Orranäs Gårdsmejeri

Försäljning av ost som hantverksmässigt tillverkats av get- och komjölk. Ostarna görs på god mjölk från egna getter och på ekologisk mjölk från grannbondes kor. Allt görs för hand på gammalt genuint vis.

Beskrivning

Från storstadsbo till getbonde
Året var 2009, när Lars och Boel Dahlberg lämnade Stockholm och storstadslivet bakom sig. De hade året innan köpt den vackra gården i Orranäs, en av byarna längs kustvägen mellan Kristianopel och Torhamn.
Exakt viken typ av verksamhet de skulle bedriva på den nyköpta gården var de osäkra på, men ett slumpartat möte med en getostproducent i Stockholms skärgård visade vägen

Tilldelades guldmedalj
Knappt ett år efter flytten hade Boel och Lars byggt getstall, mejeri och gårdsbutik. I juni 2010 kunde de presentera sin första egentillverkade getost och redan 2011 blev de tilldelade sin första medalj. Därefter har osttillverkningen vid Orranäs Gårdsmejeri fortsatt att utvecklas till en riktig framgångssaga. Under de senaste åren har de formligen översköljts av priser och utmärkelser. På den årliga Ostfestivalen på Münchenbryggeriet i Stockholm där Sveriges främsta mejerier deltar så blev Orranäs Gårdsmejeri 2017 först i Sverige med att tilldelas guldmedalj.
– Det ställs väldigt hårda kriterier av juryn. För att få guldmedalj måste man uppfylla över 90 procent av kraven!

Produktionen
Hela produktionskedjan från uppfödning av getterna till den mat de ges är kontrollerad. När killingarna har fått den mjölk de behöver tar Boel vid och gör ost på resten. Resultatet blir ett brett sortiment av olika ostar: hårda, mjuka, blåmögelost, färskost med flera. Sedan några år tillverkas även källarlagrade ostar. Stenkällaren har sin speciella ”terroir” och ostarna blir därför unika både till utseende och smak. Ytan är vild och naturligt blomstrande. I gårdens butik finner du förutom ost och ett brett sortiment av lokalt producerade läckerheter även den omtalade, kallrökta och lufttorkade Bocksalamin, tillverkad av kött från egna djur.

Går över till ekologiskt
Boel och Lars främsta mål är att kombinera högkvalitativa ostar, bra djurhållning och omtanke om miljön. Mejeriet och växtodlingen är redan certifierade för EU-ekologisk produktion. Nu återstår bara getterna som under sommaren går på ett ekologiskt bete intill en vacker nyanlagd våtmark. Målet var att under 2018 certifiera getmjölken men pga av torkan och brist på bl a foder, har certifieringen skjutits fram.

Tillfällen (<% occasionResult.length %>)