Youtube video fallback image

Öar & skärgård

Skärgårdstrafiken i Karlskrona, Blekinge
Karlskronaskärgård där Fisktorget mitt i city är ett nav.

 

 

Öar i Blekinge

Aspö, Hanö, Karön och Tjärö är alla unika skärgårdspärlor i Blekinge, och perfekta som besöksmål för hela familjen. Här kan du prova på skärgårdslivet med boende, restaurang, aktiviteter och sevärdheter. Det finns också reguljära och täta båtturer som gör att du snabbt kan ta dig tillbaka på fastlandet om du vill. På Aspö kan du besöka Drottningskärs kastell, cykla runt ön, besöka galleri och museum, prova turridning och övernatta i ett Lotstorn.

Aspö Lotstorn, en badklippa och Drottningskärs kastell
Aspö Lotstorn, badklippa och Drottningskärs kastell.

 

Tjärö är en riktig idyll med röda stugor och vita knutar, fritt betande djur, en generös gästbrygga, café och restaurang. Här kan du boka seglarläger för barnen, paddla, solbada på en bastuflotte eller klippa, fiska eller prova swimrun. På Hanö, en mytomspunnen ö, kan du uppleva allt från trollskog, naturfenomen, grottor, drakamärke, hjortar till vackra badplatser, charmig gästhamn, fin utsikt över Hanöbukten och god mat i restaurangen Fisky Business Hanö Hamnkrog.

Tärnö är en annan pärla du både kan åka över dagen eller stanna över natt. Upptäcka till exempel den himmelska utsikten från öns högsta punkt intill fyren, vandringsslingorna och de badvänliga bryggorna i gästhamnen. Det finns eldstäder och möjlighet att grilla på olika ställen på ön. Vill du åka hemåt går sista båten vid 17, vill du vara kvar så kan du glampa i bekväma tält, hyra stuga eller lägenhet. Tärnö är ett av naven i ARK56, nätverket av kustnära leder i Blekinge. Ladda hem appen så hittar du all information du behöver.

 

Restips

Karlskrona | Upptäck örlogsstaden och världsarvet Karlskrona från vattnet. Skärgårdsbåtarna har flera bryggstopp runtom Karlsrkona och det finns många båtturer att välja mellan. 

 1. Hop-on Hop-off
 2. Rundtur i Världsarvet (2 tim)
 3. Snabbtur i Östra skärgården (1,5 och 3-6 tim)
 4. Skärgårdsbåt i Nättrabyån (1,5 tim)
 5. Aspö (25 min)

 

Ronneby | Åk med Skärgårdstrafiken från Ekenäs till den bilfria Karön. Ön är en av de största i Ronneby skärgård. Här finns stugor att hyra, restaurang och sköna badstränder.

 1. Ronneby, Ekenäs och Karön
 2. Nyhet! Dagliga turer till Tjärö 

 

Karlshamn | Från gästhamnen i Karlshamn kan du ta M/F Vindskär till Tjärö och Tärnö. Det är två öar som erbjuder mat, boende och härligt klipphäng med sol och bad. Vill du heller bada vid en sandstrand kan du hoppa ombord på M/F Anemon i Matvik och ta dig till småöarna i Östra Bokö eller Folsö

 1. Eriksberg
 2. Tärnö
 3. Matvik
 4. Kastellet (5 min)

 

SölvesborgI Sölvesborgs skärgård  kan du ta M/F Vitaskär från Nogersund till Hanö. Det är en båttur som tar 25 minuter. På Hanö finns det mycket att upptäcka: Bönsäcken, Drakmärket, engelska kyrkogården och en oändlig utsikt. Hanö är ett populärt besöksmål och känt för sin fyr som lyser 45 kilometer ut över Hanöbukten.

Besöksmål & guidade turer

- i Blekinges skärgård

Selected filters: