Sturkö kvart, Kvarnmagasinet i Blekinge
Sturkö i Blekinge

Sturkö - Blekinges största ö

Ön med en rik historia och naturskön charm

Sturkö, beläget mitt i hjärtat av Blekinges skärgård, är inte bara den största ön i regionen utan även ett område rikt på historia och naturlig skönhet. Namnet Sturkö, som tros härstamma från de storkar som en gång häckade här, inbjuder till upptäcktsfärder längs sina småvägar, lugna badvikar och fiskevatten, samt erbjuder hisnande vyer från Kvarnmagasinet.

Sturkö kvarn, numera Kvarnmagasinet, i Blekinge
Sturkö kvarn, numera Kvarnmagasinet, i Blekinge

 

 

Torhamnsskär

- i världens blickfång

På 1980-talet hamnade Sturkö i världens blickfång när den ryska ubåten U-137 gick på grund vid Torhamnaskär, en händelse som präglat öns samtida historia. Men Sturkö bjuder på mer än spännande historiska anekdoter; här finner du en fredfull reträtt med vackra vyer, särskilt från den legendariska Sturkö kvarnen som nu är känd som Kvarnmagasinet.

Charmiga gästhamnar i Blekinges skärgård.Bild: Linda Åkerberg
Besök Blekinges charmiga gästhamnar och fiskelägen.

 

 

 

Utforska naturen på Sturkö

Ge dig ut på en upptäcktsfärd i Uttorps naturreservat, där de vidsträckta kusthedarna öppnar upp för en magnifik utsikt över Utklippan – Sveriges sydostligaste ö – på dagar då horisonten klarnar. Denna spektakulära vy är bara början på vad Sturkö har att erbjuda.

Fortsätt din upptäcktsresa till Västra Skällö, där ett naturreservat skyddar en historisk runsten. Denna sten är ett vittnesbörd om områdets rika fornhistoria, och bjuder in till eftertanke om livet på ön före vår tid.

 

 

Cykla på Sturkö

Ön är också ett paradis för cykling med flera välmarkerade cykelrundor som leder dig genom den storslagna skärgårdsmiljön. Sturkö är en central punkt i ARK56 - ett nätverk av leder för kajakpaddling, cykling, vandring och segling som binder samman Blekinge Arkipelag. Denna unika miljö, formad av naturen, djuren och människorna genom tusentals år, erbjuder oförglömliga upplevelser runt varje krön och udde.

Cykla på Sturkö, ladda ned appen ark56 för tips om leder
Ladda ned appen ark56 för interaktiva tips på leder, boende, mat, besöksmål och sevärdheter längs vägen.

 

Välkommen till Sturkö – en ö där historiens vingslag möter den natursköna idyllen i Blekinge skärgård!

 

Världsarvet Ekenabben

En tidsresa under ytan - Steg in i historien och havets hemligheter

Välkommen till Ekenabben, en historisk hamn på Sturkö som förvandlats till en fascinerande portal till det förflutna med sin friluftsutställning "Världsarvets vrak". Här, mellan Ekenabbens pir och ön Tjurkö, vilar vraken efter sex avsiktligt sänkta skepp från 1600- och 1700-talet på djupet av Djupasund.

 

Utställningen på Ekenabbens pir

 
 

 

 

Utforska Sturkö

Här är din guide till öns besöksmål, historiska sevärdheter och charmigt boende:
 

Selected filters: