Youtube video fallback image

Hanö - en mytomspunnen ö

Drakar, jättar och hjortar. Varje natt tog sig draken de två milen mellan Tjärö och Hanö, med bara två vingslag. När den 16 meter höga fyren tändes för första gången bländades draken och störtade rätt in i bergväggen nedanför fyren. Det är sägnen om hur Drakamärket nedanför Hanö fyr blev till.

Kanske undrar du hur den spektakulära stenreveln bönsäcken hamnade på just Hanö? Också, det berättas det om i en välkänd sägen: En sällskapssjuk jättekvinna som bodde på ön bestämde sig för att bygga en stenbro över sundet för att kunna komma in till LIsterlandet. Hon samlade massor av stenar i sitt stora förkläde, men snubblade och all de stenar som hon plockat föll ur, hamnade nere vid strandkanten och bildade Bönsäcken.

Som en saga växer Hanö upp ur havet utanför Sölvesborg. Det är inte så konstigt eftersom ön är full av skrock och skrönor med drakar och jättar som en del av huvudingredienserna.

Idylliska Hanö utanför Sölvesborg i Blekinge. Foto av Niklas Kämpargård
Idyllsika Hanö har flera åretruntboenden

 

En skärgårdspärla

En liten ö med en stor personlighet. Men även om sägnerna är spännande så är Hanö faktiskt ännu bättre i verkligheten. Det är en ö som lockar till upptäcktsfärder. Du får helt olika naturupplevelser beroende på vilket vädersträck du väljer att gå. Bönsäcken, på öns norra sida, består av miljontals vattenslipade stenar som ständigt rör på sig och ändrar form efter havets vinda.

Hanös karaktäristiska silhuett har i alla tider varit ett bekant landmärke för sjöfarare från hela världen. På ön finns den engelska kyrkogården, ett minne från Napoleonskrigets dagar (1810-1812) då Hanö var engelsk flottbas.

Idag är gästhamnen mycket populär bland seglare. Blir du sugen på något gott finns öns restaurang ett stenkast bort. Där kan du njuta av mat och dryck samtidigt som du blickar över mot fastlandet och ser färjan plöja genom vattnet mellan Nogersund och Hanö.

Bönsäcken på Hanö utanför Sölvesborg i Blekinge
Bönsäcken.

 

Bada på Hanö

Att bli förälskad i Hanö är enkelt. Det håller troligen de flesta av de 40.000 besökare som kommer till ön årligen med om. Blekinge är en av de soligaste platserna i Sverige men Hanö är en spännande upplevelse i alla väder; spektakulära vyer, en pittoresk hamnmiljö och tre fina badställen: Hamnen, Barnstranden och Vindhalla.

Bada på Hanö i Blekinge.
Vindhalla

 

5 saker om Hanö

 

1. Myt

Leta upp Drakamärket när du är på Hanö. Det är ett gåtfullt vågformat märke i klippväggen nedanför Hanö fyr. Enligt flera sägner uppstod märket när Hanös eldsprutande drake kraschlandade i klippan den första gången fyren tändes. Hanö fyr är nämligen en av de ljusstarkaste fyrarna i Östersjön med en lysvidd på cirka 40 kilometer. Inte nog med det, det finns två stora nedsäkningar i marken. Det sägs vara fotavtryck från jättar.

2. Historiskt

Under Napoleonkrigen var Hanö en engelsk flottbas. Sorgligt nog miste femton britter livet här under denna tid. De ligger nu begravda på den Engelska kyrkogården på ön.

3. En sägen

Visste du att det sägs ha legat en underjordisk skattkammare där Hanö fyr står idag. Den kallades för Åbedahallen och vaktades av Åbedagubben. Han var en tomtelik man som skyddade skatten på alla tänkbara sätt. Han kunde till exempel förvandla sig till en eldsprutande drake om det krävdes. Hursomhelst är det lika spännande att besöka Hanö idag. Det enda som sätter stopp för din upplevelse är din fantasi.

4. Tropisk skog

Hanö hyllas för sin fridfyllda harmoni och skönhet, naturen är både storslagen och säregen. Den södra delen av Hanö består av tropisk avenboksskog. Här kanske du stöter på några av de många inhemska dovhjortarna som inplanterades under 1950-talet. Från början var dom bara fem men idag är det osäkert hur många dom är.

5. Ett rikt fågelliv

Åk till Hanö i maj, då kommer du att få höra Näktergalens mäktiga fågelsång. Tordmulen kan du se dykandes efter fisk i havet eller häcka på klipporna öster om Bönsäcken. Hackspetten Gökyta trivs på Hanö för den rika förekomsten av myror som är artens favoritföda. I den förtrollande avenbokskogen kan du, med lite tur, möta den sällsamma mindre flugsnapparen "Ficedula parva." Den kan vara svår att upptäcka men avslöjar sin närvaro genom en rad fallande toner i ett långsamt tempo.

 

Båttur till Hanö via Nogersund

Här hittar du tidtabellen - Blekingetrafiken

Mellan klockan 09.30-13.00 köper du biljett i luckan innan du går ombord på båten. Övriga tider köper du biljett ombord på båten. Du betalar med Swish, betalkort eller kontant.

Blekingetrafikens sommarkort gäller. Färjan till Hanö tar 100 passagerare och är handikappanpassad. 

Båten till Hanö
M/F Vitaskär

 

Skärgårdsturerna körs av Haglund Shipping Blekinge skärgårdsturer. Vill du komma i kontakt med M/F Vitaskär? Ring 0708-149567

Hanö
Hanö sett från fastlandet.

 

Selected filters: