Guövik i Blekinge

Blekinge Skärgård - ett öparadis i Sverige

Längs hela Blekinges sydkust ligger skärgårdsöarna som pärlor på en rad – var och en med sin speciella charm som gör dem värda att utforska. Det är lyckligtvis lätt att ta sig runt, till exempel genom att göra en ö-hoppning från ö till ö – antingen med egen båt eller med de många små färjorna som går i regelbunden trafik i Blekinge skärgård.

Du kan använda Karlskrona som bas och ta Hop-on Hop-off-båtarna härifrån. Eller så kan du ta Kustlinjen med Skärgårdstrafiken och stanna till i Karlshamn och andra städer, varifrån du enkelt kan fortsätta ut till de små öarna.

Ö-hoppa med skärgårdstrafiken i Blekinge

Läs mer om Blekinges tillgängliga skärgårdstrafik -  Blekingetrafiken
  

Ö-hoppa i Blekinges skärgård

Är du redo att kasta dig loss från vardagen och ge dig ut i en värld av äventyr på klara vatten, hemliga stränder och öar laddade med historier som väntar på att bli berättade?

Upptäck Sydsveriges skärgårdspärlor, där varje ö erbjuder en unik upplevelse. Läs mer och utforska öarna som kan bli ditt nästa stora äventyr här - Ö-hoppa i Blekinge

Ö-hoppa i Blekinges skärgård
Blekinges intima och lummiga skärgård är en upplevelse för hela familjen.Ta del av din året runt-guide till öarnas linjetrafik och sommarens extra turer här - Blekinges skärgårdstrafik
 
 

 

 

Hanö

Hanö – mytomspunnen ö med fyr och drakar

Vill du längre ut på havet är den mytomspunna ön Hanö värd att segla till – till exempel med färjan från fiskebyn Nogersund.

På Hanö hittar du både unika naturupplevelser och fantastiska historier. Så består Bönsäcken på öns norra sida av miljontals vattenpolerade stenar som ständigt ändrar position beroende på väder och vind – precis som östkusten är dramatisk med klippor och grottor.Och mitt på ön, på dess högsta punkt, ligger fyren som sägs en gång ha orsakat en drakes död – en fyr där du för övrigt kan boka övernattning

Läs mer här - En rundtur på Hanö

Tärnö

Så svenskt det kan bli

Tärnö ligger i det yttersta havsbandet och är den största av öarna i Hällaryds skärgård utanför Karlshamn. Från öns högsta punkt, Drakaberget, kan du se mer än halva Blekinges kust. Klippans namn? Det kommer från urholkningar som folk för trodde var märken efter draken som sades bo där.

Ön är ett naturreservat och trafikeras sommartid av reguljära båtturer från Karlshamn och Matvik. Ön erbjuder fina möjligheter till vandring och bad.

Kastellet

En förtrollande ö med historiska vingslag

Ta en båttur ut till Karlshamns Kastell, en ö-fästning från 1600-talet då danska fejder utspelades. Ön är ett spännande resmål och kan nås dagligen under sommaren genom en båttur från Karlshamns skärgårdsterminal. Upplev historiens vingslag inom murarna. Det är inte svårt att föreställa sig de strider som utspelats här. Använd din fantasi och utforska denna historiska pärla som emellanåt används för utomhusteater.

Tjärö

Frid och ro helt utan bilar

På Tjärö kan du uppleva skärgårdsidyll i helt lugna omgivningar. Det finns nämligen inga bilar på ön, så när du anländer med båt eller färja måste du transportera bagaget på en kärra. På så sätt känns det som om naturen kommer extra nära, särskilt i öns naturpark eller när du tar ett dopp från klipporna – eller när du, om vädret tillåter, njuter av frukosten på bryggan vid Tjärö Restaurang. Och om du är modig kan du utforska Djävulsklippan, en dramatisk klippa på Tjärös västra sida.

Karön

Utforska skärgårdsdrömmen på Karön

Ditt nästa semesterparadis väntar på Karön i hjärtat av Blekinges skärgård, presenterat av Karöns Stugby i Ronneby. Denna pärla, endast en snabb båtresa från Ekenäs och stadspulsen i Ronneby, bjuder in dig till en oslagbar skärgårdsupplevelse. Med sina 15 strategiskt placerade stugor, omfamnade av ekars grönska och med panoramavyer över det glittrande havet, är Karön den ultimata destinationen för både lugn och ro samt spännande utflykter.

Aspö

Perfekt för cykelturer

Älskar du att cykla är det perfekt att ställa in kursen mot Aspö, som ligger en kort båtresa från Karlskrona. Öns små vägar är perfekta att cykla på, där de lila buskarna längs vägarna doftar underbart när de blommar tidigt på våren.

Här kan du passa på att cykla förbi Drottningskärs kastell från 1600-talet, med tjocka murar, vallgravar, kanoner och en utsikt över vattnet – ett utmärkt ställe att utforska. Eller så kan du besöka gallerier och ta en tur till öns fästning för ännu fler historiska upplevelser.

Stenshamn och Utlängan

Kom nära skärgårdens yttersta del.

Längst i sydost hittar du öarna Stenshamn och Utlängan, som är förbundna av en liten damm. Öarna är perfekta att besöka på en dagsutflykt där du kan uppleva naturen på nära håll. Den lilla byn Stenshamn är en av de bäst bevarade fiskebyarna i området, och här kan du lära dig om fiskelivet förr i tiden i utställningen i båthuset vid hamnen.

 

Sturkö

Blekinges största ö

Du kan utforska Blekinges största ö, Sturkö, genom att cykla och besöka dess kaféer. På ön finns vackra badvikar och fina fiskevatten samt två naturreservat. På Västra Skällön hittar du Skällöbron och en imponerande runsten från sen vikingatid. Det andra naturreservatet, vid Uttorp, är större och mer populärt, med markerade vandringsleder, vindskydd, torkskjul och grillplatser. På sensommaren och hösten kan du beundra Ljunghedens vackra lila nyans. På en solig dag kan du njuta av den fantastiska utsikten från ön.

Skärgårdstrafik & båtturer

Upptäck Blekinges skärgårdspärlor från havet - Ett äventyr för alla, oavsett färdmedel

Blekignes övärld

 

Blekinges orörda skärgård

Inspireras av artiklarna nedan, som ger fler tips att göra i Blekinge: