Youtube video fallback image

Gribshunden

- som om det vore ett levande väsen

Fyndet är den danska kungen Hans flaggskepp som sjönk till djupet med många av kungens dyrbarheter ombord. Skeppet började brinna för drygt 520 år sedan utanför Ronneby som då var en dansk stad. Kungen själv var inte ombord men många omkom. Gribshunden var ett skepp med en byggnadsteknik som gjorde det möjligt att färdas över hela världen som Columbus gjorde. Vraket har varit känt sedan 1970-talet men det var först 2013 som det kunde fastställas att det verkligen var Gribshunden.

Gribshunden - ett unikt skeppsvrak. Utsälltning på Kallvattenkuren i Ronneby, Blekinge.

 

Vrakdykning & bärgning

Bärgningen av Gribshunden var ett stort projekt som involverade arkeologer, dykare och tekniker från hela världen. Under processen hittades flera spektakulära fynd som hjälpte till att ge en bättre förståelse för skeppets historia och betydelse. Ett av de mest imponerade fynden var skeppets huvudmast, som mätte nästan 30 meter i längd. Masten var välbevarad och gav viktiga ledtrådar om skeppets storlek och design. En annan viktig upptäckt var en samling av keramik- och glasföremål som hittades ombord på skeppet.

Föremålen som hittades användes för att bekräfta Gribshundens ursprung och dess kulturella betydelse.Utöver dessa fynd hittades också flera mindre artefakter, såsom kläder, skor och personliga föremål. Dessa föremål gav en inblick i livet ombord på skeppet och hjälpte till att bekräfta dess funktion som ett krigsfartyg.

Bärgningen av var Gribshunden ett historiskt ögonblick som ledde till flera spektakulära fynd. Dessa fynd hjälpte till att fördjupa vår förståelse av skeppets historia och betydelse, och är nu en del av den fascinerande utställningen på Kallvattenkuren i Ronneby.

Vrakdykning och bärgning av Gribshunden vid Stora Ekön i Ronneby, Blekinge.

 

Fantasieggande figur

- & arkeologiska fynd

Kanonlavetter och ankarspelet har bärgats men det mest spektakulära fyndet som gjorts är den fantasieggande figuren som satt i stäven på fartyget - ett grinande monster som slukar en människa. När det fastställdes att skeppsvraket var Gribshunden och kung Hans skepp gjordes även arkeologiska fynd i Västra Vång i Ronneby. Fynden visade att byn var en betydande handelsplats redan på Järnåldern.

Dryckesstop från Gribshunden. Foto: Brett Seymour
Dryckesstop från Gribshunden. Foto av Brett Seymour för Blekinge Museum.

Kallvattenkuren

- ett museum med utställning om Gribshunden

Gribshunden, ett av Sveriges mest kända skeppsvrak, har legat på havets botten i över 500 år. Men nu har det fantastiska fartyget väckts till liv igen, och du som besökare har chansen att uppleva Gribshundens historia genom utställningen på Kallvattenkuren i Ronneby.

Gribshunden byggdes på 1490-talet för den danske kungen Hans, och var ett av de mest avancerade fartygen i sin tid. Men dess öde var förutbestämt - efter bara fem år på sjön gick skeppet under i en tragisk olycka. Nu århundranden senare, kan du som besökare på Kallvattenkuren se resterna av detta stora fartyg och lära dig om skeppets fascinerande historia.

Utställningen på Kallvattenkuren erbjuder en unik chans att utforska skeppsvraket på nära håll. Genom att använda den senaste tekniken har utställningen skapat en realistisk och interaktiv miljö där du som besökare kan följa Gribshundens resa och dess tragiska öde. Du kommer också kunna lära dig om de senaste fynden och undersökningarna kring skeppet och betydelsen för den dansk och svensk historia.

Utställning om Gribshunden på Kallvattenkuren i Ronneby.
Kallvattenkuren i Ronneby Brunnspark - Ta chansen att se några av de fantastiska fynden från Gribshunden och upptäck historien på ett nytt och spännande sätt.

 

Ett viktigt skeppsvrak

Gribshunden är sannolikt konstruerat i Flander eller i Nederländerna i en tid av stora upptäckarresor och kan ge ledtrådar om hur skepp seglades av Christofer Columbus och Vasco da Gama var konstruerade. Jon Adams, professor i marinarkeologi vid University of Southampton, menar att Gribshunden är ett av de viktigaste vraken i världen!

Det är också en viktig pusselbit i förståelsen av de nordiska flottornas tidiga utveckling och utbyggnad.

Gribshunden - Blekinge Museum - Foto av Brett Seymour
"Gribshundens fältsäsong 2022 fokuserade på själva fartyget. Vi gjorde 3D-modeller av flera viktiga komponenter för att förstå fartygets arkitektur. Vår första uppgift var att dokumentera det 6,5 meter långa rodret." Foto av Brett Seymour. Följ utvecklingen via Facebook - Gribshunden

 

 

Ett framtida museum i världsklass

Ronneby kommun har stora planer på att bygga ett museum i världsklass, som kommer att bli ett internationellt besöksmål. Museet kommer att erbjuda besökare en unik upplevelse av historien kring flaggskeppet Gribshunden, järnåldersbyn i Västra Vång och Ronnebys historia ur olika perspektiv.

Det nya museet kommer att byggas med fokus på modern teknik och interaktiva upplevelser. Besökarna kommer att kunna uppleva historien på ett sätt som tidigare inte varit möjligt, samtidigt som man använder digital teknik för att presentera fynden på ett nytt och spännande sätt.

Grundtankarna till det nya museet presenteras redan idag på Kallvattenkuren i Ronneby Brunnspark, där man också hittar museets projektkontor. Besökare kan följa arbetet och se de förslag som finns, samt ge feedback på planerna.En av höjdpunkterna på Kallvattenkuren är utställningen om Gribshunden, där man kan se några av de spektakulära fynden som gjordes under bärgningen av skeppet.

Besökare kan också utforska järnåldersbyn i Västra Vång vid Johannishus.

Drömmer du om att besöka ett museum i världsklass?

Då ska du definitivt besöka Kallvattenkuren i Ronneby Brunnspark och ta del av museets projektarbete.

Besöksmål i Ronneby

Missa inte chansen att upptäcka Ronnebys historiska skatter!

Selected filters: