Amiralitetskyrkan och Gubben Rosenbom i Världsarvet Karlsrkrona
Utvandrarmonumentet i Karlshamn, Blekinge

Utforska Blekinges rika historiska arv

Historiska skatter, sevärdheter och besöksmål att upptäcka. 

Upplev de unika historiska platserna där avgörande händelser har ägt rum, allt från vikingatid till idag. Planera din upptäcktsresa med hjälp av vår lista och karta. Hitta till de unika platserna i Världsarvet Karlskrona, på land och till havs. Besöks städerna med de intressanta sevärdheterna, upplev guidade turer och museum. Blekinge bär på ett innehållsrikt arv där svensk och dansk kulturhistoria möts. Ta chansen att utforska de fängslande historiska miljöerna, som är högst levande än idag!

Öppna dörren til Blekinges arv.

Blekinges rika historia väntar på dig!


 

Karlskrona

Upplev Karlskrona, ett världsarv mitt i skärgården vid sydöstra Sveriges fantastiska kust! Här finns milsvida hamnutsikter, en livlig maritim kultur och århundraden av historia. Det gör Karlskrona till den optimala platsen för din nästa utflykt. Utforska sekelgamla fästningar och traditionella fiskebyar. Det finns något för alla i denna hisnande kulturhistoriska stad. Boka din resa till Karlskrona redan idag och ta del av allt som regionen har att erbjuda!

Drottningskärs Kastell på Aspö i Blekinge.
Upptäck hemliga Blekinge! Utforska Drottningskärs Kastell på Aspö.

 

Staden som blev ett världsarv

För över 300 år sedan behövde den svenska flottan en skyddad plats för en ny örlogsbas för att försvara de svenska landområdena. Blekinges skärgård valdes och de skickligaste ingenjörerna, skeppsbyggarna och arkitekterna anlitades för att följa Karl XI:s vision. Resultatet blev Karlskrona, en stolt stad med kunglig prakt.

 

Marinmuseum & vår sjöfartshistoria

Idag är Karlskrona fortfarande en marinbas och Marinmuseum visar stadens rika sjöfartshistoria. Utforska historien med appen Världsarvet Karlskrona och upplev stadens historia på egen hand. Besök Marinmuseum och upptäck den unika och spännande historien om Karlskrona - från dess ursprung som marinbas till dagens moderna stad.

Besöksmål & sevärdheter

- i Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona

 

Selected filters:

Ronneby

Ronneby är en historisk stad full av liv med en rik historia som sträcker sig tillbaka till järnåldern. Det har gjort staden till ett centrum för handel och en viktig mötespunkt för två huvudvägar. Även om Ronneby har upplevt motgångar genom århundradena, som Ronneby blodbad 1564, har staden lyckats överleva och utvecklas till dagens populära besöksdestination.

 

Kurorten Ronneby

År 1705 upptäcktes den första järnhaltiga hälsobrunnen Ronneby Brunn som bidrog att göra staden ännu mer attraktiv för besökare från hela världen. I dag kan du uppleva Ronnebys rika kulturarv genom de medeltida gatustråken, de vackra byggnaderna och njuta av en övernattning med spa på Ronneby Brunn Hotell.

 

Kallvattenkuren

Mitt i Ronneby Brunnspark ligger Kallvattenkuren. Här kan du ta del av Ronnebys historia genom den spännande och informativa utställningen. Här kan du lära dig mer om upptäckten av skeppsvraket Gribshunden och järnåldersbyn Västra Vång med spektakulära guldfynd uppgrävda. Besök utställningen och upplev Ronnebys rika historia på ett unikt sätt i vacker miljö.

Direktörsvillan i Ronneby Brunnspark i Blekinge. Foto: Michael Pettersson
Direktörsvillan i Ronneby Brunnspark.

Om du uppskattar historia och kultur är Ronneby en måste-besöka-destination. Så, ta chansen att uppleva stadens atmosfär och rika historia. Utforska de charmiga gatorna och upplev den unika naturen i området. Du kommer inte att bli besviken!

Besöksmål & sevärdheter

- i den moderna kurorten Ronneby

Selected filters:

Karlshamn

Karlshamn, en dansk utskeppningshamn på 1600-talet, blev senare en svensk flottbas och handelsstad. Staden hade en tuff historia med bränder och pestutbrott, men dess hamn och förbättrade landsvägsförbindelser gjorde det till en viktig handelsstad under 1700-talet. Under Frans Cervins tid som borgmästare utvecklades handel, sjöfart och industri i Karlshamn, med skeppsvarv, tobaksfabriker, ylle- och strumpfabrik, färgeri, stärkelsefabrik, repslagerier, såpsjuderier, pappersbruk och tegelbruk.

 

Carlshamns Punsch

Idag kan du uppleva den autentiska punschfabriksmiljön på Punschmuseet i Karlshamn, Blekinge. Missa inte chansen att besöka denna historiska stad och utforska Karlshamns rika kultur och arv. Planera din resa idag!

Punschmuseet i Karlsham, i en autentisk punschfabrikmiljö.
Upplev en autentisk punschfabriksmiljö på Karlshamns Museum.

