Mörrums Kronolaxfiske i Blekinge

Gott, vått & grönt

 

Mörrums Kronolaxfiske

Hur många andra svenska orter i storleksklassen 5000 invånare är världsberömda? I Mörrums fall är det ån och laxfisket som gjort susen.  I Laxens Hus hittar du en utställning som berättar om laxens liv och utmaningar, om Mörrumsån genom tiderna och historien om hur fisket vuxit sig så stort. Fyll på med energi i restaurang Kronolaxen eller kanske på hotell Mörrum River lodge där du både kan sova och äta, alldeles intill ån. I Mörrum kan även du som inte är fiskefantast njuta – ta en promenad längs med ån eller slå dig ner och bara lyssna. Miljön är fantastisk och bruset från ån är mindfulness i sin mest naturliga form.

 

Ljungsleds plantskola

Här i trakten finns också en handelsträdgård med extra allt … eller åtminstone extra finess, extra bra kvalitet och engagemang. På Ljungsled hittar du inspiration till dina egna gröna ytor och fönsterbrädor. Det är det senaste och det mest klassiska. Det är grönt och blommigt. Det är krukor, detaljer och allt annat du behöver för ett prunkande och vackert hem. Och så kan du fika. Det vill man gärna göra i den här rofyllda miljön.

 

Bussresa till Blekinge - Grönt och gott

 

Vägga

Kallbadar du? Karlshamn har sedan 2015 ett kallbadhus, ypperligt fint placerat i Väggaparken, mittemellan centrum och fiskehamnen. Det är en riktigt snygg byggnad som snabbt blivit älskad både för sin arkitektur och för möjligheten att bada och basta året om. Strandpromenaden som startar (eller slutar) vid Utvandrarmonumentet passerar ”kallis” innan den slingrar sig vidare mot Wägga fisk & delikatessrökeri där du kan handla rökta godingar från havet. À la carte-restaurangen har öppet på sommarhalvåret så om du är en hårdkokt vinterbadare får du smörja kråset annorstädes, det finns gott om alternativ i centrum.

 

Frida på Staxgård

På kommungränsen mellan Karlshamn och Sölvesborg, strax utanför Pukavik ligger Staxgård. Där bor Frida med sin familj, en hel del får och några strutsar. Frida på Staxgård är en gårdsbutik där du hittar allt från lådor med lammkött till sötsaker och presenter. Allt är närodlat och närproducerat, det mesta gjort av Frida själv, och det är svårt att rättvist beskriva korvarna, inläggningarna, kakorna och glassen i ord. Har du Facebook eller Instagram? Följ butiken där så förstår du bättre och planerar troligen in ett besök så snart som möjligt. Mums!

Fler restips

- med teman