Youtube video fallback image

Örlogsstaden Karlskrona

- som också är ett världsarv

Pampiga paradgator, imponerande befästningar och flotta kyrkor. Karl XI hade stora visioner för Karlskrona. Följ med till en stad där historien möter nutid och framtid. Det som gör Karlskrona till ett levande världsarv är efterlämningar från olika tidsepoker som följt med in i nutiden. Besök Kungsholms fort, Marinmuseum och vykortsidyllen Brändaholm så förstår du varför Karlskrona finns på samma UNESCO-lista som pyramiderna i Egypten och kinesiska muren.

Kungsholms fort i Karlskrona
Kungsholms Fort, Karlskrona.

 

Stortorget

Stortorgets kullerstenar och prakten på torget kan du som är arkitektur- och historieintresserad uppleva två av Sveriges främsta exempel på barockarkitektur. Den första är den vackra Fredrikskyrkan, ett arv från stormaktstiden. Kyrkan är nyrenoverad och idag en fantastisk multiarena. Den andra är den väldiga Trefaldighetskyrkan med sitt praktfulla innertak. Denna oktagon-formade kyrka skapades av tyska arbetskraftsinvandrare som tidigare inte haft en egen religös plats i staden. Att vandra bland de mörka träbänkarna får fantasin att vandra iväg. Vill du skänka en slant till kyrkans verksamhet lyfter du på Rosenboms hatt.

Det enda som som fanns på platsen innan Karlskrona anlades var en enkel bondgård.

Trefaldighetskyrkan, Karlskrona
Trefaldighetskyrkan i Karlskrona.

 

 

Gubben Rosenbom

Från kyrkorna på Stortorget ner mot Amiralitetsparken finns ett av Karlskronas gröna vardagsrum. Här finns en rolig lekplats för dom yngre barnen och parken är perfekt för en somrig picknick, eller en stunds avkoppling i det varma solgräset. En skön paus innan stegen vidare till en av Karlskronas ikoner - träfiguren Gubben Rosenbom. Precis som arbetskraftsinvandrarna härstammar denna person från en annan ort. Rosenbom kom från Åland och sägs ha varit en av de första som bosatte sig i den nya staden Karlskrona i början av 1700-talet. Än idag står han utanför Amiralitetskyrkan med sin utsträckta hand, sitt plakat och sin fattigbössa. Vill du skänka en slant till kyrkan lyfter du på Rosenboms hatt.

Gubben Rosenbom i Karlskrona, Blekinge
Gubben Rosenbom utanför Amiralitetskyrkan i Karlskrona.

 

 

Repslagarbanan

Ett litet stenkast från Amiralitetskyrkan och Rosenbom ligger Lindholmen. Det är ett militärt område där du kan boka guidade turer. Här skummar vågorna mot strandkanten och du kan njuta av tjärdoften från Repslagarbanan. Bokar du en guidad tur runt holmen där Karlsksronavarvet har funnits ända sedan 1600-talet får du se den 300 meter långa Repslagarbanan och de andra välbevarade industribyggnaderna. Dom kunniga guiderna berättar om dom teknologiska framstegen, industrihistoria  och människorna som arbetat på platsen.

Kika ner i Polhemsdockan från 1700-talet och tänk dig hur 600 man gröpte ur berget sju år innan den stod klar. Och inse att marinens fartyg fortfarande repareras här!

Repslagarbanan i Karlskrona
Den mest oupptäckta och gömda upplevelserna i världsarvet - Repslagarbanan.
 

 

Björkholmen

Många var dom som arbetade på varvet och dom flesta bodde på Björkholmen. Flera av stugorna på holmen är låga, tillverkade i ek och några är bevarade ända sedan 1700-talet. Med lite tur kan du fortfarande höra någon som pratar den gamla genuina Karlskrona-dialekten här. En kontrastrik detalj i kvarteren är Varvsmuren, som historiskt sett separerade det civila Karlskrona från det militära.

Björkholmen i Karlskrona
Björkholmen i Karlskrona.

 

Läs mer & boka här - Guidade turer i Världsarvet Karlskrona

Besöksmål i världsarvet

- örlogsstaden Karlskrona

 

Selected filters: