Vraktunneln på Marinmuseum i Karlskrona, Blekinge

Marinmuseum

Marinmuseum på Stumholmen är ett av Karlskronas största och mest attraktiva besöksmål. I Ubåtshallen ligger det 810 ton ubåt: HMS Neptun. Ett stycke högteknologi från det kalla kriget som faktiskt är så modernt att hon kunde varit i drift.  

Exakt vad HMS Neptun och hennes 20 besättningsmän gjorde under sina uppdrag är fortfarande hemligt.

 

Marinmuseet har anor fån 1752 då modellkammaren i Karlskrona grundades. Där testades olika modeller till skeppskonstruktioner. Dessa detaljrika modeller utgör i dag museets grund tillsammans med de stora galjonsfigurerna i den unika Galjonshallen.

Marinmuseum i Karlskrona, Blekinge

Galjonshallen och Neptunhallen på Marinmuseum i Karlskrona.

 

 

HMS Neptun

I museets ubåtshall kan du vara med om något som bara ett fåtal människor har fått göra, se HMS Neptun från insidan. Du får uppleva de trånga utrymmena och känna hur pulsen ökar när ubåten ska slå till mot fienden. När du tar dig uppåt igen kan du passa på att testa en fartygssimulator och känna hur det är att köra olika slags fartyg i både lätta och svåra situationer. 

Marinmuseum med en riktig ubåt - HMS Neptun

Många interaktiva utställningar och prova-på-upplevelser på Marinmuseum i Karlskrona.

 

 

Ubåten Hajen

HMS Neptun är huvudattraktionen men i hallen finns även även den gamla ubåten Hajen här. Med Hajen börjar berättelsen om 110 år av svensk ubåtshistoria, utställningens röda tråd men det är mer än en vanlig utställning. Du kan prova dramatiserade visningar som förklarar livet ombord - från vardagsrutiner till skarpt stridsläge. Ta del av personliga berättelser och spännande händelser från undervattenfarkostens 110 års historia.

 

Sveriges första ubåt

HMS Hajen är faktiskt Sveriges första ubåt. Den hade 3 torpeder ombord och ett maximalt dykningsdjup på drygt 30 meter. Den drivande elmotorn laddades av batterier från en fotogenmotor. Hajen var lätt att styra i undervattensläge men betydligt svårare på ytan. Efter några år tvingade rullningarna fram en ombyggnad som gjorde lättare att styra i ytläge.

Marinmuseum kan du lära dig mer om  - HMS Hajen

 

En sovjetisk ubåt på grund

Morgonen den 28 oktober 1981 gnuggar sig en blekingsk fiskare misstroget i ögonen. På ett grund i Karlskronas skärgård står en ubåt halvvägs upp. Kvällen innan har det bullrat. Folk på öarna tror förstås att det är Marinen som övar. Men det är den sovjetiska ubåten U 137 som kör motorerna på högvarv för att komma oss. till råga på allt är ubåten lastad med kärnvapenladdningar. Under följande dagar pågår ett diplomatiskt ställningskrig mellan Sverige och Sovjet. Den 7 november släpps U 137 fri och eskorteras ut på internationellt vatten.

 

 

 

Tips att göra

 

Ro en kanonslup 

Vad är det för något undrar du säkert. Jo, det var ett litet krigsskepp som besättningen rodde för att komma  nära kusten. Testa, den finns i utställningen Herravälde. Är du pricksäker? Klarar du av att sänka ett skepp med två kanonskott? Testa, kanonen finns också i utställningen Herravälde. Du kan också kika in i den spännande montern för att se vad som hände med skadade besättningsmän och vilken vård de fick. Hur en ångmaskin fungerar får du reda på genom att trycka på en knapp.

Klättra i riggen

Dunders däck är Marinmuseums aktivitetsdäck. Där kan du klä ut dig till sjöman, klättra i riggen, testa om du har balans när det gungar på sjön, styra en motorbåt, prata i komradio eller utmana familjen på knopövningar. Intill Dunders Däck ligger Marinmuseum omtyckta Sjömansverkstad där barn i vuxnas sällskap kan ägna sig åt marint knep och knåp.

Risk för sjösjuka

För de lite äldre barnen finns Sveriges första publika fartygssimulator. Där kan du testa hur det känns att köra olika slags fartyg i en mängd olika situationer, det känns som på riktigt. Risk för sjösjuka finns!

Marinmuseum i Blekinge med utställningar om livet ombord på en båt

Spännande utställningar om livet ombord på en båt.

 

 

Mat & dryck

När ni är hungriga kan ni slå er ner i restaurang Skeppsgossen som ligger i det vackraste rummet med utsikt över museifartygen. Det serveras lunch- & salladsbuffé med dryck och kaffe. Efter maten kan du köpa till hemmagjord glass som prisbelönats för sin goda smak.

Marinmuseum med restaurang Skeppsgossen

God mat, dryck och glass i öppna ljusa och välkomnande lokaler.

Aktuella evenemang

- och aktiviteter på alla museum i Karlskrona

No products found