Marinmuseum i Blekinge

Res i tiden

Örlogsstaden Karlskrona är en av de bäst bevarade marina anläggningarna från 1600- och 1700-talet. Och även idag är det en viktig del av Sveriges marina försvar.

 

 

Ariktektur

- imponerande och unik

Kika genom skottgluggar i mäktiga fästningar. Vandra runt i kyrkorum så vackra att det är lätt att tappa andan. Se på imponerande arkitektur och repslageri. Du kan också ta del av flera hundra år gammal försvarsteknik och skeppsbyggeri.

Varje komponent av världsarvet, stort som litet, bidrar med sin historia och sina livsöden. Det är historier vi gärna delar med oss av - genom  MarinmuseumBlekinge museum, olika evenemang och ett stort utbud av guidade turer.

Marinmuseum i Karlskrona, Blekinge

www.marinmuseum.se

 

 

Ett riktigt fort

- hoppa iland och viska

Kungsholms fort ligger på en egen ö mellan Tjurkö och Aspö. 1680 började man bygga befästningen med syfte att sätta stopp för fiender som vill nå Karlskronas flotta, hamn och varv. Fortet består av vallar, höga murar, kruthus och en rad andra byggnader. Ön har också en spektakulär cirkelformad sluphamn som omgärdas av murar med skottgluggar. Om du ställer dig och viskar vid hamnens rundande mur kan personen vid andra änden - en bra bit bort - höra vad du säger.

På 1870-talet bestämde man sig för att anlägga en park på den plats där man tidigare hållit exercis. Här planterades exotiska växter som flottan tog med sig hem från sina resor, bland annat valnöt, kinesiskt tempelträd, brödgran och tulpantröd.

Kungsholms Fort och Drottningskärs kastell i Karlskrona, Blekinge

Kungsholms Fort och Drottningskärs kastell i Karlskrona, Blekinge.

 

 

Under Rosenboms hatt

Amiralitetskyrkan är en av de strösta träkyrkorna i vårt land trots att den byggdes som ett provisorium i väntan på att pengarna skulle räcka till en fin stenkyrka. Så blev det aldrig och nu har kyrkan stått här sedan invigningen 1685. Vid trappan, utanför kyrkan, står den välkända trägubben Rosenbom och sträcker ut sin hand. Om du lyfter på hatten, vad får du se då?

I Karlskrona står gubben Rosenbom och väntar utanför Amiralitetskyrkan från 1600-talet. Rosenbom ber ödmjukast om en slant så vi lyfter på hans hatt och skänker en peng. Men vad är det för en liten figur som skuttar ut ur boken en bit därifrån? Ah, det är ju pojken i Selma Lagerlöfs bok: "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige".

Figuren Rosenbom i Karlskrona, Blekinge

Amiralitetskyrkan i Karlskrona.

Och kanske kan du konstatera att solen skiner ännu en dag i en av Sveriges soligaste städer.