Vraktunneln på Marinmuseum i Karlskrona, Blekinge

Marinmuseum

Spaning med kikare från fullriggaren Jarramas på Marinmuseum i Blekinge
Spaning med kikare från fullriggaren Jarramas som är förtöjd utanför Marinmuseum.

 

HMS Neptun

- en riktig ubåt

Marinmuseum i Karlskrona är ett av Blekinges största och mest attraktiva besöksmål. Här finns en ubåtshall under vatten och inuti ligger en riktig ubåt som väger 810 ton - HMS Neptun. Det är ett stycke högteknologi från det kalla kriget, men så modern att den skulle kunna vara i drift fortfarande. Här kan du gå ombord på ubåten och uppleva utrymmet inuti. Försök känna in hur det skulle kunna vara att färdas under vatten och slå till mot fienden.

Ubåten HMS Neptun i Ubåtshallen på Marinmuseum i Blekinge
Den 810 ton tunga ubåten HMS Neptun, här innan öppning av museet. Kom! Du bara måste kliva ombord.

 

 

Ubåten Hajen

Även om HMS Neptun är huvudattraktionen finns även den gamla ubåten Hajen i Ubåtshallen. Med Hajen börjar berättelsen om över 110 år av svensk ubåtshistoria. Du kan prova dramatiserade visningar som förklarar livet ombord - från vardagsrutiner till skarpt stridsläge. Ta del av personliga berättelser och spännande händelser från undervattenfarkostens historia.

Visste du att?

HMS Hajen är Sveriges första ubåt. Den hade 3 torpeder ombord och kunde dyka ner till 30 meter. Den drivande elmotorn laddades av batterier från en fotogenmotor. Hajen var lätt att styra i undervattensläge men betydligt svårare på ytan. Efter några år tvingade rullningarna fram en ombyggnad som gjorde det lättare att styra i ytläge.

  I Vraktunneln kan du prova att gå under ytan och upptäcka delar av ett skeppsvrak från 1700-talet.

 

 

Fartyg förtöjda

Utanför Marinmuseum ligger flera museifartyg förtöjda. En fullriggare, en minsvepare, en robotbåt och en motortorpedbåt. Mittemot ligger barkarna som är små skeppsbåtar, dessa seglas fortfarande. Robotbåten Västervik är ett fartyg som användes vid ett förhör av Anatolij Michailovitj Gusjtjin. befälhavare på den sovjetiska ubåten U137 som gick på grund i Gåsefjärden i Karlskronas skärgård. Det var utan tvekan en av de absolut störta nyhetshändelserna i världen under hela 1980-talet.

Så här gick det till:

Morgonen den 28 oktober 1981 gnuggar sig en blekingsk fiskare misstroget i ögonen. På ett grund i Karlskronas skärgård står en ubåt halvvägs upp. Kvällen innan har det bullrat. Folk på öarna tror förstås att det är Marinen som övar. Men det är den sovjetiska ubåten U 137 som kör motorerna på högvarv för att komma oss. till råga på allt är ubåten lastad med kärnvapenladdningar. Under följande dagar pågår ett diplomatiskt ställningskrig mellan Sverige och Sovjet. Den 7 november släpps U 137 fri och eskorteras ut på internationellt vatten.

Marinmuseum i Blekinge
Spännande & vackra miljöer utanför Marinmuseum på Stumholmen.

 

 

Galjonsfigurer

- mot farliga havsväsen

I Galjonshallen på Marinmuseum finns en unik samling av träfigurer som föreställer skräckinjagande djur. Dessa fanns i fören på båtarna, redan på forntidsskutor, för att skrämma farliga havsväsen. Galjonsfigurerna skulle också ge lycka på färden och blidka gudarna. På Vikingaskeppen var drakhuvudena till för att sätta skräck i fienden men också för att hålla onda andar borta. På Marinmuseum kan du se dessa figurer som är flera meter höga och flera ton tunga.

Galjonsfigurerna på Marinmuseum i Blekinge
Magisk utsikt & akustik i Galjonshallen på Marinmuseum.

 

 

3 tips att göra

- för barn på museet

1. Ro en kanonslup 

Vad är det för något undrar du säkert. Jo, det var ett litet krigsskepp som besättningen rodde för att komma  nära kusten. Testa, den finns i utställningen Herravälde. Är du pricksäker? Klarar du av att sänka ett skepp med två kanonskott? Testa, kanonen finns också i utställningen Herravälde. Du kan också kika in i den spännande montern för att se vad som hände med skadade besättningsmän och vilken vård de fick. Hur en ångmaskin fungerar får du reda på genom att trycka på en knapp.

2. Klättra i riggen

Dunders däck är Marinmuseums aktivitetsdäck. Där kan du klä ut dig till sjöman, klättra i riggen, testa om du har balans när det gungar på sjön, styra en motorbåt, prata i komradio eller utmana familjen på knopövningar. Intill Dunders Däck ligger Marinmuseum omtyckta Sjömansverkstad där barn i vuxnas sällskap kan ägna sig åt marint knep och knåp.

3. Söndagskul

Varje söndag kan du tillsammans med barnen upptäcka, lyssna och lära. Det kan vara modellbygge, akvarellmålning, leka marinarkelog och mycket mera. Alla aktiviteter som sker hittar du i - Marinmuseums kalender

Få mer tips här - Marinmuseum för barn & familj

 

 

Hungrig?
Restaurang Skeppsgossen på Marinmuseum i Blekinge
Lunchbuffé på Restaurang Skeppsgossen, i vacker sal med utsikt mot skeppskajen & fartygen.

 

Bra att veta!
  • När ni blir hungriga finns restaurang Skeppsgossen inne på museet med utsikt mot museifartygen. Här finns också hemmagjord glass med fantastiskt god smak.
  • Parkera på Sparregården, där Marinmuseum har avgiftsbelagda parkeringar inom gångavstånd till museet.
  • Det finns förvaringsskåp på entréplanet, om du vill upptäcka utställningarna utan bagage eller väska.
  • Det finns en ljudguide att ladda ner med effekter, historier och dramatik.
  • Museet har fritt WiFi.
  • Du kan ta med dig egen mat och äta i matsäcksrummet på plan 2.
  • Inga husdjur! Det är bara ledarhundar som får följa med in på museet.

 

Marinuseum i Blekinge

Aktuella evenemang

- och aktiviteter på alla museum i Karlskrona

No products found