färgstark

Färgstarka Blekinge

Välkommen till kreativa Blekinge! Till vårt rika och breda utbud av konst och kultur. Från industridesign till måleri, glaskonst och skulpturer. Från historiskt hantverk till modern konst som inspirerar och tar plats. Intryck som ger avtryck och som täcker hela spektrumet och närapå hela färgkartan. Här har vi samlat nio kulörer som vi tror kan väcka din nyfikenhet och lust att upptäcka och uppleva mera. 

9 kulörer i färgstarka Blekinge


 

Susanne Demåne

Susanne Demåne är ett måste att besöka. Susanne skapar fantastiska skulpturer med sin motorsåg. Drömlika oljemålningar med sin pensel, fängslande emalj och vacker keramik. Inredningen i den gamla skolan i Edestad visar upp Susanne Demånes mångfacetterade konstnärskap. Hon började fylla den med liv och sin konst när hon flyttade dit för drygt 20 år sedan. Därefter skapade hon ett eget konstverk av trädgården och den förfallna skolgården.

Susanne Demåne, ett unikt besöksmål i Blekinge
demone.se

Hitta till - Susanne Demåne 

Ebbamåla Bruk

Ebbamåla Bruk utanför Kyrkhult berättar den spännande historien om den industriella revolutionen i Sverige. Det handlar om entreprenörerna, arbetarna, uppfinnarna, ingenjörerna och om samspelet mellan människor och maskiner i en intakt verkstadsindustri från 1850 till 1950. Känn dofterna och hettan från järngjuteri och smedja, lyssna till ljuden från vattenturbiner och andra märkliga maskiner. I fabriksboden kan du se de hantverksmässiga smides- och gjutjärnsprodukterna som en gång i tiden lade grunden till det svenska industrisamhällets välfärd. Bruket är ett prisbelönt besöksmål och kanske Europas bäst bevarade industrimuseum.

Ebbamåla Bruk i Olofström
ebbamalabruk.se

Hitta till - Ebbamåla Bruk 

Karin Meijer

Karin Meijer skapar egenspritsade keramiska gods som har det lilla extra. Karin har jobbat med offentlig utsmyckning och hennes verk sticker ut och tar plats på ett kreativt sätt. Både stengodsen och porslinet är iögonfallande.

Karin Meijer, Karlskrona
karinmeijer.se

Hitta till - Karin Meijer 

Skärva

Sju kilometer utanför Karlskrona, intill havet och insvept i ett naturreservat finns en sagolik plats – Skärva. Skärva Herrgård som hör till världsarvet, uppfördes som ett sommarhus på uppdrag av skeppsbyggargeniet Fredrik Henrik af Chapman på 1780-talet. Sedan dess har herrgården varit en mötesplats, först för societetsfester och numera för alla med smak för det vackra och sköna. På Skärva arrangeras musik- och kulturevenemang med stora artister, seminarier och andra evenemang. Vad händer när? Ta en titt på evenemangskalendern på Musik på Skärva och pricka in det som lockar dig mest. Strax intill herrgården ligger Skärva gård som bland annat arrangerar konstutställningar, har kursverksamhet och en trevlig ekobutik.

Konst och kultur på Skärva herrgård i Karlskrona, Blekinge
skarvaherrgard.com

Hitta till - Skärva Herrgård 

Saxemara båtvarv

Saxemara Båtvarv har funnits på samma plats i Saxemaraviken utanför Ronneby sedan 1927 och är symbolen för gammal genuin båtbyggartradition. Varvet var under 1930-talet en av landets främsta båtbyggerier, känt för sina högklassiga fritidsbåtar och yatcher. Här tillverkas fortfarande traditionella träbåtar av företrädesvis blekingska modeller. Varvet är ett levande kulturarv och ägs av Blekinge Museum. Du som besökare får uppleva klassiskt båthantverk, njuta av vackra träbåtar och insupa den unika varvsmiljön.

Saxembara Båtvarv i Blekinge
nyströms.se

Hitta till - Saxemara Båtvarv 

Kulturcentrum i Ronneby

Kulturcentrum i Ronneby finns i Kockums gamla emaljverk. Kulturcentrum är ett nav och samlingsplats med en av södra Sveriges största konsthallar. Här erbjuder man år efter år utställningar av hög internationell klass.

Konst och kultur, besök Kulturcentrum i Ronneby, Blekinge
Aktuellt på Kulturcentrum i Ronneby

Hitta till - Kulturcentrum i Ronneby 

Listers Härads Tingshus

Tingshuset i Sölvesborg är en av kommunens största kändisar. Byggnaden, som lockar arkitekturintresserade besökare från när och fjärran, ritades av arkitekt Gunnar Asplund och byggdes mellan 1917 och 1921. Hundraåringen Listers Härads Tingshus är byggnadsminne och räknas som en av Sveriges främsta byggnader i stilriktningen nordisk klassicism. Fram till 2001 fördes tingsrättsförhandlingar I den pampiga byggnaden som omnämns i flera internationella sammanställningar över 1900-talets arkitektur. Tingshusets kulturhistoriskt mest värdefulla delar har restaurerats tillbaka till ursprungsutförande. Vill du uppleva miljön? Kontakta Medborgarkontoret i Sölvesborg för att boka visning eller kom sommartid när tingshuset är öppet för besökare.

Vill du veta mer om Asplund och byggnaden? Se filmen som producerades lagom till hundraårsjubileet här

Konst och kultur, Lister Härads Tingshus i Sölvesborg
Lister Härads Tingshus, Sölvesborg.

Hitta till  - Lister Härads Tingshus 

Malin Mena

Malin Mena och hennes studioglashytta finner du i det nedlagda gamla vattentornet strax utanför Nättraby. Precis utanför dörren har Malin en japansk trädgård och innanför tegelväggen hittar du glaskonst som fullkomligt sprakar av liv.

Malin Mena Glastornet Studioglashytta i Nättraby, Blekinge
malinmena.se

Hitta till - Malin Mena 

Karlskrona Lampfabrik

Karlskrona Lampfabrik har varit i familjen Skantzes ägo ända sedan starten 1884. Valdemar Skantze och hustrun Katarina är den femte generationen. Tillverkningen sker med samma maskiner som användes när det en gång startade. Karlskrona Lampfabrik är som ett industrimuseum och ändå så högaktuellt.

Hitta till - Karlskrona Lampfabrik