Youtube video fallback image

Gribshunden - det sjunkna arvet

Gribshunden - ett flaggskepp för den danske kungen Hans, som omslöts av lågor för över 520 år sedan nära Ronneby.

Detta underverk av maritim ingenjörskonst, designat för global utforskning liknande Columbus, förblev dolt tills dess sanna identitet avslöjades 2013.

Följ med på en resa genom historien och upptäck de kungliga skatter som förlorats till havet, när Gribshundens berättelse väcks till liv i utställningen på Kallvattenkuren i Ronneby. Upplev resan, tragedin och de arkeologiska upptäckterna som för detta spökskepps saga till nutiden.

För en mer djupgående utforskning av Gribshundens fascinerande historia och dess betydelse i sjöfartshistorien, överväg att besöka den dedikerade utställningen - Kallvattenkuren i Ronneby

Gribshunden - Kallvattenkuren i Ronneby


  

Gribshundens unika fynd

En historisk dykexpedition i Blekinge

Bärgningen av Gribshundens skeppsvrak var ett stort projekt som engagerade arkeologer, dykare och tekniker från hela världen. Denna process ledde till upptäckten av spektakulära artefakter som bidrog till en djupare förståelse för skeppets historia och betydelse. Bland fynden fanns skeppets välbevarade huvudmast och en samling keramik- och glasföremål ombord, vilka gav insikter om livet på skeppet och bekräftade dess roll som krigsfartyg.

Dessa upptäckter har berikat vår förståelse för Gribshundens historia och är nu en del av den fascinerande utställningen på Kallvattenkuren i Ronneby.

Gribshundens unika fynd 


 

Gribshundens mystiska Galjonsfigur

Bland fynden från Gribshundens skeppsvrak finns en fantasieggande galjonsfigur som föreställer ett monster, vilket belyser fartygets och områdets rika maritima arv. Denna upptäckt tillsammans med andra arkeologiska fynd i Västra Vång, Ronneby, understryker platsens historiska betydelse som en viktig handelsplats under järnåldern.

Gribshundens Glajonsfigur

Kallvattenkuren

Dyk ner i maritim historia med Kallvattenkurens utställning, där modern teknik väcker Gribshundens skeppsvrak till liv. Upplev resan, utforska mysterierna och koppla till skandinaviskt arv.

Missa inte denna historiska upptäckt – upplev, lär och bli en del av historien. Välkommen att besöka utställningen!

Intressant att veta

Gribshunden är troligtvis byggd i Flandern eller Nederländerna under storupptäckternas tid,

Gribshunden erbjuder insikter i samtida skeppsbyggnadstekniker, liknande dem som användes av Christofer Columbus och Vasco da Gama.

Enligt Jon Adams, professor i marinarkeologi vid University of Southampton, är Gribshunden ett av världens mest betydelsefulla skeppsvrak och spelar en avgörande roll i förståelsen för de nordiska flottornas tidiga utveckling.

Historiska skatter i Blekinge

Ge dig ut på en tidsresa och upptäck de fascinerande historiska skatterna som väntar på att utforskas. Lär dig mer om de spännande destinationer som bär på vår förflutnas nycklar i vår samling av artiklar. Dyk in i historien nu och låt äventyret börja.