Marinmuseum

Marinmuseum i Blekinge med massor av barnaktiviteter

Galjonshallen och Ubåtshallen.

 

Djup hemlighet

HMS Neptun - ubåt på riktigt!

Hur känns det att vara ombord på en ubåt? Hur luktar och låter det på dessa härskare i havens djup? Nu kan du uppleva det mytomspunna livet på en ubåt i en utställning på Marinmuseum i Karlskrona.

Exakt vad hon - och hennes 20 besättningsmän - gjorde under sina uppdrag är fortfarande hemligt.

 

Ubåtshallen

Näst efter Vasaskeppet i Stockholm är ubåten i Karlskrona det största inbyggda föremålet i Sverige. Och hon finns i den specialritade Neptunhallen. Båten som du får bekanta dig med är HMS Neptun, den svenska ubåten från kalla krigets dagar. Ombord får du uppleva något som bara ett fåtal människor har varit med om genom historien - insidan av en riktig ubåt!

Marinmuseum med Blekinges djupaste hemlighet - Ubåten HMS Neptun

En riktig ubåt - HMS Neptun.

 

Gammal haj är äldst

 HMS Neptun är huvudattraktionen men i hallen finns också den gamla ubåten Hajen från 1904. Med Hajen börjar berättelsen om 110 år av svensk ubåtshistoria, utställningens röda tråd. Det här är mer än en vanlig utställning. Ubåtshallen bjuder på dramatiserade visningar som förklarar livet ombord - från vardagsrutiner till skarpt stridsläge och på personliga berättelser och spännande händelser från undervattensfarkostens 110-åriga historia.

 

Kul för barnen

Både barn och vuxna kan testa sig fram i olika prova-på-stationer, lära sig mer om ubåtarnas fascinerande historia och ta del av det som tidigare varit hemligare än hemligt. Det är hur spännande som helst!

 

 
Sovjetisk inkräktare

- på grund i utanför Karlskrona

Morgonen den 28 oktober 1984 gnuggar sig en blekingsk fiskare misstroget i ögonen. På ett grund i Karlskronas skärgård står en utbåt halvvägs upp. Kvällen innan har det bullrat. Folk på öarna tror förstås att det är Marinen som övar. Men det är den sovjetiska ubåten U 137 som kör motorerna på högvarv för att komma loss. till råga på allt är ubåten lastad med kärnvapenladdningar. Under följande dagar pågår ett diplomatiskt ställningskrig mellan Sverige och Sovjet. Den 7 november släpps U137 fri och eskorteras ut på internationellt vatten.

U137 gick på grund i Blekinge 1984

U137 på grund i Karlskrona skärgård.

 

Äta och dricka

- lunch, fika & hemmagjord glass

När du blir hungrig kan du slå dig ner i restaurangen Skeppsgossen som ligger i det vackraste rummet med utsikt över museifartygen utanför. Här serveras lunch och salladsbuffé med dagens rätt. Skeppsgossen serverar även sin hemmagjorda glass här, den är dessutom prisbelönt för sin smak.

Aktiviteter & evenemang 

på Marinmuseum i Karlskrona

No products found