Matlagning på stormkök

- i Halens naturreservat

Vackra Blekinge har så många pärlor till platser som förtjänar mer uppmärksamhet. En sådan plats är Halens Naturreservat, utanför Olofström. Detta stadsnära naturreservat bildades i början av 1970-talet och har sedan dess fått sina gränser expanderade flera gånger. Senast, bara för några år sedan. Det skapades faktiskt delvis just för att det är så stadsnära. Halen är också Blekinges största sjö och reservatet ger en riktig vildmarkskänsla med varierad natur. Det finns flera olika vandringsleder, möjligheter för löpturer, cykling, paddling och flera vindskydd och eldstäder.

Frickabron i naturreservatet Halen i Blekinge

Matlagning på stormkök i Halens naturreservat

För inte så länge sedan åkte jag dit med en god vän för att njuta av en kortare vandring, fokusera på att laga riktigt god mat och att bara umgås. Att få uppleva naturen på det här sättet är värdefullt för mig. Jag kommer ner i varv och jag känner mig verkligen “här och nu”. Vi packade vår elbil, en Tesla model X, och körde från Karlskrona mot Olofström och Halen. Vi hade spanat in en parkering vid Blåsevik, strax söder om Halens Camping. Vi körde en liten omväg för att komma dit, vi föredrar de små vägarna från Jämshög upp till Halen. Det är en härlig start att rulla runt helt ljudlöst med rutorna nere och ta in dofterna från skogen på de små grusvägarna. Det känns liksom som att man tjuvstartar sin naturupplevelse.

Halens naturreservat i Blekinge

Matlagning på stormkök i Halens naturreservat

Matlagning ute i Blekinges vackra natur

Maten vi hade planerat är en smakrik svampstuvning på crostini-kex och till huvudrätt en halloumipasta med en superfräsch salsa och solroskärnor. Många gånger lagar jag mat över öppen eld, men ibland är det svårt och direkt osäkert, om det till exempel är torrt i markerna. Många skogsbränder har startat på grund av oaktsamhet med eld. Att använda ett stormkök eller campingkök är ett superbra alternativ, men såklart ingen garanti. En fördel är ju att mankan välja att hålla till på en eldfast yta som en sten, stenhäll eller annan väl kontrollerad yta. Man riskerar heller inte att glöd från elden sprids med vinden och får nytt liv bland några torra löv. Därför använde vi idag varsitt stormkök att laga mat på.

Matlagning på Primus Power stormkök i Halens naturreservat, Blekinge

Svampstuvning lagat på stormkök ute i naturen i Blekinge

Ett vanligt, hederligt spritkök eller Trangia-kök, finns det nog liggandes i många garage eller förråd runt om i Sverige. Det är en enkel och driftsäker konstruktion som är vältestad och bra. När vi är ute i vår närmiljö och njuter funkar det hur bra som helst. Det finns en uppsjö av olika modeller av stormkök, allt beroende på vilken typ av aktivitet man tar sig för. Cyklar man en heldag och vill ha något litet och smidigt, kanske ett litet gaskök med en minigastub är toppen. Är man ute kallare delar av året och på längre turer kanske ett expeditions-stormkök med kemiskt ren bensin är lämpligt. Alla dessa stormkök har olika för och nackdelar. Jag rekommenderar ofta det hederliga Trangia-spritköket som ett bra nybörjaralternativ. Det är enkelt att använda. Det är tyst och det funkar. Det enda jag inte gillar är att det sotar så på undersidan av kastrullerna. Tips! Om du häller några droppar vatten i t-spriten, slipper du mycket av sotet.

Nature by Andreas med vän lagar mat på stormkök i Halens naturreservat

När vi parkerat bilen i Blåsevik, tog vi våra ryggsäckar och började gå längs den gröna slingan. Den går västerut, över Frickabron och svänger norrut, runt Halen och sedan neråt igen, förbi campingen och tillbaka till parkeringen. Hela sträckan är välmarkerad och det är en fin stig att gå på. Längs vägen stannar vi vid en rastplats med ett bord, där vi lagar vår mat. Om det blev gott? Ja! Riktigt gott! Spana in receptet längst ner på sidan.

Matlagning med Nature by Andreas i Halen, Blekinge

Efter maten kokade vi en kopp kaffe och gick ner till vattnet. Vi satt precis nere vid vattenbrynet och spanade efter fåglar. Jag hade såklart kameran nära mig. Det finns nämligen fiskgjuse i Halens naturreservat och jag vill inte missa en chans om den skulle dyka upp. Det blev inga fågelbilder den här gången, men det gör inget. Då har jag ännu en anledning att komma tillbaka.

Tydlig ledskyltning i Halens naturreservat i Blekinge

 

Frickabron över Frickasundet i Olofström

Kanotpaddling i Halen, boka hos Olofströms Kanotcentral intill sjön

Tack Halens naturreservat för en fantastiskt härlig dag. Vi ses snart igen!

Med vänliga hälsningar,

Andreas & Kalle

Förrätt

Andreas svampstuvning, 4 port

  • Champinjoner/kantareller 250 g
  • Smör
  • Grädde
  • 1 Schalottenlök
  • Kantarellfond
  • Kinesisk soja
  • Mjöl
  • Salt & peppar
  • Crostini, eller liknande kex
  • Gräslök/Persilja
  • Finhacka schalottenlöken
  • Smält smöret
  • Stek löken till den blir genomskinlig
  • Stek svampen
  • Tillsätt mjöl i omgångar & rör om till du får en slags smet eller paste
  • Tillsätt grädde, fond & olja
  • Låt koka tjockt
  • Smaka av med salt & peppar
  • Servera på kex & garnera med gräslök
Huvudrätt

Andreas Halloumipasta, 4 port

  • Halloumi eller grillost 400 gr
  • Pasta
  • Olja
  • 1 Rödlök
  • Chili
  • Vitlök
  • 5 Tomater
  • Soltorkade tomater
  • Färsk lime
  • Bladspenat
  • Färsk basilika
  • Solroskärnor
  • (Avocado om säsong)
  • Salt & peppar

Steg 1

  • Koka pastan
  • Tärna halloumin & lägg ner i pastavattnet när pastan har en minut kvar. Ungefär.

Steg 2

  • Finhacka tomat, soltorkad tomat, chili, vitlök, rödlök & ev. avocado
  • Rulla ihop spenat, basilika & strimla i tunna strimlor
  • Pressa lime över blandningen

Steg 3

  • Häll i pastavattnet
  • Blanda salsablandningen
  • Servera
Relaterat

Läs fler artiklar av Nature by Andreas här