Youtube video fallback image

Cykla i Sölvesborg

I västra Blekinge, söder om Sölvesborg, ligger Listerlandet, ett mångskiftande område med kust, hav, vackra bokskogar, odlade fält och kulturlandskap. Genom alla dessa olika miljöer finns en cykelled som kort och gott kallas för Cykelled Listerlandet. Leden sträcker sig från Sölvesborg, genom Mjällby ut till Hanöbukten, ner mot Hörvik, Nogersund, Hällevik och tillbaka till Sölvesborg. Leden är ca 45 kilometer lång och går längs små landsvägar, förbi små jordbruk och rapsfält, genom små villaområden, ut på grusvägar med flera avstickare ut till kusten och havet.

Tesla, ett hållbart resande i Blekinge

 

Lasta cykeln på din bil och upptäck Cykelled Listerlandet i Blekinge

 

Ta på dig ryggsäcken och ta cykeln längs Cykelled Listerlandet i Blekinge

Besöker du Sölvesborg, kommer du mötas av en liten, mysig stad med mycket historia och medeltida rötter. Här finns små slingrande gator, en slottsruin och en medeltida kyrka, Sankt Nicolai kyrka från 1200-talet.

 

Cykling längs den vackra landsvägen från Sölvesborg till Hällevik i Blekinge

Flora och fauna längs Cykelled Listerlandet

Listerlandet cykelled är trevlig för att den är lättillgänglig och variationsrik. Väljer du att uppleva naturen och landskapet från cykel, kommer du absolut inte bli besviken. Precis som  med till exempel Laxaleden, längs Mörrumsån, kan man även här välja vilken eller vilka delar man vill cykla. Känner man sig van och har en skön cykelsadel, kan man hinna med hela sträckan på en dag. Men mest upplevelse får man nog om man väljer en kortare sträcka med några avstickare, bad och glass. Sommartid kan man hyra cykel i Sölvesborg. Kommer man österifrån kan man även hyra cykel hos t.ex. Pensionat Järnavik, ett av naven i Ark56. Ark56 är ett nätverk av leder för vandring, paddling och cykling, som sträcker sig mellan olika knutpunkter, eller nav, genom hela Blekinge. Läs gärna mer på ark56.se

 

Cykling längs Cykelled Listerlandet

 

Mountainbike genom en spännande terräng längs Cykelled Listerlandet

 

Cykelled Listerlandet som går genom förtrollande bokskog

 

Sillnäs naturreservat

- och Hällevik

Du startar inne i centrala Sölvesborg och cyklar i riktning mot Sölvesborg Slottsruin. Här får du se ruinen av ett medeltida slott. Intill slottet finns en trevlig slottspark. Fortsätt sedan turen söderut, längs vattnet, till Sölvesborgsbron. Det är Europas längsta gång- och cykelbro, som tar dig över viken till Listerhalvön. Detta område var länge danskt och sedan freden i Roskilde är det svenskt. Cykla söderut till Sandviken och gör en avstickare till Västra Näs. Kanske är det läge för dagens första dopp på den härliga Sandvikens strand? Här är det lätt att se var namnet sandviken, kommer från. När du torkat i solen kan du fortsätta söderut längs små vägar som tar dig ut mot Sillnäs Naturreservat. Här övergår asfalten till grusväg och till slut till en liten skogsstig. Stigen leder dig genom hagar och magiska bokskogar, innan du kommer längst ut till Sillnäs udde.

Cykelstigar och leder genom lummiga naturreservat längs Cykelled Listerlandet i Blekinge

 

Havsvyer längs Cykelled Listerlandet

Här finns vackra havsvyer och en stor fyr. Har du tur kan du se rovfåglar som svävar runt, högt, högt upp i luften. När du njutit klart av havsluften och doften av hav, cyklar du tillbaka en kort sträcka, innan du viker av mot Torsö och vidare mot Istaby. Har du inte fått nog av sandstränder, finns det fler i Torsöviken. Istaby och grannen Stiby är små samhällen med stora, böljande rapsfält och öppna vyer. Här cyklar du längs landsvägen hela vägen till Hällevik och Nogersund. Hällevik är en gammal fiskeby och här finns rökeri, stränder, camping, ett litet café och hamnkrog. Från Nogersund kan du även ta skärgårdsbåten ut till Hanö, om du nu vill göra en rejälare avstickare. Annars kan du fortsätta norrut på små landsvägar, antingen mot Hörvik eller västerut mot Mjällby, så är du snart tillbaka i Sölvesborg. Avsluta din dagstur med något välförtjänt att äta på någon av de små fiken eller restaurangerna. Bra jobbat! Hoppas du haft en underbar dag?

 

Cykling på Listerlandet vid hav, över ängar och bland hästar som strövar fritt

 

Hästar som strövar fritt längs Cykelled Listerlandet vid havet

 

Hästar som gillar cyklister längs Cykelled Listerlandet i Blekinge

Oavsett vilken sträcka du väljer eller hur mycket tid du vill lägga på cyklingen, kommer du få en varierande naturupplevelse med chans till bad, stränder, skog, stigar, rapsfält och mycket annat. Det finns flera olika naturreservat som är väl värda ett besök. Cykling är en trevlig aktivitet där man faktiskt kan täcka ett större område än om man till exempel vandrar. Kom bara ihåg att se över din cykel så att bromsarna fungerar, att din cykel har reflexer, skön sadel och luft i däcken. Ta gärna med ett cykellås om du parkerar din cykel under en paus. Solglasögon och solskydd kommer göra din tur trevligare. Hjälmen på huvudet är en självklarhet och på ryggen kan du enkelt ta med en liten ryggsäck. Packa gärna med dig fika, vattenflaska och badkläder. De flesta typer av cyklar fungerar, du måste inte ha en mountain bike eller racer cykel. Om du väljer en avstickare längs en mindre stig, kan man ju alltid parkera cykeln och ta sig till fots en liten bit fram och tillbaka.

 

Cykelled Listerlandet längs hav och bokskog, ängar och hästar som strövar fritt

Hoppas att du hittar ut och finner dina egna guldkorn längs Cykelled Listerlandet. Ta gärna en bild och posta med @visitblekinge, så att vi andra får inspiration och något att längta efter.


Cykla försiktigt!


/Andreas

Relaterat

Läs fler artiklar av Nature by Andreas