran för att fiska men också för att uppleva de vackra miljöerna kring ån. Här kan du möta storlaxen utan att själv stå i det strida vattnet och ta del av den historia som gjort Mörrumsån till ett eldorado för fiskeentusiaster världen över. Vissa tider under året har man också turen att få se när laxarna hoppar i ån.

Laxfisket i Mörrum är mycket gammalt och sedan uråldrig tid regalt, det vill säga tillhört Kronan. Det beskrivs första gången redan år 1231 i Valdemar II:s jordebok. Nuvarande typ av sportfiske startade 1941.
Årligen försöker 10 000 tals sportfiskare från olika länder fånga Mörrumsåns lax och havsöringar. I utställningen presenteras förutom fiskar och övriga djurlivet även sportfiskets historia. Här finns även möjlighet att se levande laxar och havsöringar i det 13 meter långa akvariet. Man kan också se modeller över laxen och havsöringens liv från romkorn till vuxen fisk i havet och naturtrogna avgjutningar av åns rekordfiskar.

Mörrumsån och området där omkring är en sevärdhet i sig och bjuder på fina strövmöjligheter. Förbi Mörrums Kronolaxfiske passerar Laxaleden, en 30 km lång natur- och kulturhistorisk vandring som följer åns brusande framfart genom den vackra Blekingska naturen.

För öppettider och priser se hemsidan.

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)