 

Karlshamns museum

Upplev Karlshamns spännande historia på museet tillsammans med familj och vänner! Museets huvudbyggnad, Smithska huset, visar stadens anknytning till havet med utställningar om båtmodeller, fiskeredskap och skeppsmålningar.

Missa inte Alice Tegnérs minnesrum eller utställningarna om skrivmaskinstillverkning på Facit Halda i Svängsta, glass- och margarintillverkning på Karlshamns AB och Karlshamn-Vislanda Järnväg. Besök även Karlshamns äldsta hus, holländarhuset, på gården utanför museet.

På kvarteret runt Drottninggatan hittar du Skottbergska gården, en köpmansgård från 1700-talet, där du kan uppleva hur en köpmansfamilj bodde på 1700- och 1800-talet.

Välkommen till Karlshamn, det här är en utflykt du inte vill missa!

Besöksmål & sevärdheter

- i handels- & hamnstaden Karlshamn

Selected filters:

Sölvesborg

Upptäck en charmig stad full av medeltida skatter som omger dig när du når stadens hjärta - Stortorget. De åtta gatorna som strålar ut från hörnen kommer att föra dig genom stadens välbevarade byggnader och fascinerande arkitektur. Stadens mjuka färgpalett ger en enhetlig och harmonisk atmosfär som är unik för Sölvesborg.

Besök Sankt Nicolai Kyrka, som representerar gotisk arkitektur och medeltidskonst. Kyrkans mausoleum, runsten och fresker ger en fängslande inblick i historien. Utforska den fascinerande arkitekturen och den rika kulturhistorien som denna viktiga symbol för södra Sverige har att erbjuda.

 

Lister Härads Tingshus

Upplev en viktig bit av Sölvesborgs historia på ett enkelt sätt - besök Lister Härads Tingshus! Denna imponerande byggnad fungerade som en domstol ända fram till 2001. Arkitekten Gunnar Asplund designade tingshuset med Nordisk Klassicism och 1920-tals nyklassisk arkitektur, och betraktas idag som en av Sveriges främsta exempel på byggnadsarkitektur från denna tiden.

Lister Härads Tingshus ritad av Gunnar Asplund, Sölvesborg i Blekinge.

Lister Härads Tingshus ritad av Gunnar Asplund, Sölvesborg i Blekinge.

Missa inte att uppleva denna magnifika byggnad från början av 1900-talet. Besök Lister Härads Tingshus och upplev dess skönhet och historia på nära håll. Så, välkommen att boka en resa och ta del av en unik del av Sölvesborgs historia.

Ladda ner appen "Sölvesborgs guidade turer" och upplev stadens rika kulturhistoria genom levande berättelser direkt i dina hörlurar. Turen sträcker sig över 5,5 km och är ett måste för alla som vill uppleva stadens historia på ett mer intimt sätt.

Vill du ha fler tips och information? Besök Turistbyrån i Sölvesborg och få de senaste uppdateringarna om vad staden har att erbjuda.

 

Besöksmål & sevärdheter

- bland medeltida skatter i charmiga & pittoreska Sölvesborg

Selected filters:

Olofström

Upptäck en magisk författarbygd mitt i vildmarken med rik historia och minnesvärda platser att besöka. I Olofström finner du Alltidhults skola, en historisk folkskola som Nobelpristagaren Harry Martinson och författaren Sven Edvin Salje studerade på.

Intill den forsande Mörrumsån finner du Fornebodastugan, en högloftsstuga från 1800-talet som förklarats som ett byggnadsminne. Här får du en autentisk upplevelse av hur livet var då, och stugan har en intressant historia med välkända gäster som operasångerskan Christina Nilsson och Jussi Björling. Besök denna magiska bygd och upplev historien på nära håll!

 

Ättestupan Valhall

Valhall är en fantastisk utsiktsplats med en mystisk historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Beläget högt över sjön Orlunden är platsen alltid känd som "ättestupan". Trots osäkerhet kring platsens faktiska användning, är det tydligt att platsen har en stark koppling till forntiden.Utforska Valhalls skönhet genom att köra hela vägen upp till utsiktspunkten. Vägen slingrar sig genom bokskogen och ger en underbar utsikt över området.

Ättestupan Valhall i Olofström
Njut av Valhalls magnifika utsikt och mystiska historia, det är en fantastisk plats att vistas på!

Museum i Olofström

Upptäck galgens historia! Under en begränsad tid, från den 14 juni till den 14 augusti, är denna unika sevärdhet öppen för besökare. Utforska samlingen av galgar från olika delar av världen. Galgmuseet är en av de många små och spännande museerna i Olofström som du inte får missa.

Se också en samling kameror från 1800-talet i ett separat museum som också ägs av Nils-Harald Ottosson och Johnny Karlsson, museets ägare.Under de tre första veckorna bemannas museet av gästvärdar som står redo att guida dig genom utställningen och svara på alla dina frågor.

Boka din resa nu och upplev en unik och autentisk historia vid dessa minnesvärda platser!

Besöksmål & sevärdheter

- i den kulturhistoriskt rika författarbygden Olofström

Selected filters:

Absorbera Blekinges historia:

Utforska våra artiklar om regionens fascinerande förflutna