Öar och skärgård i Blekinge
Tjäröbåten i Blekinge

Öar & skärgård

Ö-hoppa i Blekinges skärgård, det är både enkelt och spännande! Biljetterna köper du ombord. Se alla skärgårdsturer här -  Skärgårdstrafiken

 

Unika öar

Upptäck mysiga Aspö! Här bor 500 invånare året runt. Du kan spela både golf och tennis, rida på töltande hästar och besöka en del av världsarvet; Drottningskärs kastell från 1600-talet. På ön finns en affär, flera konstnärer och gallerier. Hyr en  cykel och upplev Aspö längs de slingrande vägarna, genom skog och hagar, stränder och badklippor. Vill du övernatta med en fin utsikt, då ska du bo på Aspö Lotstorn. Det är ett skärgårdshotell som har fem små rum i tornet, ett rum på varje våning. Ta den gula Aspöfärjan som avgår från Handelshamnen i Karlskrona. Överfartstiden är 25 minuter och kostar inget.

Aspöfärjan i Blekinge
Aspöfärjan, Karlskrona.

 

 

Hanö

Hanö är en magisk ö med ett charmigt fiskeläge där husen ligger tätt. Gästhamnen är full av segelbåtar, liv och rörelse. I hamnen finns en handelsbod, en restaurang och ett museum. Dessa håller öppet under hela sommaren.

Leta äventyr längs stigarna som hjälper dig att upptäcka hela ön. Stigarna leder dig till trollskogen, vidare till stränder och jätteblock. Undersök de djupa gångarna och de mörka grottorna hela vägen upp till den vackra fyren. Spana på dovhjortar, leta orkidéer och klippbada på vackra Vindhalla. Se om du kan hitta drakamärket. Det kom till när den stora draken landade efter att ha flugit från Tärnö till Hanö med bara två vingslag. Det finns många sägner här, och det gör ö-upplevelsen ännu mer spännande!

Många fascineras av Bönsäcken, det är miljontals stenar som rör sig i vattnet. Det är ett äventyr i sig, men när du känner dig färdig och vill ta en paus kan du sola på stenhällar, ta en picknick på klipporna, fiska, grilla och fågelskåda. Passa på att leva öliv och övernatta i stuga, lägenhet eller på vandrarhemmet som har öppet året runt.

Till och från Hanö kommer du med färjan M/S Vitaskär som tar 25 minuter och avgår från Nogersunds hamn.

Gästhamnen på Hanö
Gästhamnen på Hanö.

 

 

Karön

Karön är en ö med mycket nostalgi, här hittar du spår från kurortsepoken som nådde sin peak på 1800-talet. Hälsokuren bestod av havsbad och segelutflykter. Hit kom man för att bada kallbad och äta gott. Idag finns inte kallbadhuset kvar men de överdådiga villorna och restaurangen används fullt ut. Här kan du njuta av à la carte, räkfrossa och liveframträdanden under hela sommaren.

Semestertips! Hyr en stuga, promenera längs stigarna, fiska och bada. På Karön får du en chans att varva ner, ön är bilfri och det är ingenting som stör.

På fastlandet ligger Villa Vassen, ännu ett populärt ställe att njuta av fika och äta god mat. Över till Karön kommer du med Kallebåten som tar 5 minuter och är gratis. Kommer du med egen båt finns det 35 båtplatser i gästhamnen att välja mellan. Skärgården är lummig och ligger nära den vackra Brunnsparken som är hjärtat i Blekinge.

Ta Kallebåten till Karön i Blekinge
Kallebåten till Karön.

 

 

Kastellet

Om murar kunde tala, vilka rysliga historier skulle vi få höra då? Kastellet byggdes 1675 på Frisholmen utanför Karlshamn för att skydda mot angrepp från havet. De starka murarna, kanonerna och de många soldaterna stoppade fienden från att inta Karlshamn. Idag är det blommande syrenbuskar och gröna gräsmattor som ramar in den tuffa miljön och ger en fin kuliss till sommarteatrarna som hålls här.

Förutom teater kan du se på konst, gå en guidad tur och leta efter den gömda GPS-skatten.

För att komma till Kastellet tar du båtturen Karlshamn - Kastellet

Kastellet utanför Karlshamn i Blekinge
Kastellet i Karlshamn.

 

 

Tjärö

Tjärö är en skärgårdsidyll med små röda hus, en grålle som skeppar bagage, betande djur och klipphällar. Ändå hypermodernt med suverän WiFi. På gästbryggan serveras frukost, lunch och à la carte, eller nygräddad våffla och glass.

Utforska ön i din egen takt. Bada, paddla, vandra eller hoppa från den 12 meter höga "Dödsklippan". Simma ut till bastuflotten för att njuta av skymningen. På kvällen kan du grilla alldeles intill vattenbrynet. Gillar du att fiska finns det flera fina fiskeplatser att välja mellan. Kom bara ihåg att ta med dig din egen fiskeutrustning.

Gillar du Swimrun? Passa på att sporta längs den markerade Swimrun-banan som går längs vikar, näs och rundhällar. Koppla av med en avslappnad löpning eller simma i den vackra naturmiljön. Det finns en karta över Swimrun-banan som du kan hämta ut gratis i receptionen. När det är dags att sova kan du slå upp ett tält, bo i stuga eller vandrarhem. Vill du lyxa till det finns det hotellrum att boka.

Ta Tjäröbåten från gästhamnen i Järnavik eller hoppa på någon av båtarna M/F Tuva eller M/F Vindskär som går från Karlshamn. Det är så otroligt smidigt!

Gästbryggan på Tjärö i Blekinge
Gästbryggan på Tjärö.

 

 

Utklippan

På väg till Utklippan känns det som om du är på sälsafari, utanför denna sydostligaste ögrupp finns en stor sälkoloni. Väl framme i gästhamnen kan du kliva iland och checka in på öns vandrarhem. Strosa runt en stund, spana in den vackra fyren eller slå dig ner i puben. Här serveras mat och dryck, kanske en grillbuffé med underhållning. Boka ditt boende här - Utklippan

Båten till Utklippan avgår från Blekingetrafikens brygga i Handelshamnen, alldeles intill Aspöfärjan i Karlskrona. Det finns plats för 12 sittande passagerare och om du bokar både tur och retur så är du garanterad en plats på båten. Det är en spektakulär upplevelse! Biljetter, priser och tidtabell hittar du här - M/F Sjöbussen till Utklippan

Utklippan i Blekinge
Utklippan, Sveriges sydostligaste ö-grupp.

 

Artiklar & inspiraton

- med skärgården som tema

Skärgårdsliv & utflykter

- tips att göra i skärgården

No products found