Havskajakpaddling i Blekinge skärgård, södra Sverige

Havskajak i Blekinge skärgård

Det här... det här är livet!


På ett litet skär, någonstans söder om Ronneby, glider vi iland med kajakerna. Solen står lågt. Det luktar hav och huden är sträv av saltvatten. Vi har paddlat hela dagen. Vi packar upp tält, mat och badkläder. Här på vår egen lilla ö ska vi spendera kvällen och natten och bara njuta av naturen. Våra närmsta grannar är sälar, blått vatten och klipphällar.

Havskajakpaddling. Blekinge skärgård. Övernatting på en ö.

 

Havskajakpaddling i Blekinge.

 

Havskajakspaddling i Blekinge skärgård. Drar upp kajaken. Övernattning i tält.

 

Men vi stoppar bandet och backar tillbaka lite. Hur kom vi hit?  Igår startade vi vår kajakutflykt på en sandstrand utanför Karlskrona. Kalle och jag lastade två kajaker på takräcket, fyllde bagaget med campingutrustning och mat och åkte till badplatsen vid Knipehall. Här la vi i kajakerna och paddlade ut. Vi paddlade västerut, förbi Karlskrona och lite mer öppet vatten, i vindskydd bakom öar, kobbar och skär tar vi oss så hela vägen till en ö utanför Hasslö. Här tältar vi vår första natt. Dagen efter fortsätter vi medriktning mot öarna strax sydväst om Ronneby. Blekinge har en fantastisk skärgård med mängder av öar och skär, och lämpar sig ypperligt för kajakpaddling. Oavsett om du vill göra en kort, mysig dagsutflykt eller ett sånt där riktigt äventyr och pressa dina gränser, så finns förutsättningarna här. För vår del, föredrar vi nog en paddling i lite lägre tempo, med mer fokus på att umgås, laga god mat och njuta av havet och naturen.

Paddla i Blekinge skärgård, bland öar, kobbar och skär

 

Att paddla kajak är en trevlig och lättillgänglig aktivitet som passar de flesta. Första gången man paddlar kan man göra det enkelt och lättillgängligt, och i takt med att man blir mer erfaren, kan man ge sig ut på längre turer. Kajaker finns i flera olika modeller och storlekar. Ofta finns packluckor så man kan packa med sig fika, mat, tält, campingutrustning. Vill man hyra kajaker finns det flera uthyrare i Blekinge. Är man nyfiken på paddling kan man också gå en introduktionskurs, för att lära sig grunderna i teknik och säkerhet. Kolla in ARK56-appen för tips!

Havskajak i Blekinge skärgård. Sälar runt kajaken.

 

Vad är det då som är charmen med kajakpaddling? Det är möjligheten att ta sig till de där magiska platserna som annars är svårtillgängliga. Du kan paddla in mellan stenarna och gå iland vid den där klippan där du inte kan komma fram med en båt. Du kan ta med dig kajakerna på takräcket och lägga i dem på nya spännande platser. Du kan utforska minsta lilla vik, glida alldeles tyst längs vassen. Du kan uppleva djurmöten, som du aldrig skulle fåttuppleva annars. Du tar dig fram för egen kraft och det är bara vattenstänk som hörs. När du sitter i kajaken, ute i vattnet, ser du omgivningen ur ett annorlunda perspektiv och det är ett nytt, härligt sätt att uppleva naturen.

Havskajakpaddling i Blekinges skärgård. Bland klippor och stenar. Kliv iland på en ö.

 

Andreas tips för en lyckad kajaktur

Att paddla kajak passar många. Det första du ska göra, är att inte underskatta vädrets inverkan på säkerheten. Vind, vågor och kallt vatten är dåliga ingredienser när du är ny i kajaken. Första gången du paddlar, sätt inte ribban för högt. Välj en skyddad plats att bekanta dig med kajaken. Många personer jag träffar, uppskattar en grundkurs i paddling. Boka in en hel- eller halvdag med en erfaren och certifierad instruktör för att få de bästa förutsättningarna och lär dig rätt från början.

Paddla i Blekinge skärgård. Grundkurs i paddling.

 

Paddla havskajak i Blekinge skärgård.

 

När du väl känner dig trygg och ska ge dig ut på din första tur, planera den hellre för kort än för lång. Ofta vill man för mycket, för snabbt. Att paddla iväg med vinden i ryggen och vända först när man börjar bli trött, är ofta starten på en tråkig upplevelse. Att paddla hemåt mot vinden efter en lång dag är jobbigt för vem som helst. Mycket bättre att ha lite energi kvar och vara pigg nog för att njuta. Paddling ska ju vara kul! Dela upplevelsen med någon! Det är både säkert och kul. Berätta alltid för någon på hemmaplan att du ska ut och paddla, din färdplan och när du beräknar vara tillbaka. Ha med dig ett första hjälpen-kit, vatten och snacks och såklart, en fulladdad mobiltelefon i ett vattentätt fodral eller påse. Tänk på att solen tar mer på vattnet, så solskydd, keps och solglasögon är viktigt. Slutligen, det är så självklart det kan bli, men jag säger det ändå...flytväst och simkunnig. Eller hur?

Paddla havskajak i Blekinge. Övernatta på en ö.

 

Paddla kajak i Blekinge. Till havs. Nära land. Grunda vatten

 

Övernatta på en ö i Blekinge skärgård. Paddla och outdoor cooking.

 

Packlista dagstur

 • Flytväst
 • Kapell
 • Vätska minst 1,5 L och snacks.
 • Tvättsvamp för att torka ur kajaken
 • Vattentäta påsar
 • Komplett ombyte av kläder packat vattentätt
 • Vind/Regnjacka.
 • Varm tröja eller jacka
 • Badkläder såklart
 • Skor eller sandaler som tål vatten.
 • Liggunderlag/campingstol
 • Rejäl fika + termos
 • Första hjälpen-kit
 • Solskyddsmedel/Solglasögon
 • Keps
 • Kikare
 • Mobil fulladdad
 • Powerbank till din mobil
 • Sjökort/karta/kompass/gps
 • Eventuellt flottör
 • Eventuellt bogseringslina

 

Svårare än så är det inte! Kolla dig runt efter en vän eller bekant som har en kajak att låna ut, eller ännu hellre, kontakta en certifierad instruktör för en kurs och ge dig sedan ut och upptäck alla smultronställen i vår vackra skärgård. Fota gärna och dela med dig av dina upplevelser. Tagga bilderna med @visitblekinge #ark56

Vill du veta mer om kajakpaddling och har frågor eller funderingar eller vill ha fler tips, är du välkommen att maila mig på info@naturebyandreas.se

Ser fram emot att träffa fler paddlare där ute!


/Andreas, Nature By Andreas

Pause video
Youtube video image
Relaterat

Läs fler artiklar av Nature by Andreas här