Skärgårdstrafiken i Blekinge

Öar & Skärgård

Det finns 1 000 öar att upptäcka i Blekinges skärgård, och det finns gott om båtlinjer som leder fram till de absoluta skärgårdspärlorna i Blekinge. Alla skärgårdsturer hittar du på blekingetrafiken.se

 

Aspö

Cykla, gå eller kör iland på ön Aspö där det bor cirka 500 invånare året om. Det gör ön lite extra spännande. På Aspö kan du spela golf och tennis, rida tur på töltande hästar och besöka en del av världsarvet; Drottningskärs kastell från 1600-talet, som också inhyser en restaurang. På Aspö finns det även en affär och en rad konstnärer och gallerier. Om du hyr en cykel kan du ta dig fram på slingrande vägar till skogra, hagar, badklippor och stränder. Gör natten ovanlig genom att bo högt på Aspö Lotstorn, ett skärgårdshotell som har fem små rum i tornet, ett på varje våning.

Aspöfärjan i Blekinge

Den gula Aspöfärjan avgår från Handelshamnen i Karlskrona. Färjeledens längd är 6 700 meter och överfartstiden är 25 minuter. Resan kostar inget.

 

 

Hanö

I fiskeläget ligger husen tätt och den populära gästhamnen trängs segelbåtar från när och fjärran. Och det är här i hamnen som du hittar en restaurang, handelsboden och ett museum som håller öppet på sommaren. Hanö har en speciell atmosfär - det märker cirka 40 000 besökare varje år. Det beror på den livliga stämningen i hamnen, de härliga baden och att ön är både bil- och myggfri. Det beror också på att ön var en engelsk flottbas under Napoleonkrigen och att det finns en engelsk kyrkogård här. Men främsta anledningen är nog alla sägner och den spännande naturen.

 

En mytomspunnen ö

Följ stigar till trollskog, till stränder och jätteblock. Undersök djupa gångar och mörka grottor. Spana på öns dovhjortar eller leta orkidéer. Kolla drakmärket efter den stora draken som flög mellan Tärnö och Hanö och klippte den 2 mil långa färden med två vingslag. Och fascineras av "Bönsäcken" - miljontals ovala stenar som hela tiden rör sig i vattnet. När du inte vill äventyr kan du sola på stenhällar eller ta en picknick på badplatsen, fiska, grilla och fågelskåda. Det finns stugor och lägenheter att hyra och ett vandrarhem som har öppet året runt.

Gästhamnen på Hanö

Parkera bilen i Nogersunds hamn, öster om Sölvesborg. Gå ombord på färjan M/S Vitaskär. Resan tar 25 minuter.

 

 

Karön

Karön är en ö med mycket nostalgi och spår efter kurortsepoken som nådde sin peak på 1800-talet. Då var havsbad och segelutflykter en del av hälsokuren. Därför byggdes kallbadhus, restaurang och överdådiga sommarvillor på Ronnebys skärgårdsö Karön. Kallbadhuset finns inte längre men villorna och restaurangen från 1877 lever kvar. Nu njuter du av à la carte, räkfrossa och musikunderhållning i restaurang Schweizeriet. I gästhamnen kan du lägga till med egen båt, det finns 35 båtplatser. På den bilfria ön Karön kan du boka stuga, bada, fiska, promenera längs stigarna och åka över till fastlandet (5 minuter) för en fika på Villa Vassen.

Ta Kallebåten till Karön i Blekinge

Båten över med Kallebåten till Karön lägger ut från Karönäs. Turen över tar cirka 5 minuter och är gratis.

 

 

Kastellet

Åh, om murar kunde tala, vilka rysliga historier skulle vi inte få höra då? För Kastellet byggdes 1675 på Frisholmen för att skydda mot angrepp från havet. Starka murar, kanoner och många soldater skulle stoppa fienden från att inta Karlshamn. Idag bäddar blommande syrenbuskar och gröna gräsmattor in den tuffa miljön och bildar kuliss för sommarteatrar. På ön kan du även följa guidade turer, leta efter den gömda GPS-skatten eller se på konst.

Kastellet utanför Karlshamn i Blekinge

Ta båten mellan Karlshamn - Kastellet i sommar.

 

 

Tjärö

Tjärö är en idyll med små röda hus, en grålle som skeppar bagage, betande djur och klipphällar. På gästbryggan serveras frukost, lunch och à la carte, eller fikaen fika på nygräddad våffla och glass. Utforska ön, bada, paddla, vandra, simma ut till bastuflotten eller grilla alldeles intill vattenbrynet. Gillar du att fiska efter gädda eller mört finns det flera fina fiskeplatser att välja mellan, som klippa, stenar och hamn. Kom ihåg att ta med dig din egen utrustning bara. Du kan även träna swimrun längs den markerade banan som går längs vikar, näs och rundhällar. Skön avslappnad löning och simning i vacker naturmiljö, vem skulle du vilja ta med dig på en sådan semestertur? Swimrunkartan hämtar du utan kostnad i receptionen.

Gästbryggan på Tjärö i Blekinge

Ta Tjäröbåten från gästhamnen i Järnavik eller hoppa på någon av båtarna M/F Tuva eller M/F Vindskär som går från Karlshamn.

 

 

Utklippan

På väg ut till Utklippan kan det kännas som om du är på sälsafari. Strax utanför denna sydostligaste ögupp finns nämligen en stor sälkoloni. Vid gästhamnen på Utklippan kan du kliva iland för att checka in på öns vandrarhem. Strosa omkring och se den vackra ön och fyren, eller slå dig ner i puben. Här serveras mat och dryck, kanske även en grillbuffé med liveunderhållning. Boka ditt boende här - Utklippan

Utklippan i Blekinge

Båten till Utklippan heter M/F Sjöbussen och har plats för 12 sittande assagerare. Båten avgår från Blekingetrafikens brygga i Handelshamnen, alldeles intill Aspöfärjan i Karlskrona. Finns det lediga platser tillgängliga går det att köpa biljett i samband med avgång. Passa på att boka både tur och retur så garanterar du din plats på båten. Biljetter, priser och tidtabell hittar du här - Blekingetrafiken.

 

 

Besöksmål

Vad vill du göra i Blekinges vackra skärgård idag?

Här kommer en lista med tips, hoppas du får en alldeles underbar dag!

No products found

Upptäck Blekinge

Vill du lägga upp din egen reserutt i Blekinge?

Ta inspiration i artiklarna nedan och bygg upp din egen tur. Hela Blekinge är spännande, så njut! Även under planeringen.