Brygghäng längs ån i Olofström lockar besökare

Kultur i Olofström

Upptäck Olofströms unika och hemliga besöksmål

Upptäck Olofström som är fyllt med författartradition, spännande museum och kulturminnesmärkta byggnader. Få utlopp för din kulturdrömmar och kunskapstörst i de mest blomstrande omgivningar. Passa på att vandra i några av Sveriges mest kända författares fotspår. Se var de bodde och verkade. Kanske kan det inspirera dig att skapa egna verk.

​​Under året inträffar flera evenemang som ger tillgång till alla små hemliga platser runtom i hela Olofström. Nässelfrossa är ett evenemang som anordnar över 100 kulturupplevelser under åtta dagar och får hela Olofström att sjuda av aktiviteter. Föreläsningar, musik, måleri, byggnadskonst, litteratur, släktforskning, utflykter, vandringar, historia och historier. Kulturarvsdagen och litteraturfestivalen Berättarkraft är andra spännande dagar du bara måste uppleva!

 

 


 

 

Tulsebodsa Brunnspark

prisad park och historiskt besöksmål

Tulseboda Brunnspark

Tulseboda Brunn ger ett pampigt intryck där det ligger i en öppen stor park, med blomsterrabatter, grusgångar och lummiga träd som fond. Sakta börjar huset återfå sin glans genom renoveringar och eldsjälar. Förr var Tulseboda Brunn en välbesökt kurort med både varm- och kallbadhus i omgivningarna och med en vattenpaviljong för de törstiga besökarna. Numera finns här en restaurang med servering i glasverandan under lunchtid och man erbjuder även special kvällar med grill och buffé. Huset som uppfördes 1894 fungerar även som ett kulturhus med cirkusskola, utställningar, festlokal som samlar både vuxna och barn.

Parken är indelad i 3 rum. Brunnsplanen, Skogsparken och Strandparken. De olika delarna av parken binds samman av Parkstigen som leder besökaren ner från Brunnen till Södersjön och avslutas med en stilig nybyggd brygga. Parkstigen har restaurerats med ny belysning och vackra tidsenliga bänkar. Här skulle man under brunnsepoken spatsera i lugn takt, vila med jämna mellanrum och njuta av den friska luften. 

Strandparken
Södersjön är förutom en vacker sjö även badsjö och Strandparken erbjuder både ställplats för husbilar samt grill- och sittplatser för fikapauser. En slinga längs med sjön kallades förr för "Kärleksstigen" som du kunde gå till "väldens ände" och är numera perfekt för en lättare vandring eller joggingrunda.

Skogsparken
Här finns stilla dammar och små stigar genom de stora lövträden. Här bor också "tulsisarna" i sina spännande mjuka hem som sticker upp ur marken som svampar och som tillsammans bildar konstverket KOM. Konstverket har skapats i ett unikt samarbete mellan barnen på Kyrkhults förskola och skola, Wanås Konst och konstnären Jennifer Forsberg.

Brunnsplanen
Brunnsplanen utgörs av parkrummet framför Tulseboda Brunn med generösa gräsytor och blomsterrabatter. Här ingår både barnens trädgård, konstverk och den ovala tapetrabatten framför entrén som varje år får ett nytt utseende med hjälp av barnens tolkningar av Nässelfrossans tema.
 

Kyrkhults Hemgårdsförening
Mellan Brunnen och Södersjön ligger Kyrkhults hembygdsförening inrymt i den gamla läkarvillan, en vacker trävilla med klassiskt glasveranda bevarad från 1889, numera museum, som har öppet under sommarsäsongen och speglar bl a brunnsepoken vid Tulseboda Brunn, bygdens historia, olika hantverk, handel, kyrkan, gammal fotoutrustning med en filmprojektor från 1906. Dessutom anordnas varje sommar specialutställningar på olika teman.

Den 7 juli 2019 invigdes en helt ny annexbyggnad intill Läkarvillan. Den innehåller olika intressanta utställningar: Osby-Pannan, Ebbamåla Gjuteri, Vilshults Stålförädling, Skogsgårdhs Omnibustrafik, Kyrkhults brandkår m.m. Cirka 150 av Lars Hobergs skalenliga modeller av gamla arbetsfordon visas också. Museets öppettider varierar efter säsong och kan öppnas upp för grupper enligt överenskommelse.

