Heliga Kors kyrka i Ronneby

Ronnebys historia

Välkommen till Ronneby - en charmig stad belägen i hjärtat av Blekinge, som bär på en rik historia och kulturellt arv. Under mer än 300 år var staden centrum för järnproduktion, och har haft en betydande roll i Sveriges historia.

En av stadens största sevärdheter är den resliga och vackra medeltida Heliga Kors Kyrka. Kyrkan är omgiven av charmiga kullerstensgator och gamla trähus som skapar en unik atmosfär. När du kliver in i kyrkan, kommer du imponeras av dess handmålningar i taket och dess historiska betydelse. För de som älskar historia och arkitektur är detta ett måste-besök. Ta en promenad upp till kyrkan genom Munktrappan och upplev en av Ronnebys största klenoder.

Heliga Kors kyrka i Ronneby
Heliga Kors kyrka i Ronneby, med dörren där yxmärket är kvar från Ronneby Blodbad.


 

Heliga Kors kyrka är en av de viktigaste byggnaderna som har överlevt i århundraden och har tilldelats 2 stjärnor av Guide Michelin. Den har anor från 1100-talet och har varit en del av Ronnebys historia under många århundraden. Besök denna historiska byggnad och ta del av stadens rika kulturarv.

 

Om Ronneby Blodbad

Ronneby är också känt för en av de mest fruktansvärda händelserna i sin historia - Ronneby Blodbad år 1564. Men i dag är staden en plats för frid och ro, där man kan uppleva en genuin atmosfär som är svår att hitta någon annanstans. Och för att verkligen uppleva Ronnebys historia och charm, är ett besök till den gamla stadsdelen ett måste. Här kan du promenera bland vackra byggnader och upptäcka staden genom dess arkitektur och kultur.

Besök Kallvattenkuren

- ett framtida museum

Upptäck Ronnebys historia och få en härlig helhetsupplevelse i den vackra Brunnsparken! Inom parkens område kan du njuta av fantastisk mat och fika, sova gott och höra de spännande berättelserna om Gribshunden, skatterna i Vång och Ronnebys rika historia.

Besök Kallvattenkuren där du kan se fynd från Kung Hans skepp Gribshunden som sjönk i blekingska vatten för över 520 år sedan, samt lära dig om skatterna i Västra Vång och Ronnebys historia genom århundradena. Inspireras av artikeln - Kultur & historia för nyfikna

Njut av Ronnebys kulturarv och matupplevelser i Brunnsparken. Boka din resa idag och upplev Ronnebys historia och fantastiska mat på en och samma plats! 


   

Ronneby Brunnspark

- en oas mitt i hjärtat av Blekinge

Det är en fantastisk historisk park från 1700-talet som har allt du kan önska dig! Det finns många olika trädgårdar att utforska, byggnader att beundra och till och med ett vattenfall och en vacker japansk trädgård att besöka.

Ronneby Brunnspark, Blekinge

Ronneby Brunnspark, Blekinge.

Det finns mycket att göra i Brunnsparken. Du kan besöka Brunnshallarna och Kallvattenkuren. Du kan också besöka Naturum, där du kan lära dig mer om parkens unika ekosystem, flora och fauna. Ta en avkopplande promenad i parken, beundra de magnifika vattenfallet och slå dig ner på den parkbänk med utsikt över sjön eller Direktörsvillan.

Direktörsvillan i Ronneby Brunnspark

Direktörsvilla, Ronneby Brunnspark. 

Oavsett om du kommer med familjen och söker efter en dag fylld med aktiviteter, eller är ett par som letar efter en romantisk avkopplande utflykt, finns det verkligen något för alla i Ronneby Brunnspark. Kom och upplev allt som denna fantastiska park har att erbjuda.


 

 


 


 

Heliga Kors kyrka

En av Blekinges mest imponerande byggnadsverk! Vill du känna historiens vingslag är denna kyrka ett absolut måste att se när du är i Ronneby. Kyrkan har en fascinerade historia. Visste du att?

1. Munktrappan, som ligger precis vid torget, tar dig upp till Heliga Kors kyrka. Denna magnifika byggnad är Ronnebys äldsta och byggdes mellan 1100-1200-talet.

2. Under 1300-talet bestämde man sig för att bygga ut kyrkan och höja taket genom att bygga valv. Inne i kyrkan kan du upptäcka fantastiska målningar från 1400-, 1500- och 1600-talet, inklusive den äldsta målningen - St. Jörgen och draken.

3. Heliga Kors kyrka bär också på en mörk historia. År 1564 intog svenskarna och Erik XIV den då danska staden Ronneby Minst två tusen människor dog i det som idag kallas "Ronneby blodbad". Det var en av de mest brutala massakrerna i Norden, och det är en historia som fortfarande berör oss idag.

4. Inne i Heliga Kors kyrka finns en gammal kyrkdörr från tiden för Ronneby Blodbad har bevarats, den bär huggmärken från den svenska kungens män som försökte ta sig in i kyrkan där många av stadens invånare hade sökt skydd.

5. 1864 var den sk Storbranden i Ronneby, där i stort sett hela Ronneby brann upp, förutom området Bergslagen, ett kvarter nära kyrkan med hus från 1700-talet och små kröka gator, som mirakulöst överlevde branden och idag är ett välbesökt område och i allra högsta grad en levande stadsdel.

Selected filters: