Youtube video fallback image

Skärgårdspärlan Hanö

Mitt i den skimrande Hanöbukten, utanför Sölvesborgs kust, reser sig Hanö – en ö som inte bara fascinerar med sin naturliga skönhet utan också med sin rika mytologi. Drakar som seglar genom natten med enkla vingslag och jättar med storslagna visioner har färgat ön med berättelser som överlever århundraden. Dessa legender är inte bara en del av Hanös kulturella väv; de är själva hjärtat i öns mystik. 

Natursköna Hanö

Hanö, nu ett naturreservat, är en levande tavla med kalkstenshällar, frodiga gräsmarker, idylliska sandstränder och tät skog. Det är en ö där naturen regerar – ett paradis för den som älskar utomhusliv och särskilt för fågelskådare.

Med över 200 fågelarter, som sillgrissla, tordmule och rödskarv, erbjuder ön en unik möjlighet att iaktta fågellivet från nära håll. Dess dramatiska kustlinje, prydd med grottor och raukar, tillför en extra dimension till öns natursköna skönhet.

Hanö i Blekinge

Vy över Hanö i Blekinge 


En resa genom tiden

Hanös rika historia sträcker sig från stenåldern till modern tid. Ön har varit en viktig handelsstation under medeltiden och spelade en betydande roll under Napoleonkrigen som bas för den brittiska flottan. Denna historiska mångfald gör Hanö till en fascinerande plats för historieintresserade.
 

Aktiviteter & sevärdheter

Hanö Fyr - Stå stolt sedan 1906, är den ikoniska fyren en av Östersjöns ljusstarkaste och ett måste för besökare.
Naturreservatet - Utforska ön genom dess vandringsleder och njut av storslagna utsikter.
Hamnen - Den charmiga hamnen erbjuder en perfekt bakgrund för en lugn promenad eller en fikapaus.
Bödebostället - Detta fiskemuseum bjuder in till en resa genom öns maritima historia.

Hanö naturreservat med fritt betande hjortar

Naturreservatet Hanö, med fyr och vilda hjortar. 

Ön är också ett utmärkt val för aktiviteter som vandring, bad, fiske och fågelskådning, med flera leder och platser att utforska. Med sina spektakulära vyer, den pittoreska hamnen, och inte minst, dess tre förtrollande badplatser – Hamnen, Barnstranden, och Vindhalla – är Hanö ett sant paradis för både äventyrssökare och dem som söker lugn och ro.

Hanö med ett skiftande landskap, sevärdheter och spännande aktiviteter

Klippor med vid utsikt och Bödebostället - ett fiskmuseum.

 

Bönsäcken på Hanö utanför Sölvesborg

Bönsäcken på Hanö.


 


Boende och Resor

Hanö erbjuder ett brett utbud av boendealternativ, från mysiga stugor och campingplatser till välkomnande vandrarhem, för att göra din vistelse så bekväm som möjligt. Att resa till Hanö är enkelt; en kort båttur från Sölvesborg tar dig direkt till denna undangömda skatt.

Båttur till Hanö via Nogersund

  • Kolla upp den aktuella tidtabellen hos Blekingetrafiken för att planera din resa effektivt. Det hjälper dig att undvika väntetider och gör din resa till Hanö så behaglig som möjligt.
  • Köp din biljett mellan 09.30-13.00: Under denna tid säljs biljetter i luckan. Se till att vara där i god tid innan din avresa för att säkra din plats.
  • Övriga Tider: Missade du tiden för biljettluckan? Oroa dig inte. Du kan köpa din biljett direkt ombord på båten utanför ovan nämnda tider.


Betalningsalternativ

  • Swish: För en snabb och kontantfri betalning.
  • Betalkort: Bekvämt och säkert.
  • Kontant: Traditionellt betalningssätt accepteras också.


Om Båten

  • Kapacitet: Haglund Shipping med färja till Hanö kan välkomna upp till 100 passagerare, så det finns gott om plats för alla.
  • Tillgänglighet: Färjan erbjuder en handikappanpassad båt, så att alla har möjlighet att njuta av resan till Hanö


 

Om Hanö

Hanö är mer än bara en destination; det är en upplevelse av natur, historia och kultur som väntar på att utforskas. Oavsett om du är ute efter avkoppling vid havet, historiska äventyr, eller möten med den vilda naturen, har Hanö något för alla.

Vy mot Hanö från fastlandet
Vy mot Hanö från fastlandet.

Packa dina väskor, lämna vardagen bakom dig, och ge dig av till Blekinges gömda pärla – Hanö väntar på att dela med sig av sina hemligheter.

Selected filters:

Mytomspunna Hanö

En ö tecknad av legender och historia

Drakens nederlag vid Hanö fyr

Bland de mest gripande sägnerna finner vi den om draken som varje natt tog sig de två milen från Tjärö till Hanö, ett äventyr som krävde inte mer än två mäktiga vingslag. Men ödets ironi ville annat; när Hanös fyr lyste för första gången, bländades draken och störtade mot bergväggen nedanför. Detta ögonblick gav upphov till det som idag kallas Drakamärket – ett evigt minne av den dramatiska händelsen vid fyrens fot.

 

Bönsäckens mysterium

En annan berättelse som fångar fantasin är den om hur den spektakulära stenformationen Bönsäcken kom att vila på Hanös stränder. En sägen berättar om en jättekvinna, vars längtan efter sällskap drev henne att bygga en stenbro över sundet till Listerlandet. Med ett förkläde fyllt av stenar påbörjade hon sitt projekt, men en snubbling ledde till att hennes samling stenar skapade den nu så välkända Bönsäcken vid strandkanten.

 

En sagolik ö

Hanö är mer än en ö; den är en port till en värld där det fantastiska och det verkliga möts. Den rika mytologin, med dess drakar och jättar, bidrar till ön’s mystiska och nästan sagolika atmosfär. Det är dessa historier, vävda in i öns landskap, som gör Hanö till en plats där legend och verklighet flätas samman på ett sätt som fångar både hjärta och sinne.

 

En inbjudan till äventyr

Att besöka Hanö är att stiga in i en berättelse där varje sten, varje väg och varje vik bär på hemligheter från forna tider. Det är en inbjudan till äventyr, till upptäcktsfärder där historiens vingslag är lika närvarande som havsbrisen. Oavsett om du är en historienörd, en naturälskare, eller bara någon som uppskattar goda historier, erbjuder Hanö en unik upplevelse där myter och legender blir levande.

Utforska Hanö och låt dig förtrollas av dess legender – en ö där mytomspunna berättelser väntar på att upptäckas och där varje steg kan leda till början på en ny saga.