Ö-hoppa i Karlskrona skärgård, Blekinge
Sommarguide till bästa stället med båt - Sommguide här.

Ö-hoppa i Blekinges skärgård

Favoriter för upptäckarfamiljen

Ingen sommar utan en båtresa! Så resonerar åtminstone många och det är verkligen något visst med en utflykt på vattnet. Det är liksom ett lite större äventyr än att resa på land. Blekinges skärgårdstrafik öppnar en hel värld av härliga ö-upplevelser för alla som vill få lite havsvindsrufs i håret. Det är fint!

Det är ju kollektivtrafik vi talar om och att du kan ta dig till aktiviteter och härliga platser på ett hållbart sätt är en viktig fördel. Andra bra saker är att hela gänget ryms och att Blekingetrafikens prisvärda sommarbiljett ger dig väldigt mycket sommarupplevelser för pengarna. Det finns mer än 2500 öar i havet utanför Blekinge, alla når du förstås inte med skärgårdstrafiken men det finns en hel del att välja på. För att det ska bli lite enklare att sålla ger vi dig 6 tips på öar att stanna på och saker att upptäcka i Blekinge under sommaren.

Varsågod, här är guiden! Välkommen ombord!

Karlskrona

Fisktorget–Stenshamn

Skärgårdsliv i öster | Båten heter M/F Wittus och du hoppar på den mitt i Karlskrona, på Fisktorget som är utgångspunkten för många av skärgårdstrafikens linjer. Båtturen tar dig som vill uppleva Karlskronas skärgård under en heldag, hela vägen ut i östra skärgården och tillbaka på cirka 3 timmar. Det går såklart också bra att hoppa av vid ett bryggstopp och ta en annan båt tillbaka. Du och ditt sällskap bestämmer!

Fisktorget

Hoppa av i Torhamn om du vill njuta av en pittoresk by med klassiska sjöbodar i hamnen där ”mysiga måstet” Kafé Måsen ligger. Det är promenadavstånd till badplatsen och varför inte vandra vidare till och på Torhamns udde för att uppleva det rika fågellivet. Kolla in leder, rastplatser och sevärdheter i ARK56-appen. Är du sugen på att upptäcka kusten från havet på egen hand? Hyr en kajak hos Torhamns Kajak.

Åker du hellre vidare mot Stenshamn, kan du börja med en bit mat eller en fika i Pelles Sjöbod innan du ger dig ut på upptäcktsfärd, kanske på en cykel du hyrt på Pelles? ARK56-appen visar dig vägen. Stenshamn och Utlängan är fina platser för vandring i tvättäkta skärgårdsnatur; besök Utlängans fyr, bada från Ångbåtsbryggan och håll utkik mot havet, för här syns ofta säl!

Stenshamn

Vill du stanna över natten? Naturcampa eller hyr en stuga och ta båten tillbaka nästa dag. Vill du bara njuta av båtfärden? Stanna på båten och njut av en halvdagsutflykt med frisk bris och 365° havsutsikt!

BÅT: M/F Wittus

TIDTABELL: Fisktorget - Stenshamn

VÅRA TIPS PÅ BRYGGSTOPP: Fisktorget – Torhamn - Stenshamn

RESTID: 1 timme och 35 minuter enkel resa

Fisktorget–Nättraby

En tur från hav till å | Från maj till mitten av september reser du med den ombyggda ångbåten M/F Axel mot Nättraby. Axel tuffar på i sakta mak och det är faktiskt ingen dum idé att göra ett första stopp redan på Dragsö. Ta ett dopp, ät lunch på Restaurang Havsviken och kolla in kafé och glasskiosk på Dragsö Camping. Här finns en fin sandstrand om du vill bada mer och uthyrning av såväl cykel som kajak och stugor.

Dragsö

Redo att resa vidare? Hoppa på nästa tur med M/F Axel och glid fram under prunkande lövverk uppför den idylliska Nättrabyån. Båten lägger till mitt i samhället, precis intill kyrkan från 1100-talet. Den är väl värd ett besök, precis som Nättraby Vägmuseum – världens första friluftsmuseum för vägarnas historia på land, räls, vatten och is. Det du!

Nättrabyån

BÅT: M/F Axel

TIDTABELL: Fisktorget - Nättraby

VÅRA TIPS PÅ BRYGGSTOPP: Fisktorget- Dragsö - Nättraby

RESTID: 40 min enkel resa

Ronneby

Ronneby - Karön

Kurortscharm och öliv | Hoppa på M/F Astrid som tar dig ut på Ronnebyån från bryggan i närheten av resecentrum. Ån är omgiven av grönska och Astrid glider fram, stannar till vid Ronneby Brunn på sin väg ut mot havet och skärgården. Kanske hoppar du av redan här för att upptäcka Brunnsparken och köpa med dig något gott från Café Mandeltårtan, Ronnebys Deli eller någon av fiken i stan?

astrid

När båten stannar till vid Ekenäs på fastlandssidan kan du kliva av för att äta på Villa Vassen, eller vänta tills Astrid når Karön – den mysiga, lummiga och badvänliga ön som var ”inneställe” under brunnsepoken. Det är en ny krögare på vackra och anrika restaurang Schweizeriet dit hungriga och törstiga gäster kommit sedan 1877. Vill du sova över på Karön finns det boende att hyra. Om du väljer att låta M/F Astrid ta dig tillbaka till Ronneby och Brunnsparken innan kvällen, kan du till exempel övernatta på Ronneby Brunn, Villa Vesta eller B&B Flora Viola.

