Guövik i Blekinge
Tjäröbåten i Blekinge

Skärgård & öar

Blekinges örika skärgård bjuder på förtrollande platser, vackra skärgårdsbyar och god mat. Kasta loss och följ med till fyra öar som absolut är värda ett besök. Den reguljära och täta Skärgårdstrafiken gör det enkelt att leva skärgårdslivet.

 

Tjärö

Tjärö kan du svalka dig med ett dopp vid någon av öns sex badplatser och sträcka ut på badklipporna i kvällssolen. Nere vid vattenbrynet ligger restaurangen där du kan äta fisk och skaldjur som hör kusten till - och njuta av utsikten över den vackra skärgården. Här äter du med gom, öga och kropp! På sommaren livas ön upp av härliga musikkvällar intill det glittrande vattnet medan solen vänligt tar farväl. Du bor vackert med havet in på knutarna i härliga små hus från 1800-talet eller precis intill vattnet. Du väljer själv vilken rumsstorlek och standard som passar bäst. Till Tjärö tar du dig med färja från Järnavik, Matvik och Karlshamn.

En bild från ovan på skärgårdspärlan Tjärö i Blekinge
Semestra på Tjärö, en idyll med Bullerbykänsla.

 

 

Hanö

Hanö utanför Listerlandet är en sagoö omgiven av förtrollande myter och sägner. Här finns det omtalade Drakamärket som uppstod när en eldsprutande drake kraschlandade in i klippvägen först gången fyren tändes. Utöver sagor och sägner bjuder Hanö på verkliga upplevelser som Engelska kyrkogården och Bönsäcken med miljontals vattenslipade stenar som ändrar form efter havets vindar. Här hittar du också tre fina badställen och en mysig restaurang med utsikt över Hanöbukten. Färjeturen från Nogersund tar cirka 20 minuter och du möts av en storslagen naturupplevelse.

 

 

Aspö

Till Aspö, en ö med cirka 500 invånare, tar du dig på mindre en en halvtimme med Aspöfärjan från Handelshamnen i Karlskrona. Här finns mycket att göra och har du cykel med dig så bjuder Aspö på två milslånga rundor på slingriga vägar som tr dig djupt in i öns sommaridyll. Längs vägen kan du svalka av dig vid öns badplats eller ta ett härligt dopp från klipporna och är du konstintresserad kan du stanna till vid en av gallerierna på ön. Drottningskärs kastell, med anor från 1600-talet är en del av Världsarvet och ett måste att besöka under Aspövistelsen. I kastellets restaurang kan du äta eller ta en fika.

Avkopplande naturmiljöer på Aspö i Blekinge
Aktiviteter eller total avkoppling på Aspö.

 

 

Utklippan

Utklippan är inte bara Sveriges sydostligaste ögrupp, det är dessutom en exotisk plats i yttersta havsbandet med ett sällan skådat djurliv. Här kommer du nära både gråsälar och knubbsälar om du väljer att åka på sälsafari. Håller du dig på land kan du bekanta dig med den grönfläckiga paddan och njuta av öns rika fågelliv. Du bor bekvämt på öns vandrarhem och äter gott på krogen intill. Till Utklippan tar du med dig med skärgårdsbåten som avgår från Handelshamnen i Karlskrona under sommaren. Kontakt - [email protected] & 0704-58 06 64

Dela din upplevelse

Använd @visitblekinge och #visitblekinge för en chans att synas här. Inspirera och inspireras, från en besökare till en annan.