Stadsvandring i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona

Örlogsstaden & världsarvet

En bussresa med världsarvsglimtar

 

Marinmuseum

– essensen av världsarvet

Örlogsstaden Karlskrona finns med på Unescos prestigefyllda Världsarvslista. Du kan enkelt ägna en hel dag åt att besöka alla de unika och fantastiska miljöerna. Och det finns så mycket att berätta att det skulle behöva en egen artikel. Ett besök på Marinmuseum är en bra start och ett bra val om du bara hinner göra ett stopp. Här får du berättelsen om stadens utveckling, det marina livet genom tiderna och kan gå ombord på u-båten HMS Neptun. Och vi kan nästan lova att du kommer att bli hänförd av de mäktiga och vackra galjonsfigurerna i Galjonshallen. På Marinmuseum kan du både äta och fika med fantastisk utsikt över viken. Museibutiken hittar du minnena du vill ta med dig hem och presenterna med stort ”P”. 

 

Karlskrona Lampfabrik

En av storsäljarna i nyss nämnda museibutik är bordslyktorna från Karlskrona Lampfabrik. Fabriken som grundades 1884 drivs idag av femte generationen Skantze och har visningar för bokade sällskap. Passa på att få en rejäl dos industrihistoria och köp med dig din favorit hem.

Bussresa till Blekinge - Världsarvsglimtar

 

Skärva herrgård

Sju kilometer utanför Karlskrona, intill havet och insvept i ett naturreservat finns en sagolik plats – Skärva. Skärva herrgård, som hör till världsarvet, uppfördes i slutet av 1700-talet och har sedan dess varit en mötesplats. Först för societetsfester och numera för alla med smak för det vackra och sköna. På Skärva arrangeras musik- och kulturevenemang med stora artister, seminarier och andra evenemang. Vad händer när? Ta en titt på evenemangskalendern på Musik på Skärva och pricka in det som lockar dig allra mest.

 

Kristianopel

Uppe i den blekingska Östersjökustens nordostligaste hörn, mellan Kalmar och Karlskrona, hittar du Kristianopel – en riktig liten pärla. När Blekinge var danskt var det en befästningsstad och det gammeldanska är tydligt i idyllen med ringmur, rosor i mängder intill de charmiga gathusen.

På sommaren fylls byn av sommarboende, campare och båtfolk – och av andra som uppskattar charmen. Kristianopels kyrka, i vacker nordisk renässansstil med trappgavelstorn, stod klar 1624. Kyrkan har en sällsynt snygg korvägg och är väl värt ett besök. Om det börjar bli dags för mat, styr stegen mot Kristianopels Gästgiveri. Och när magen kräver godsaker, finns Sött & Salt nere på gästhamnsbryggan. I byn finns gott om hantverkare, små butiker och besöksträdgårdar för dig som gärna köper något gott eller vackert med dig hem.

 

Den vackra kustvägen

Sköna vyer och goda smaker möter dig om du tar Kustvägen mellan Karlskrona och Kristianopel. Orranäs Gårdsmejeri med sin prisade getost, Olsängs fina sparris och potatis – det är två exempel på ”hugg” som du inte kommer att ångra. I maj ordnas det sparrissafari och alla verksamheter öppnar dörrarna för nyfikna och shoppingsugna besökare. Längst nere vid Torhamns udde finns fågelreservatet dit många ”skådare ” styr kosan, så ta med dig kikaren!

Fler restips

- med teman