P.S. Om du hoppar av vid Ronneby Marina kan du ta skärgårdsbåten till Tjärö för ett helt annat sorts äventyr i Bullerby-idyllisk miljö.

Karön

BÅT: M/F Astrid

TIDTABELL: Ronneby - Ekenäs - Karön

VÅRA TIPS PÅ BRYGGSTOPP: Ronneby Centrum- Ekenäs Karöbryggan- Karön

RESTID: 50 min enkel resa

Karlshamn

Matvik - Tärnö

En badardag i Hällaryds skärgård | 5–10 minuter från Matvik anländer båten till Östra Bokö samt Fölsö som erbjuder härliga sandstränder för de badsugna. Lite längre ut hittar du Tärnö som har skärgårdens enda affär, Laxboden. Tärnö når du även från Karlshamns skärgårdsterminal.
 

bokö

Packa matsäck och badkläder och hoppa på M/F Anemon i mysiga Matvik för en heldag med massor av bad i Hällaryds skärgård. Nu när det är sommar och högsäsong stannar båten på de mindre öarna Östra Bokö, Fölsö och Joggesö på sin väg till Tärnö – en perfekt båtluff! Bada kan du göra lite varsomhelst förstås men Östra Bokö har en fin sandstrand. Här finns också färskvatten, toalett, grillplats och tältplats om du skulle vilja stanna över natten.

Tärnö

Om du åker du över dagen kan ett stopp på 1,5 h vara lagom innan du tar nästa båt mot Tärnö. Här finns ännu mer att upptäcka och njuta av – till exempel den himmelska utsikten från öns högsta punkt intill fyren, vandringsslingorna och de badvänliga bryggorna i gästhamnen. Det finns eldstäder och möjlighet att grilla på olika ställen på ön. Vill du åka hemåt går sista båten vid 17, vill du vara kvar så kan du glampa i bekväma tält, hyra stuga eller lägenhet. Tärnö är ett av naven i ARK56, nätverket av kustnära leder i Blekinge. Ladda hem appen så hittar du all information du behöver.

BÅT: M/F Anemon

TIDTABELL: Matvik - Tärnö

VÅRA TIPS PÅ BRYGGSTOPP: Matvik-Östra Bokö-Joggesö-Tärnö

RESTID: 35 min enkel resa

Karlshamn - Eriksberg

Dagens utflykt – safaripark eller naturreservat? | Under sommarsäsongen kan du ta båten från Karlshamn till Eriksberg för en maffig naturupplevelse, ja till och med gå på safari! Du behöver byta båt på Tärnö på ditvägen och i Matvik på vägen hem, men det är det värt. Har du hört talas om Eriksberg? Det är ett makalöst fint naturreservat på gränsen mellan Karlshamn och Ronneby med mängder av leder att upptäcka både på land och på vatten – du hittar mer information i ARK56-appen. Men det är också en unik safaripark – den största i Norden – där du möter det vilda livet på djurens villkor och dessutom kan bo över och äta förstklassigt.

Eriksberg

Det går bra att utforska naturreservatet i Eriksberg på egen hand men om du vill besöka safariparken och äta lunch måste resan förbokas på telefon (0454-56 43 30). Du blir hämtad och lämnad vid grinden, ca 300 meter från båtbryggan. Det är nämligen inte tillåtet att utforska safariparken till fots.

safaripark

BÅT: M/F Tuva, M/F Anemon

TIDTABELL: Karlshamn - Eriksberg

VÅRA TIPS PÅ BRYGGSTOPP: Karlshamn- Tärnö- Eriksberg

RESTID: 1 timme och 10 minuter

Sölvesborg

Nogersund-Hanö

Sägner, historia och unik natur | Samla gänget och kliv på båten i Nogersunds hamn för en fin ö-upplevelse i väster. Ladda för vandringsturer, bad, hjort-möten och en riktigt skön dag, eller två. Naturen varierar kraftigt på Hanö – vad vill du upptäcka först? Den exotiska avenboksskogen, klipphällarna vid Vindhalla, stenreveln Bönsäcken eller ängsmarken? Chansen att du ser dovhjort är stor för sådana finns det många av på Hanö. Det är en sägenomspunnen ö med skrönor om både jättekvinnan som tappade stenar så att Bönsäcken bildades och draken som bländades av fyren och kraschade in i bergväggen. Här finns också en hel del historia att upptäcka – minnena från den engelska flottbas fanns på ön under Napoleonkriget och så förstås om livet som fiskare som varit så centralt här. Lär dig mer om det i byns museum.

Hanö

Baddags? Hoppa i plurret i hamnen och simma ut till flotten, välj den barnvänliga lilla stranden eller kasa ifrån klipporna på Vindhalla. När du blir sugen på något gott finns våffelkafé och glasskiosk. Öns restaurang, Fisky business, tar väl hand om hungern och har skön utsikt över gästhamnens båtar och inloppet. Vill du stanna längre för att riktigt känna in det sköna ölivet? Bo över i fyrväktarbostaden, på vandrarhemmet eller hyr privat boende. Hanö är naturreservat och ett av naven i ARK56, nätverket av kustnära leder i Blekinge. Ladda hem appen för att få en överblick över vandringsleder och service.

hanö natur

BÅT: M/F Vitaskär

TIDTABELL: Nogersund - Hanö

VÅRA TIPS PÅ BRYGGSTOPP: Nogersund-Hanö

RESTID: 25 minuter

rep