Listerlandet under Hällevik Tradjazzfestival med sommar, sol och publik

Listerlandet har "det"

En rundtur i Sölvesborgstrakten finns mycket att känna in och uppleva. Listerlandet är en halvö som är helrätt för dig som gillar att strosa i bykärnorna, gå längs stranden, pausa i hamnen, ta ett dopp – från en brygga eller vid en sandstrand. De mysiga fiskelägena Hällevik, Nogersund och Hörvik liknar varandra men har också varsin karaktär. Passa på att känna in den!

 

Hälleviks Havsbad 

Det blir inte mer sommaridylliskt än såhär. Det klassiska pensionatet vänder sina spröjsade fönster och sin uteservering mot stranden, där på andra sidan tallarna. Luften doftar av fur och av havet. Musik, sorl och barn som leker. Det forna semesterhemmet för SJ-anställda charmar med både in- och utsida. Tennisbanor, boende, mat och dryck. Havsbadet – ”Panget” i folkmun – är en av huvudscenerna för Hällevik Tradjazz Festival i augusti. Pricka in den veckan om du kan och upplev magin när badhotell möter New Orleans.

 

Hennings Rökeri & Dagmars

Det finns en lång tradition av att röka fisk på Listerlandet. På Hennings rökeri har familjen Knutsson förvandlat fiskar som lax, makrill och sill till alspånsrökta delikatesser ända sedan 50-talet. Här kan du köpa med dig godsaker från röken och färsk fisk och äta på restaurang Dagmars som såklart har rökt fisk på menyn, men inte bara det. Skaljdjursfrossa, Byaöl och musikevenemang (ja, det jazzas här också) – det händer nästan alltid något på Hennings och Dagmars ställe.

 

Bussresa till Blekinge - Listerlandet

 

Hälleviks fiskemuseum

Som att gå in i en gigantisk sjöbod. Det är inte så många som fiskar för sitt dagliga bröd längre men annat var det förr. På Hälleviks fiskemuseum får du en glimt av hur livet såg ut för fiskarfamiljerna och sjömännen på Listerlandet. Här finns allt från båtar till fiskeredskap, motorer och utrustning. Och dessutom en hel del av de ljud som hördes i ett fiskesamhälle förr – det förstärker intrycket.

En lördag i juli arrangeras kulturdag i det gamla fiskets tecken – då är det som att museet väller ut genom dörrarna och tar över hela byn. Det tjäras rep och rensas garn. Det steks sill till ”sillamackor” och pratas listerländska som aldrig förr. Det är fest! 

 

Hörviks hamn

Läge för matpaus

När man är på Listerlandet och blir hungrig är det en bra idé att köra mot Hörvik, oavsett om det är lunch eller en bättre middag som hägrar. Här hittar du sommaröppna Fiskerian som förstått vad många vill ha – god och enkel mat till snällt pris. En varning bara, deras stekta abborre med mos är närapå beroendeframkallande. Ett stenkast bort ligger Kajutan – restaurangen som skämmer bort dig med välgjord mat kryddad med utsikt över hamnens båtliv och horisonten. Visst är det rofyllt att se på båtar som kommer och går? En promenad i den fina gäst- och fritidshamnen, bortåt stranden eller klipporna ger plats för en glass.

Fler restips med tema