Karlskrona Lampfabrik i Blekinge

Karlskrona Lampfabrik

av Niklas Kämpargård

I tider då det mesta handlar om kollektioner och vår- och höstnyheter är det fantastiskt att besöka Karlskrona Lampfabrik på Pantarholmen i Karlskrona där precis allting görs för hand. Möt fabrikörsparet Valdemar och Katarina Skantze.
Karlskrona Lampfabrik i Blekinge

Fabrikörsparet Katarina och Valdemar Skantze.

 

Made in Sweden

Trots att Karlskrona Lampfabrik inte tar emot enskilda besökare kan vi inte låta bli att berätta om denna historiska institution. Ett stycke industrihistoria som gynnas av klimatmedvetenhet, ett ökat intresse för byggnadsvård och riktigt bra produkter.  

Sedan knappt tio år har intresset för våra lampor ökat markant.

Vi märker att allt fler kunder värdesätter svensktillverkade lampor med en historisk bakgrund och vill återskapa sina hus i ursprungsskick, säger Valdemar Skantze som tog över verksamheten efter sin far 2006.

Karlskrona Lampfabrik i Blekinge

Katarina Skantze trivs i byggvårdsbutiken. Lampor från Karlskrona Lampfabrik är storsäljare på Marinmuseum.

 

Karlskrona Lampfabrik i Blekinge

Karlskrona Byggnadsvård och inredning. Karlskrona Lampfabrik

 

Kunglig guldmedalj

Det har gått 134 år sedan fabrikör Johannes Swahn och kapten Herrman Skantze tog med sig maskiner och kunskap från Tyskland för att grunda Sveriges första lampfabrik i örlogsstaden Karlskrona. Bara några år senare blir Karlskrona Lampfabrik huvudleverantör av belysning till den svenska Örlogsflottan och behovet av lampor genererar flera stora beställningar till lampfabriken. År 1897 tilldelas företaget Kunglig guldmedalj för sina fotogenarmaturer på den stora industrimässan på Djurgården i Stockholm.

Karlskrona Lampfabrik i Blekinge

Gamla verktyg som fortfarande utför precisionsarbete manuellt.

 

Tidlöst

Efter första världskriget hårdnar konkurrensen i Europa och affärerna börjar successivt gå sämre. Mycket av den svenska småskaliga hantverksindustrin försvinner på 1960- och 1970-talen vilket följs av en hård priskonkurrens från lågprismarknaderna i Asien på 90-talet. 

Det är så oerhört roligt att kvalitet återigen lönar sig.

Intresset för svenskt hantverk var helt enkelt nere på en bottennivå, till den milda grad att Karlskrona Lampfabrik bestämde sig för att plocka bort Sverigemärkningen på produkterna. Det började med maten och fortsatte med kläder och nu äntligen har efterfrågan på hållbara tidlösa produkter lyfts fram i inredningsbranschen, säger Katarina Skantze på Karlskrona Lampfabrik.

Karlskrona Lampfabrik i Blekinge

Allt utgår från plåt och rör i mässing. Leif Egesand pressar mässingsburkar i fabriken.

 

Karlskrona Lampfabrik i Blekinge

Millimeterprecisionen är viktig. Leif Egesand kontrollerar pressningen.

 

Styrka & kvalitet

Från rör och plåtar i mässing till färdiga produkter i butiken (jodå Karlskrona Lampfabrik driver numera en egen byggvårdsbutik vägg i vägg med fabriken) sker tillverkningen i en rad olika steg på Pantarholmen. Först ska råmaterialet klippas till, bockas, putsas, lödas, monteras och slutligen putsas på nytt innan lampan hamnar i butik. Det mesta säljs på annan ort, men också utomlands och en del på Marinmuseum i Karlskrona.

Vi lagerför alla produkter i vårt sortiment och kan lätt anpassa produktionsvolymen när efterfrågan ökar.

Fördelen med att äga hela logistikkedjan är att vi kan vara förberedda och snabbt möta marknadens önskemål utan att behöva blanda in externa parter i produktionen. Det ger både styrka och kvalitetsfördelar, säger Katarina Skantze.

Karlskrona Lampfabrik i Blekinge

Kent Mohlin i monteringen. - Det är kul att se produkterna ta form.

 

Rådgivning

I byggvårdsbutiken säljs bortsett från företagets egna lampor också tidstypiska bleck och hakar, linoljefärg, spissvärta, tapeter och mängder med el- och belysningstillbehör. Dessutom kan butiksföreståndaren Maria Petersson (som är utbildad arkitekt) hjälpa till med rådgivning och konsultationer i hemmiljö.

Karlskrona Lampfabrik i Blekinge

Lampor och belysning i mängder. Byggvårdsbutiken.

 

Tanken är att man ska kunna besöka byggvårdsbutiken och få hjälp med en rad utmaningar som hör fastighetsrestaureringen till.

Vår målsättning är att skapa ett besöksmål där människor kan ta del av lampfabrikens rika historia, fika och gå en promenad på Pantarholmen.

Just nu renoverar vi den ursprungliga fastigheten som vi fick möjlighet att köpa tillbaka för ett par år sedan och återskapar den miljö som en gång fanns kring fabriken, säger Katarina Skantze.

Karlskrona Lampfabrik i Blekinge

Lampor och belysning i mängder. Byggvårdsbutiken

 

El, fotogen & stearin

Numera är stora delar av lampfabrikens produkter elektrifierade, men fortfarande är fotogen- och stearinlampor en viktig del i utbudet. Exempelvis är Karlskronalyktan en omtyckt lampa som finns i både bords- och lampettutförande, både som ljuslykta och med elanslutning. Bara ett par kilometer från lampfabriken, i butiken på Marinmuseum säljs lampor nästan dagligdags. Inte sällan till besökare från när och fjärran. Två av favoriterna är Koholmen (man kan välja glasbehållare i rubinrött, grönt, brunt, rosa, akvamarin eller ett rökfärgat klarglas med förnicklade mässingsdetaljer. Även Nattlampan, en fotogenlampa med bred och stabil botten är en populär souvenir från Blekinge.

Karlskrona Lampfabrik i Blekinge

Mässingsdetaljerna "limmas fast" med gips mot glaskupan.

 

FAKTA:

Ytbehandlingar: De flesta av Karlskrona Lampfabriks produkter tillverkas med tre olika ytbehandlingar: polerad mässing, antiklackerad mässing eller förnicklad mässing. Dessutom förekommer det lampor med målade (mässing eller aluminium grund) detaljer.
•    Polerad mässing är den vanligaste behandlingen som har funnits ända sedan antiken. Den får med tiden en något mörkare nyans, men kan putsas enkelt med putsmedel.
•    Antiklackerad mässing var vanlig under 1900-talets början. Genom att använda transparent brunfärgad lack får man en underhållsfri hållbar yta.
•    Förnicklad mässing var mycket populärt under 1920-talet och många modernistiska förespråkare håller fast vid det förnicklade än idag då de tycker att den blanka mässingen är för prålig.

Så putsar du mässing allra bäst.
   - Använd en torr dammfri trasa och ett klassiskt putsmedel. Putsa lugnt och metodiskt för en så fin och blank yta som möjligt, tipsar Katarina Skantze. Använd helst bomullshandskar eftersom fett från fingrarna skapar fläckar.

Öppettider & innehåll

- tveka inte att be om råd när du planerar att bygga, inreda eller vårda