Youtube video fallback image

RonnebySlingor

Upplev välbefinnande på RonnebySlingor

Spendera tid i naturen som har en enorm positiv effekt på vårt välbefinnande. Och vad är bättre än att upptäcka naturen på en redan innan planerad stig i en unik kulturhistorisk naturmiljö?

RonnebySlingor erjbuder just det - sju huvudstigar och tov bystigar som tar dig genom Ronnebys vackra natur och historiska platser.

 

 Det finns även kortare sträckor som är anpassade för barn, där igelkotten Hedda bjuder på roliga fakta och kluriga frågor.

Från ädelskogarnas möte med havets karga klippor till vidsträckta ängar, hundratals sjöar och gåtfull urskog. Avstånden är korta och intrycken många. Färdvägarna bjuder på historiska berättelser som än idag är levande och häpnadsväckande.

Upplev den ödesdigra förlisningen av Gribshunden via brunnstidens glada era till dagens moderna kurort. Låt lederna visa vägen. Färdas ensam eller tillsammans med andra. Under en dag eller flera. Bakom varje vägkrök väntar ett nytt äventyr, där upplevelserna är dina att upptäcka.

Välkommen till RonnebySlingor – upplevelser från hav till skog!

Sju längre huvudleder

Längs varje led finns informationsskyltar där du kan läsa om historiska platser och händelser, djur och natur. Flera av lederna är helt eller delvis tillgänglighetsanpassade. Det finns även kortare sträckor som är anpassade för barn, där igelkotten Hedda bjuder på roliga fakta och kluriga frågor.

Kartor över RonnebySlingor

Blekinges längsta grusväg, 20 km

Denna cykelled går mellan Hjorthålan och Jakobstorp, och består av två olika grusvägar. Halvvägs ligger en vacker badsjö, Bredasjön, där det även finns en grillplats. Området runt Gröngölsmåla har en vackert kuperad terräng med en del tuffa uppförsbackar, som förhoppningsvis följs av en vilsam nedförsbacke.

Längs upplevelsernas väg som den också kallas, finns bland annat vackra stenmurar och spännande klippformationer.

Karta för "Blekinges längsta grusväg"

Bräkneleden, 70 km

En 70 km lång cykelled, som går att beta av i etapper. Det finns två olika dragningar som båda följer Bräkneån. Den norra bjuder på mäktiga kulturlandskap och spår efter inlandsisarna, men även mer nutida historia. Den södra går genom ett flackare järnålderslandskap hela vägen ner till kustpärlan Järnavik där det går att ta färjan över till Tjärö.

Karta för "Bräkneleden"

En resa i tiden, 25 km

En led som tar dig tillbaka till utgångspunkten, oavsett varifrån du startar. Med början vid Naturum, går leden genom centrum, förbi en brant uppförsbacke vid Djupafors och inåt skogarna där Anglestue passar för medhavd fika och nyfikna barn. Följ vackra grusvägar och stenmurar, genom naturreservat och förbi stenrösen från bronsåldern, ända ner till Ronneby hamn och vänd därefter upp mot Ronneby Brunn igen. OBS: mellan Silverforsen och Kallinge centrum går det inte att köra bil.

Karta för "En resa i tiden"

Gribshundsleden, 15 km

En trevlig tur som går lika bra att uppleva till cykel som med bilen för den som behöver. Se Gribshundens förlisningsplats, grilla och bada i Saxemara naturpark, besök det gamla båtvarvet och ta dig vidare längs kusten till Bussevik för övernattning eller fikapaus i vindskydd. OBS: Gribshundsleden har en tillfällig omdragning med anledning av skogsavverkning och nybyggnation. 

Karta för "Gribshundsleden"

Karlsnäsleden, 15 km

Följ Ronnebyåns dalgång, från Ronneby torg, genom Kallinge, vidare till Karlsnäs. Leden bjuder på spännande historia, berättelser från tidigare generationers vardagsliv och industrihistoriska byggnader varvat med naturupplevelser. Vid Karlsnäsgården finns bland annat bad, grillplats och flera kortare vandringsslingor.

Karta för "Karlsnäsleden"

Tusenårsresan, 80 km

Några av Blekinges mest intressanta pärlor hittar du längs denna cykelled, där du själv kan välja vilken rutt du vill ta. Vackert landskap, sägenomspunna platser och spännande fornminnen. Upplev Ronnebys historiska stadskärna, Johannishus uråldriga trakter, mäktiga naturreservat och en härlig kustremsa. Här varvas mystiska platser med rofyllda oaser.

Karta för "Tusenårsresan"

Vildmarksleden, 80 km

Vandra, cykla eller rid genom lugna skogar med fina insjöar och längs Bräkneåns dalgång. Leden tar dig park till park, från Nordensköldsparken i Eringsboda till Svenmanska parken i Bräkne-Hoby. På vägen får du uppleva skiftande natur med rikt djur- och växtliv, forsande vatten, gamla kvarnar, folkskrönor och historiska fakta. Köp ditt fiskekort i appen iFiske eller via hemsidan ifiske.se

OBS: Från Hjorthålan söderut på Ronnebyån är överfarten vid Klåvben avstängd.

Karta för "Vildmarksleden"

Tolv kortare Byaslingor

Från Belganet i norr till Järnavik i söder

Karta för "Lilla Hejanrundan (2,5 km)"
Karta för "Paradisslingan (3,2 km)"
Karta för "Bräkne-Hoby Byaslinga (3,7 km)"
Karta för "Togölen (0,8 km)"
Karta för "Kärleksstigen (1,2 km)"
Karta för "Kyrkrundan (1,6 km)"
Karta för "Det magiska Järnavikslandet (4,5 km)"
Karta för "Skogsslingan i Gammalstorp (2,5 km)"
Karta för "Saxemara Byaslinga (4,6 km)"
Karta för "Båtasjörundan (4,2 km)"
Karta för "Slättanäsrundan (3 km)"
Karta för "Strångamålaslingan (5 km)"

Samtliga Byaslingor samlade i en fil