 


 

museumgalg

 

Museum

- och unika föremål

​​Det finns dom mest underliga museum och ovanliga byggnader i Olofström, dessutom med helt otroliga historier. På dessa ställen känner du en direkt närhet till den försvunna kulturen som stenbruk, vattenkraft och industrier, som numera är helt tysta. Ändå beskriver besöksmålen livet våra förfäder levde, med brännerier och det svarta guldet. Det är både spännande och lite hemligt, men nu får du vara en del av det.
​​
​​Passa på att besöka Galgmuseet och Kameramuseet som ligger i Holje Park, eller Gränums Bränneri med sin spännande historia och det enda bevarade potatisbränneriet. Kan man tajma in en guidning så får man med sig massor med intressant lokla och Svensk historia.

 

diabasstenmuseum

 

Stenmuseet i Vilshult

​​Visste du att den 16:e våningen på Empire State Buildning är byggd med diabas från Olofström?
​​
​​I bygderna kring Vilshult och Kyrkhult finns världens finaste diabas. Den smala ådern i diabas kallas i folkmun för svar granit. Diabasen är endast 10-20 meter bred och helt unik i sin kvalitet. Något som Empire State Buildning tog fasta på. Under 1890-talet började diabasen brytas i Olofström och kunde genom industraliseringes utveckling bearbetas till vackert, glänsande och polerat stenmaterial. Det är ett stenmaterial som ofta ses på kyrkogårdar och i parker.

Den "schvaarta" linjen. ​​För att bevara kunskapen och historian kring den lokala “stainen” skapades Stenmuseet i Vilshult av Kyrkhults hembygdsförening. På Stenmuseet får du följa stegen i stenbrytningen, möta männen som gjorde det möjligt och se verktygen, dokumentationen och ett urval konstverk.

Stenmuseet ger spännande guidade turer som du bara inte får missa, om du har vägarna förbi.

 

 


 

​​Författarbygden Olofström

- ​ett grönskande landskap
​​
​​De berömda författarna Harry Martinson, Sven Edvin Salje, Pehr Thomasson och Axel de la Nietze är alla födda och uppväxta i socknen Jämshög med omnejd. Det har satt intressanta kulturella spår i bygden.
​​
​​Nobelpristagaren Harry Martinson föddes i Nyteboda och växte upp i Blekinge tills han som ung tog tjänst som sjöman och reste jorden runt. Skrivandet pågick under hela hans liv och fram till Harry Martinsons död hade han hunnit bli erkänd och prisbelönt som litteraturpersonlighet.

Författarbygden

​​På Författarmuseet i Jämshög visas de lokala författarnas liv. Här kan du uppleva Edvin Saljes arbetsrum tillsammans med samlingar, skolmuseet och handelsboden. Vill du istället hålla en bok i din hand och kanske läsa dom på plats? Då ska du besöka Olofströms bibliotek som har en stor samling av författarnas verk. En stor del av böckerna kommer direkt från författarnas egna bibliotek.
​​
​​Många av Sven-Edvin Saljes böcker blev även film som spelades in i trakterna, dessa inspelningsplatser har bevarats och går att följa genom en guidad tur i författarbygden. Författarkulturen levandegörs året om med evenemang och festivaler.

 

Kraftfulla skulpturer

Ungdom & Elise

​​Ungdom och Elise är några av vackra skulpturer du kan skåda i Olofström. Dessa är skapade av Carl Eldh som var en av Sveriges främsta skulpturkonstnärer. Han var också, vid sidan av Christan Eriksson och Carl Milles, den mest anlitade skulptören i Sverige under första hälften av 1900-talet. Blekinge har en speciell relation till Carl då hans familjegrav går att besöka på Kyrkhults kyrkogård.
​​
​​Carl Eldh föddes i Östhammars kommun och utbildade sig i Paris och inspirerades av Auguste Rodin. Carl utvecklade en kraftfull realism i sina skulpturer och blev också arbetarrörelsens främste skulptör.
​​
​​Carl Eldh är representerad med skulpturer på ett flertal platser i Sverige. Bland annat i Jönköping, Göteborg, Trollhättan och på flera platser i Stockholm.

Besök Aniaraparken där flera av Carl Eldhs verk är samlade som till exempel Monumentet "Vägskäl" som står i Olofströms centrum utanför biblioteket. Får du mersmak kan du även hitta fler verk av Carl på Kyrkhults kyrkogård, i Holje Park och i Hembygdsparken i Kyrkhult.

Upptäck fler

Besöksmål i Olofström

Selected filters: