Muralmålning av Kim Demåne

Upplev kulturen i Ronneby

Utforska Ronnebys färgsprakande kulturliv.

I Kulturkvarteren Bergslagen hittar du medeltidskyrkan Heliga Kors kyrka, vars väggar är pryda med vackra väggmålningar. Runt kyrkan ligger museum som visar utställningar och samlingar kopplande till orten och bygdens historia. I det vackra området finns Kulturcentrum som har en av södra Sveriges största konsthallar.

Kulturcentrum i Ronneby

Både i centrum längs de gamla kullerstensgatorna och längs grusvägarna utanför Ronneby kan du njuta av historiska föremål, vackra tavlor och mycket mer. Mer om Ronnebys gallerier, museum och ateljéer hittar du nedan.

 

Kulturcentrum, Ronneby konsthall

En av Sveriges största arenor för samtidskonst. Här arrangeras varje år 10–15 utställningar med regional, nationell och internationell samtidskonst, design och konsthantverk. Konsthallen drivs av Ronneby Kommun.

Läs mer om Kulturcentrum, öppettider och aktuella utställningar här

Kulturcentrum

 

Heliga kors kyrka

År 2012 fick Heliga Kors kyrka två stjärnor i Michelins turistguide. Det är den förnämsta medeltida byggnaden i Blekinge vars äldsta delar är från 1100-talet. Kyrkan fullbordades under 1400-talet och innehåller länets största samling av renässanskonst.

Mer om heliga kors kyrkan kan du läsa på Svenska kyrkans hemsida.

 

Mor Oliviagården

Mor Oliviagården ligger som en oas vid vattenfallet i området Bergslagen, omgiven av kulturbyggnader och smala vindlande gränder. Här bjuds det på utställningar året om.

Mer om Mor Oliviagården och utställningarna kan du läsa om här.

Massmanska kvarnen och Nya Mor Oliviagården

 

Möllebackagården

Boningshusets äldsta del byggdes omkring 1760 och har varit bostad åt flera olika kvarnägare. Idag är byggnaden ett hembygdsmuseum och ett kulturhus öppet för allmänheten sommartid.

 

Susanne Demåne

I Edestad, utanför Johannishus, hittar du Susanne Demånes magiska värld. Bland prinsessor och honjävlar får fantasin springa iväg på alldeles egna upptåg. Ja, åk dit och upplev själv så får du se! Hus, trädgård och skulpturer, målningar, emalj och keramik bildar tillsammans en spännande helhet som inte är likt nånting annat. Och de vackra frieserhästarna och färgglada hönsen ingår utan tvekan i konceptet.

Susanne Demåne

 

Risanäs skolmuseum

Skolhuset, som byggdes 1854 i gråsten inrymmer en skolsal och en lärarbostad på två rum och kök. I Risanässkolan råder numera evigt sommarlov, men i den gamla skolmiljön får man
lätt känslan av att läraren när som helst kan komma in i salen för att påbörja en ny lektion.

Möllebackagården och Risanäs skolmuseum drivs av Ronneby Musei- och Hembygdsförening som du kan läsa med om här.

Risanäs Skolmuseum

 

Kallinge Museum

Under 2016 tog föreningen Kallinges museum över Gjuteri- och emaljmuseet med ambitionen att ha ett levande museum som speglar Kallinge historia. Grundutställningen med gjutna föremål är kvar och de övriga ytorna har fyllts upp med sådant som varit specifikt för Kallinge när det gäller samhälle, företag och föreningsliv.

Mer om museet hittar på föreningens hemsida.

 

Blekingepärlor

Blekingepärlor är ett nätverk för konstnärer och småföretagare på landsbygden i Ronneby kommun. Varje år anordnas olika kulturevenemang där konstnärerna öppnar upp sina ateljéer.

På Blekingepärlors hemsida hittar du information om konstnärerna och årets evenemang.