Blekinge Underbara Vatten

Underbara vatten

Med en 30 mil lång kustlinje är det svårt att förstå varför inte alla väljer att spendera sommaren i Blekinge. Här finns allt från förtrollande insjöar i skogen till magiska stränder vid havet. Hoppa ombord på skärgårdsbåtarna och besök några av av skärgårdens inspirerande öar eller hyr en stuga i skogen och njut av inlandets skönhet. Blekinge – underbara vatten.

Skärgårdstrafiken tar dig enkelt runt i Blekinge skärgård.
Skärgårdstrafiken tar dig enkelt runt i Blekinge skärgård.

 

Det är inte många saker som är så förknippat med sommaren som strand, hav och bad. Oavsett om man gillar havet eller hellre föredrar en insjö i skogen har Blekinge allt man kan önska. Och inte lite heller. Sandstränderna i Sölvesborg är gott och väl några av de bästa i landet och tillsammans med härliga klippbad i Karlshamn, Ronneby och Karlskrona och Olofströms insjövatten finns det badvikar för alla smaker. Året om visar det sig, då Kallbadhuset i Karlshamn och vinterbaden (med brygga och bastu) vid Nytorpet i Karlshamn, Salsjön i Bräkne-Hoby och Alljungen i Karlskrona sköts av fantastiska föreningar som låter allmänheten njuta av vattnets närhet även under vintern. Engagera dig gärna.
 
Brändaholm och Dragsö Camping
Missa inte pittoreska Brändaholm.
 
 

Agneta, Mats och Anna Gunnarsson uppskattar havets närhet på Dragsö camping. Närmare havet är så här kan man knappast komma, säger Mats.

 
 
Hop-On Hop-Off (ö-luffning light)
 
Ett enkelt sätt att njuta av havets närhet är att ta M/F Annaskär runt Karlskrona centrum och hoppa av där du känner för det. Hop-on hop-off linjen startar vid Fisktorget, men du kan börja och sluta turen precis var du än vill vid någon av linjens olika destinationer. Varför inte för en badstund på Dragsö, idyllnjutning på Brändaholm, fisklunch på Saltö, ubåtshistoria på Marinmuseum eller en promenad i Vämöparken? Du köper biljett i informationskiosken vid Fisktorget (om resan börjar där) eller ombord på båtarna. M/F Annaskär är en helt öppen båt utan toalett och servering. M/F Gåsefjärden har både toalett, skydd och en enklare servering.
 
Ö-hoppa i Blekinge med start vid Fisktorget i Karlskrona
Sommarkänsla på Fisktorget i Karlskrona fem meter från havet.
 
Med båt kommer du riktigt nära Karlskronas alla guldlägen.
Med båt kommer du riktigt nära Karlskronas alla guldlägen.

 

 
 
Ta bilen ut i skärgården
 
Den blekingska skärgården går alldeles utmärkt att upptäcka med egen bil. Ta Möcklösundsbron till Senoren från fastlandet och fortsätt ut till Sturkö och Tjurkö och njut av skärgårdens gröna öar. Missa inte stenhuggarrundan på Tjurkö, kroppkakorna på Sturkö och konst- och hantverkskollektivet Skärgårdskraft i den gamla herrgården vid Stenhuggeriet på Tjurkö. Givetvis går det bra att bada var du än parkerar bilen. Men se upp för hala stenar. 
 
Längre västerut finns det fina skärgårdsupplevelser på Almö och Hasslö dit du kommer med bil. Missa inte den fantastiska vandringsleden Almöleden på Almö och Hasslö Hamncafé som drivs av Eva Afferdal och hennes man som också driver Hasslö Stugby ända nere vid havet. Du som åker husbil kan njuta av fantastiska ställplatser på både Hasslö (Garpahamnen) och Sturkö (Sanda Hamn och Ekenabben). Det finns också camping på Sturkö, Tjurkö och Almö.
 
 
 
Ta bilen ut i Blekinges skärgård
Enkla ställplatser på Sturkö (Ekenabben).

 

 
 
Skärgårdstrafiken
 
Under sommaren ger skärgårdstrafiken dig fina möjligheter att komma långt ut i skärgården. Inte minst i den västra skärgården, Hällaryds skärgård, där bebyggelsen ligger ända nere vid vattenlinjen och du kan njuta av skärgårdens pittoreska öar från både land och sjösidan. Märk väl att Östersjön kallas för sjön i Blekinge, åtminstone i de västra delarna. Hoppa ombord på båten i Matvik och följ med ut till Tärnö, den största ön i väster med egen restaurang och en omfattande sommarbebyggelse. På Tärnö kan du byta båt och fortsätta längre österut mot Tjärö eller åka inåt stan i riktning mot Karlshamn. Christer Drangel styr båten som förflyttar oss bakom skyddande öar och skär ända ut till Tärnö. Till skillnad från Karlshamnsbåten är det nämligen lugnare i de grunda vattnen närmare fastlandet.
 
Christer Drangel tar oss ut i vackra Hällaryds skärgård från Matvik i Karlshamn.
Christer Drangel tar oss ut i vackra Hällaryds skärgård från Matvik i Karlshamn.

 

Det här är nionde året som jag kör skärgårdstrafiken i Hällaryds skärgård. Jag är egentligen pensionär, men kan inte låta bli att vistas i den här miljön, som jag skulle säga är bland den vackraste längs hela kuststräckan. Blekinge är onekligen vackert, säger Christer.
 
 
Väl på Tärnö går båtarna tillräckligt ofta så att man hinner med en rejäl promenad runt ön. Du kan ladda ner appen ARK56 (länkade kustleder) i telefonen eller följa markeringarna på ön. Det går en vadringsslinga på den västra kanten och en annan på den östra- och södra sidan. Missa inte en promenad uppåt fyren där du kan stöta på rådjur. Trots att vi är ganska långt ut i skärgården finns det nämligen rådjur på ön. Avsluta med en måltid på Tärnökrogen.
 
Tärnö, Blekinge
Pannbiff, stekt lök och potatismos på Tärnökrogen. Vackra Tärnö.

 

 
 
Joggesö och pensionat Gullkråkan
 
Trots att skärgården myllrar av liv finns det förhållandevis dåligt med boendemöjligheter. Pensionat Gullkråkan på Joggesö är ett undantag, ett favorittillhåll som hyllas av såväl paddlare som båtfolk. Glöm inte att du måste förboka. Annars är nämligen pensionatet inte öppet. Lilla paketet inkluderar logi, bastu, middag och frukost och du äter på terrassen med utsikt över sundet ut mot den obebodda ön Brorsö. Missa inte Nillas fantastiska skåp av drivved och svartek och tavlorna med klassiska skärgårdsmotiv. www.gullkrakan.se
 
Stuguthyrning på öarna i Blekinge
Pensionat Gullkråkan på Joggesjö. 

 

Skärgårdstrafiken till Tärnö i Blekinge
Skärgårdstrafiken tar dig enkelt runt i Blekinge skärgård.
 
 
 
 
Till havs med bara en paddel
 
Att paddla havskajak är så nära naturen man kan komma. Blott ett par centimeter över vattenlinjen glider man fram likt en fågel som simmar i vattenytan där grunda passager, alldeles för grunda för att passera med båt ger obeskrivbara naturupplevelser. Hyr en kajak i Matvik, Järnavik eller Karlskrona och upptäck skärgårdens fantastiska vatten från ytan. Bäst blir upplevelsen om du tältar i skärgården och somnar och vaknar i havets närhet. Undvik frystorkade rätter och packa istället ner råvaror till lyxiga middagar och njut av havets- och smakernas magi. Fördelen med att paddla kajak är att man kan ta med sig både vin och öl ut i naturen. Med kajak slipper man nämligen bära på den tunga packningen som flyter av sig själv i kajakens rymliga skrov. Glöm inte att det går lika bra att paddla kajak i en insjö som i skärgårdens betydligt blåsigare vatten.
 
Blekinge underbara vatten
Med kajak tar du dig fram på riktigt grunda vatten.

 

Blekinge underbara vatten
Kajakliv i Blekinge. Underbara vatten.

 

Bada från en ö i Blekinge
 Kvällsdopp längst ut i skärgården. Blekinge​❤️​.
 
 
 
SUP – stand up paddleboard
 
Att flyta på en SUP är som att glida fram med stora skor på fötterna. Det kan vara svårt för den ovane att hålla balansen, i synnerhet när havet inte är blankt och för att göra det lättare kan man sitta på knä (eller på baken) och paddla fram med en kortare paddel. Numera finns både yogakurser och balansövningar på SUP-bräda, vem har inte sett svenskbördiga Yogagirl, Rachel Bråthen, som suppar med hunden i det turkosblå vattnet som omsluter Aruba? Så fort man hittar balansen är nämligen sup-brädan ett utmärkt sätt att njuta av stilla havsvikar eller insjövatten. Glöm inte att packa dina tillhörigheter i en vattentät säck (det finns fina drybags i sporthandeln) som gör att du slipper blöta ner kamera, plånbok och nycklar. Under kalla dagar går det utmärkt att suppa i våtdräkt. Du kan hyra SUP på många campingplatser och av Verkö Kajak, Kajaksyd, Paddelkompaniet och Olofströms Kanotcentral.
 
 
 
 
Snorkla – med mask och snorkel under ytan
 
Snorkling är ett utmärkt sätt att upptäcka vattnets magi under ytan. Upptäck Blekinges snorkelleder, där den första, faktiskt den första i Sverige grundades i Kollevik i Karlshamn av marinekologen Jenny Hertzman. I Karlshamn finns en enkel led på grunt vatten och en svårare (blåmarkerad led) på lite djupare vatten. Ibland kan det vara svårt att se i det grumliga havsvattnet, i synnerhet om det blåser och du behöver stundtals borsta bort havstulpaner och alger som växer på informationsskyltarna under ytan. Det finns borstar vid respektive skylt så att du enkelt kan borsta bort havstulpanerna som skymmer sikten.
 
På Dragsö utanför Karlskrona finns en helt ny snorkelled vid badplatsen där du kan spela både bingo och gå en tipsrunda under ytan. Det går givetvis att snorkla och upptäcka det grunda vattnet var som helst i Blekinge, i både havet och insjöarna.
 
Blekinge Underbara Vatten
Upptäck Blekinge under ytan.

 

 
 
Karta & översikt

- över nämnda platser i artikeln ovan

Selected filters: