Skulptur i mossa hos Susanne Demåne

Smakfulla konstpauser

Ronneby Brunnspark

Det är något visst med att kliva in i en välskött park. Med grönska och blomsterprakt som är tämjd med stor kärlek och respekt. Brunnsparken i Ronneby är en av de vackraste i landet – en aktiv och levande plats med gott om minnen från kurortseran – de vackra villorna, paviljongen med loppis varje sommarsöndag och Naturum som ger dig kunskap om Blekinges flora och fauna. Koppla av, ladda energi och lär dig något nytt på en och samma plats. 

 

Café Mandeltårtan 

När kroppen ropar ”fikadags” eller knorrar något om lunch ska du lyssna, för i en av parkens brunnsvillor finns ett fik och bageri vars bakverk, mat och charm du sent kommer att glömma. Café Mandeltårtan är ett måste på en tur i Ronnebytrakten. Punkt slut.

 

Bussresa till Blekinge - Smakfulla pauser

 

Äggaboden

- i Gärestad by

Gårdsbutik, restaurang och B&B – Äggaboden har mycket att erbjuda i en verkligt idyllisk miljö. I butiken hittar du ägg (förstås), storkyckling och viltkött, kött från utegrisar och skärgårdsbetande nöt, lax, sill och annat mathantverk och lokala specialiteter. Det genuina och lokala hittar du också på menyn i restaurangen. Tack vare den fina stämningen och det vänliga bemötandet blir du både glad och mätt. 

Är du förtjust i viltkött? Det finns ännu mer av den varan i gårdsbutiken på Johannishus gods. Från godsherrens egna marker, givetvis. 

 

Susanne Demåne

– Edestad skola

Om du åker en bit österut till Edestad hittar du en annan värld – en som Susanne Demåne har skapat i den gamla skolan. Vilken värld sen och vilken kvinna! Hon har förmågan att skapa konst med motorsåg och kan få 600 kg häst att göra precis som hon vill. Här kan du spendera många timmar, strosandes i den magiska trädgården som är full av skulpturer – ofta av andra starka kvinnor, se mer av Susannes verk inne i konsthallen och uppleva fridressyr i världsklass.

 

Fynd & favoriter

– shoppa

Älskar du sköna ting eller bryr du dig mest om att de är praktiska. Man måste ju inte välja. Designbutiken Minta, en bit utanför Ronneby har ett noga utvalt sortiment av produkter som gör ditt hem skönare. Och i Ronneby Bruks Fabriksshop kan du fynda gjutjärnspannor och andra kvalitetsprodukter till kök och bord.

 

Eriksberg Vilt & Natur

Mellan Ronneby och Karlshamn finns något alldeles speciellt … en bit av Afrika i Blekinge. Eriksberg är på flera sätt i en klass för sig själv; Nordens största safaripark, exklusivt hotell och förstklassig restaurang. Djuren är i centrum på Eriksberg där kron- och dovvilt, visenter, vildsvin och mufflonfår vandrar fritt på hela området. Åk på guidad safaritur, ät fantastisk mat, handla viltkött och delikatesser i butiken inne på gården. Outdoor Eriksberg är en ny byggnad, ritad av Thomas Sandell och placerad utanför hägnet. Här finns en utställning om visenter och en butik som bland annat säljer kläder och viltprodukter. Måste upplevas, den också!

 

 

Fler restips

- med teman