Youtube video fallback image

RonnebySlingor

Utforska Naturens Underverk i Ronneby – Ditt Äventyr Börjar på RonnebySlingor

Omge dig med naturens magi och stig in i en värld där varje stig berättar en historia. RonnebySlingor bjuder in friluftsälskare och äventyrsökare till en resa genom storslagna landskap och fascinerande kulturhistoria. Här, där ädelskogarnas lummighet möter havets karga klippor, finner du en oas av lugn och välbefinnande som väntar på att utforskas.

Med sju huvudleder och två bystigar som guidar dig genom Ronnebys andlöst vackra natur, erbjuder RonnebySlingor en unik möjlighet att fördjupa sig i områdets rika kulturhistoria och dess natursköna underverk. Från vidsträckta ängar och gåtfulla urskogar till hundratals glittrande sjöar – upplevelserna längs dessa stigar är lika varierande som de är minnesvärda.

 

 

Ronnebyslingor för familjer & nyfikna

Särskilt utformade sträckor för barn, med den charmiga igelkotten Hedda som guide, lovar både roliga fakta och kluriga frågor som väcker upptäckarglädjen hos de yngsta äventyrarna. Det är en spännande värld där lärande och lek går hand i hand med naturens under.

Varje led är kantad med informationsskyltar som berättar de spännande historierna om platserna du passerar. Från den dramatiska förlisningen av Gribshunden till brunnstidens levande historia och fram till dagens kurortsliv, ger varje stig en unik inblick i svensk historia och natur.

 

 

Tillgänglighet & äventyr på Ronnebyslingor

Flertalet av våra leder är anpassade för att vara tillgängliga för alla, oavsett förmåga. Det betyder att äventyret på RonnebySlingor är öppet för varje friluftsentusiast.

Bli en del av äventyret och upplev själv RonnebySlingors oändliga skönhet och historia. Vare sig du söker en lugn promenad bland susande trädtoppar, en lärrik familjeutflykt, eller en djupdykning i svensk kulturarv, är RonnebySlingor din port till upplevelser som berikar själen och förenar dig med naturen.

 

 

Ditt nästa äventyr väntar

Är du redo att ta steget ut i det okända och utforska det vackra landskapet Ronneby har att erbjuda? Anslut dig till oss på RonnebySlingor – där varje steg är en berättelse och varje landskap en skatt.

🌲 Påbörja ditt Äventyr – Upptäck RonnebySlingor idag! 🌲

Kartor över RonnebySlingor

 

 

 

Ronnebyslingor - Etapper

 

Blekinges längsta grusväg, 20 km

Denna cykelled går mellan Hjorthålan och Jakobstorp, och består av två olika grusvägar. Halvvägs ligger en vacker badsjö, Bredasjön, där det även finns en grillplats. Området runt Gröngölsmåla har en vackert kuperad terräng med en del tuffa uppförsbackar, som förhoppningsvis följs av en vilsam nedförsbacke.

Längs upplevelsernas väg som den också kallas, finns bland annat vackra stenmurar och spännande klippformationer.

Karta för "Blekinges längsta grusväg"

Bräkneleden, 70 km

En 70 km lång cykelled, som går att beta av i etapper. Det finns två olika dragningar som båda följer Bräkneån. Den norra bjuder på mäktiga kulturlandskap och spår efter inlandsisarna, men även mer nutida historia. Den södra går genom ett flackare järnålderslandskap hela vägen ner till kustpärlan Järnavik där det går att ta färjan över till Tjärö.

Karta för "Bräkneleden"

En resa i tiden, 25 km

En led som tar dig tillbaka till utgångspunkten, oavsett varifrån du startar. Med början vid Naturum, går leden genom centrum, förbi en brant uppförsbacke vid Djupafors och inåt skogarna där Anglestue passar för medhavd fika och nyfikna barn. Följ vackra grusvägar och stenmurar, genom naturreservat och förbi stenrösen från bronsåldern, ända ner till Ronneby hamn och vänd därefter upp mot Ronneby Brunn igen. OBS: mellan Silverforsen och Kallinge centrum går det inte att köra bil.

Karta för "En resa i tiden"

Gribshundsleden, 15 km

En trevlig tur som går lika bra att uppleva till cykel som med bilen för den som behöver. Se Gribshundens förlisningsplats, grilla och bada i Saxemara naturpark, besök det gamla båtvarvet och ta dig vidare längs kusten till Bussevik för övernattning eller fikapaus i vindskydd. OBS: Gribshundsleden har en tillfällig omdragning med anledning av skogsavverkning och nybyggnation.

Karta för "Gribshundsleden"

Karlsnäsleden, 15 km

Följ Ronnebyåns dalgång, från Ronneby torg, genom Kallinge, vidare till Karlsnäs. Leden bjuder på spännande historia, berättelser från tidigare generationers vardagsliv och industrihistoriska byggnader varvat med naturupplevelser. Vid Karlsnäsgården finns bland annat bad, grillplats och flera kortare vandringsslingor.

Karta för "Karlsnäsleden"

Tusenårsresan, 80 km

Några av Blekinges mest intressanta pärlor hittar du längs denna cykelled, där du själv kan välja vilken rutt du vill ta. Vackert landskap, sägenomspunna platser och spännande fornminnen. Upplev Ronnebys historiska stadskärna, Johannishus uråldriga trakter, mäktiga naturreservat och en härlig kustremsa. Här varvas mystiska platser med rofyllda oaser.

Karta för "Tusenårsresan"

Vildmarksleden, 80 km

Vandra, cykla eller rid genom lugna skogar med fina insjöar och längs Bräkneåns dalgång. Leden tar dig park till park, från Nordensköldsparken i Eringsboda till Svenmanska parken i Bräkne-Hoby. På vägen får du uppleva skiftande natur med rikt djur- och växtliv, forsande vatten, gamla kvarnar, folkskrönor och historiska fakta. Köp ditt fiskekort i appen iFiske eller via hemsidan ifiske.se

OBS: Från Hjorthålan söderut på Ronnebyån är överfarten vid Klåvben avstängd.

Karta för "Vildmarksleden"

Tolv kortare Byaslingor

Från Belganet i norr till Järnavik i söder

Karta för "Lilla Hejanrundan (2,5 km)"
Karta för "Paradisslingan (3,2 km)"
Karta för "Bräkne-Hoby Byaslinga (3,7 km)"
Karta för "Togölen (0,8 km)"
Karta för "Kärleksstigen (1,2 km)"
Karta för "Kyrkrundan (1,6 km)"
Karta för "Det magiska Järnavikslandet (4,5 km)"
Karta för "Skogsslingan i Gammalstorp (2,5 km)"
Karta för "Saxemara Byaslinga (4,6 km)"
Karta för "Båtasjörundan (4,2 km)"
Karta för "Slättanäsrundan (3 km)"
Karta för "Strångamålaslingan (5 km)"

Samtliga Byaslingor samlade i en fil