Ebbamåla Bruk

Kultur i Olofström

Upptäck Olofströms unika och hemliga besöksmål

Upptäck Olofström som är fyllt med författartradition, spännande museum och kulturminnesmärkta byggnader. Få utlopp för din kulturdrömmar och kunskapstörst i de mest blomstrande omgivningar. Passa på att vandra i några av Sveriges mest kända författares fotspår. Se var de bodde och verkade. Kanske kan det inspirera dig att skapa egna verk.

​​Under året inträffar flera evenemang som ger tillgång till alla små hemliga platser runtom i hela Olofström. Nässelfrossa är ett evenemang som anordnar över 100 kulturupplevelser under åtta dagar och får hela Olofström att sjuda av aktiviteter. Föreläsningar, musik, måleri, byggnadskonst, litteratur, släktforskning, utflykter, vandringar, historia och historier. Kulturarvsdagen och litteraturfestivalen Berättarkraft är andra spännande dagar du bara måste uppleva!

 

 

Europas bäst bevarade industrimuseum

Ebbamåla Bruk

​​Från 1890 och framåt växte en kimröksfabrik, stärkelsefabrik, spritfabrik, trullsfabrik och ett ett mejeri fram. Vattenkraften från Mörrumsån togs tillvara genom ett vattenkraft som fortfarande idag producerar el. De små industrierna försvann och kvar är husen och lämningarna som berättar om en spännande historia.
​​
​​Idag är Ebbamåla Bruk en levande kulturmiljö tack vare en eldsjäl som bevarat bruket helt intakt och nu arrangerar intressanta guidade turer, järnnätter och outdoor cooking under hela året. Övernatta i vandrarhemmet som tar dig rakt in i ett varsamt renoverad arbetarbostad med en “rickepump och vedspis. Under 2016 tilldelades Ebbamåla Bruk året kulturpris av Region Blekinge. Sommaren 2019 övertogs Ebbamåla Bruk av nya ägare som driver bruket vidare i samma anda men med ny kraft och energi.

Ebbamåla

Besök Ebbamåla Bruk. Boka en guidad tur, fika i caféet som har öppet nästan varje dag under hela sommaren. Det är en upplevelse att befinna sig mitt detta kulturhistoriska arv!

 

 

Museum

- och unika föremål

​​Det finns dom mest underliga museum och ovanliga byggnader i Olofström, dessutom med helt otroliga historier. På dessa ställen känner du en direkt närhet till den försvunna kulturen som stenbruk, vattenkraft och industrier, som numera är helt tysta. Ändå beskriver besöksmålen livet våra förfäder levde, med brännerier och det svarta guldet. Det är både spännande och lite hemligt, men nu får du vara en del av det.
​​
​​Passa på att besöka Galgmuseet och Kameramuseet som ligger i Holje Park, eller Gränums Bränneri med sin spännande historia. Ta en en roadtrip och förkovra dig i Tulseboda Brunn, ett attraktivt besöksmål både nu och då. Sedan 1800-talets mitt fungerade Tulseboda brunnsdrickande stärkande, tillsammans med stärkande promenader vid Södersjöns strand. Numera är Tulseboda Brunn både restaurang och ett kulturellt besöksmål. Det är också en prisad park som återuppstått och blir bara vackrare för varje år.

museum

galg

 

 

 

Stenmuseet i Vilshult

​​Visste du att den 16:e våningen på Empire State Buildning är byggd med diabas från Olofström?
​​
​​I bygderna kring Vilshult och Kyrkhult finns världens finaste diabas. Den smala ådern i diabas kallas i folkmun för svar granit. Diabasen är endast 10-20 meter bred och helt unik i sin kvalitet. Något som Empire State Buildning tog fasta på. Under 1890-talet började diabasen brytas i Olofström och kunde genom industraliseringes utveckling bearbetas till vackert, glänsande och polerat stenmaterial. Det är ett stenmaterial som ofta ses på kyrkogårdar och i parker.

Den "schvaarta" linjen. ​​För att bevara kunskapen och historian kring den lokala “stainen” skapades Stenmuseet i Vilshult av Kyrkhults hembygdsförening. På Stenmuseet får du följa stegen i stenbrytningen, möta männen som gjorde det möjligt och se verktygen, dokumentationen och ett urval konstverk.

diabas

stenmuseum

Stenmuseet ger spännande guidade turer som du bara inte får missa, om du har vägarna förbi.

Boka här - Guidad tur på Stenmuseet i Vilshult

 

 

​​Författarbygden Olofström

- ​ett grönskande landskap
​​
​​De berömda författarna Harry Martinson, Sven Edvin Salje, Pehr Thomasson och Axel de la Nietze är alla födda och uppväxta i socknen Jämshög med omnejd. Det har satt intressanta kulturella spår i bygden.
​​
​​Nobelpristagaren Harry Martinson föddes i Nyteboda och växte upp i Blekinge tills han som ung tog tjänst som sjöman och reste jorden runt. Skrivandet pågick under hela hans liv och fram till Harry Martinsons död hade han hunnit bli erkänd och prisbelönt som litteraturpersonlighet.

Författarbygden

​​På Författarmuseet i Jämshög visas de lokala författarnas liv. Här kan du uppleva Edvin Saljes arbetsrum tillsammans med samlingar, skolmuseet och handelsboden. Vill du istället hålla en bok i din hand och kanske läsa dom på plats? Då ska du besöka Olofströms bibliotek som har en stor samling av författarnas verk. En stor del av böckerna kommer direkt från författarnas egna bibliotek.
​​
​​Många av Sven-Edvin Saljes böcker blev även film som spelades in i trakterna, dessa inspelningsplatser har bevarats och går att följa genom en guidad tur i författarbygden. Författarkulturen levandegörs året om med evenemang och festivaler.

 

Kraftfulla skulpturer

Ungdom & Elise

​​Ungdom och Elise är några av vackra skulpturer du kan skåda i Olofström. Dessa är skapade av Carl Eldh som var en av Sveriges främsta skulpturkonstnärer. Han var också, vid sidan av Christan Eriksson och Carl Milles, den mest anlitade skulptören i Sverige under första hälften av 1900-talet. Blekinge har en speciell relation till Carl då hans familjegrav går att besöka på Kyrkhults kyrkogård.
​​
​​Carl Eldh föddes i Östhammars kommun och utbildade sig i Paris och inspirerades av Auguste Rodin. Carl utvecklade en kraftfull realism i sina skulpturer och blev också arbetarrörelsens främste skulptör.
​​
​​Carl Eldh är representerad med skulpturer på ett flertal platser i Sverige. Bland annat i Jönköping, Göteborg, Trollhättan och på flera platser i Stockholm.

Besök Aniaraparken där flera av Carl Eldhs verk är samlade som till exempel Monumentet "Vägskäl" som står i Olofströms centrum utanför biblioteket. Får du mersmak kan du även hitta fler verk av Carl på Kyrkhults kyrkogård, i Holje Park och i Hembygdsparken i Kyrkhult.

Upptäck fler

Besöksmål i Olofström

No products found